Gradi se novi most na Savi

Z. R.

utorak, 19. 01. 2016. u 14:56

Гради се нови мост на Сави

Premijer Vučić u društvu ministarke Mihajlović otvorio radove

Otvoreno gradilište na obilaznici oko Beograda kod Ostružnice, završetak u martu 2018. Vrednost projekta je 3,57 milijardi, a finansiraće se iz kredita Evropske investicione banke
IZGRADNjA drugog mosta na Savi kod Ostružnice je zvanično počela, a u martu 2018. godine trebalo bi da se okončaju radovi. Most je deo obilaznice oko Beograda, vrednost projekta je 3,57 milijardi dinara, a finansiraće se iz kredita Evropske investicione banke. Sava je savladana u desnoj traci, a predstoji izgradnja "brata blizanca" postojećeg mosta dugog 1.964 metra.

Glavni izvođač radova je austrijski konzorcijum na čelu sa "Štrabagom". Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prisustvovali su obeležavanju početka gradnje.

- Izgradnja mosta važna je za Srbiju, jer je bolja infrastruktura uslov za dolazak novih investitora - istakao je premijer. - Za dve godine je u Srbiji otvoreno 300 manjih i velikih mostova, a ubrzani su i radovi na dovršetku Koridora 10. Tunel Savinac na auto-putu za Čačak će biti probijen 1. februara, a od marta 2017. od Beograda do Čačka će se stizati auto-putem za nešto više od jednog sata. Nisu to samo kilometri puta, to je posao za naše građevinske radnike, ali i investitori žele da budu blizu auto-puta. Nama svaki novi kilometar znači stotine novih radnih mesta.

Zorana Mihajlović je istakla da je za Beograd veoma važno što je počela gradnja drugog mosta preko Save. Ona je rekla da će na tom projektu biti angažovano 10 domaćih kompanija, kao i da će svakog dana raditi više od 200 radnika na gradnji mosta, a kasnije i oko 350.

- Naš zadatak je da spajamo Srbiju koridorima i auto-putevima i da našu zemlju napravimo tranzitnim koridorom u ovom regionu - kazala je ministarka građevine.

Projekat predviđa i izgradnju leve trake auto-puta iza mosta u zoni petlje "Ostružnica" u dužini od jednog kilometra, kao i uklapanje dve rampe. Osim građevinskih radova na mostu i saobraćajnici izvodiće se i radovi na odvodnjavanju, kišnoj kanalizaciji sa postrojenjem za prečišćavanje, saobraćajno-tehničkoj i servisnoj opremi puta, javnom osvetljenju, elektro i telekomunikacionoj infrastrukturi i radovi na zaštiti i ozelenjavanju putnog pojasa.

Prvi radovi na izgradnji obilaznice oko Beograda, koja bi trebalo da rastereti prestonicu od teretnjaka, počeli su još 1990. godine.

SPAJANjE LjUDI

PREMIJER Vučić je je simbolično nabacio beton na ploču koja će biti ugrađena u temelje mosta sa surčinske strane. Na njoj je ispisano da most na reci Savi gradi Vlada Republike Srbije.

- Mostovi ne spajaju samo dve obale, već i sve naše ljude. U slavu mira, sloge i dobre volje među građanima - piše na ploči.

ZVIŽDUCI I APLAUZI

NA novinarsko pitanje da li su okupljeni građani na mesto gde će početi izgradnja mosta došli o državnom trošku, Vučić je rekao da su tu došli o svom trošku, po hladnom vremenu.

- Za razliku od novinara, koji su ovde jer za to primaju platu, oni su došli jer žele da vide nešto lepo i zato što vole Srbiju - rekao je premijer.

Okupljeni su pitanje novinarke propratili zvižducima, a Vučićev odgovor aplauzom.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Предраг Илић

19.01.2016. 16:14

@Patriota - Квазипатриото, све велике ствари Срби раде на велике празнике, било световне или верске. Да си то за шта се представљаш, знао би о чему пишем. Заболе мене за Вучићем, али све што је добро за Србе, ја поздрављам.

Цвико

19.01.2016. 16:18

@Patriota - Као што знате, код нас није проблем обележити почетак радова. Проблем је радове привести крају, у року и квалитету како се на почетку радова тврди. Оно што мене заним ау целој причи јесте питање како ће новинари одговорити на звиждање?

Miki

19.01.2016. 15:58

Aleksandar Vučić sa svojim bliskim saradnicima jeste ništa drugo do ona struja koja je tokom 90-tih, a i kasnije nakon 5.oktobra 2000. godine, vukla Srbiju unazad, bila protiv EU intergracija i sl. Nije ni tajna da je takva opcija uvek osvaja najviše glasova među Srbima. Osvojiće i sada. Samo ne dozvoljavam da mi oni "otvaraju oči" kojim putem Srbija treba da ide. Da neće Babić da me uvede u EU, kao i sve nas koji smo bili za EU integracije i onda kada su oni klicali Šešeljevim poklicima?!

Бг

19.01.2016. 16:04

ајде и то да видимо отварате само најављујете 5 пута је покраден тај пројекат од кад сте на власти и само неке најаве а ја ту живим и не видим никакав напредак

Da sam danas umro

20.01.2016. 07:23

mislio bih da je na tom mestu vec izgradjena polovina mosta, i da to uopste nije usko grlo... da ne pricam da su stubovi mosta, za oba dela, izgradjeni pre 30 godina. Izbori i promocija su cudo...

Jova

20.01.2016. 14:47

Radovi na mostu na Savi kod Ostružnice ulaze u završnu fazu i nakon dve decenije privešće se kraju.

Zoran Cvetsnović

25.08.2017. 13:14

A da li se kod nas grade mostovi bez osvetljenja, kišne kanalizacije i svega drugog što ste nabrojali,?