SNEG je ponovo aktuelan u prestonici, a njegovo čišćenje je "pod lupom" nadležnih. Sugrađani i poslodavci koji ne žele da "popiju" gorke kazne, mogu da angažuju članove omladinskih zadruga i za 1.200 dinara. Međutim, niti je velika potražnja, niti su mladi preterano zainteresovani.

Iz "Tragača" tvrde da njihovi zadrugari ne mogu trenutno da zarade džeparac razgrćući sneg, jer niko od poslodavaca im nije tražio tu uslugu, mada su za prethodne padavine imali veliku potražnju. Ni konkurentski "Sat" nije imao zahtev za uklanjanje pahulja, ali njegove "trupe" su u pripravnosti.

- Imali smo članove na čekanju pre dva dana, ali nije bilo potrebe da ih angažujemo - objašnjava Katica Krnjajić iz "Sata". - Na sajtu imamo oglas za čišćenje snega. Zainteresovan je veliki broj mladih. Uglavom dolaze da se prijave u grupama od po četiri--pet mladića koji se druže i hoće zajedno da rade.

Na drugoj strani, "Bulevar" ima klijente koji su u potrazi za čistačima, ali su momci nezainteresovani.

- Mali je odziv članova - priča jedan od radnika u "Bulevaru". - Mi ih zovemo i praktično oni koje ubedimo dobijaju posao. Trenutno na ulicama imamo dvadesetak mladih koji čiste sneg, razbijaju led i posipaju so. Angažuju nas privatne firme, banke, šoping-centri i megamarketi.

Zarada varira od jedne do druge omladinske zadruge, a i kategorije u koju spada član. Đake i studente "Sat" plaća po času 203 dinara, dok nezaposleni za istu minutažu dobijaju 145,68 kovanica nacionalne valute. U "Bulevaru" se nude osmočasovne dnevnice isključivo studentima za koje se kešira od 1.600 do 1.800 dinara...

I ĐACI ANGAŽOVANI TOKOM RASPUSTA

NA oglase za čišćenje snega uglavnom se javljaju studenti i nezaposleni, ali...

- Naših 69 omladinaca radilo je 5. i 6. januara - kaže Katica Krnjajić iz "Sata". - Zbog praznika, studenti iz unutrašnjosti otputovali su svojim kućama. Veći broj srednjoškolaca se javio i odlično su odradili posao. Prethodnih godina bilo je i zainteresovanih devojaka.