Beograd uskoro dobija ulicu akademika Mihaila Đurića

Tanjug

13. 12. 2015. u 12:45

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je grad Beograd dobio predlog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da jedna ulica dobije ime profesora prava i filozofije prava i akademika Mihaila Đurića

Београд ускоро добија улицу академика Михаила Ђурића

Mihailo Đurić

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je grad Beograd dobio predlog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da jedna ulica dobije ime profesora prava i filozofije prava i akademika Mihaila Đurića.

"Sa velikim zadovoljstvom smo primili predlog Pravnog fakulteta da deo Beogradske ulice u delu od Bulevara kralja Aleksandra do Ulice Ilije Garašanina i deo Ulice Starine Novaka, od Ulice Ilije Garašanina do Ulice Kraljice Marije dobije ime Ulica Mihaila Đurića. Verujem da će gradska Komisija za imenovanje trgova i ulica prihvatiti ovaj predlog i da će se naći na sednici Skupštine grada Beograda koja će se održati u decembru", rekao je Vesić.

On je podsetio da je Đurić bio je profesor Pravnog fakulteta i da je predavao Istoriju političkih teorija, Opštu sociologiju i Metodologiju društvenih nauka.

"Udaljen je sa Univerziteta i osuđen na dve godine strogog zatvora od čega je odležao devet meseci 1973. godine zbog govora koji je održao studentima 18. marta 1971. godine u vezi sa Ustavnim amandmanima iz 1971. godine koji su bili uvod u razbijanje Srbije. U svom govoru koji je sjajan primer građanske hrabrosti i intelektualnog poštenja, upozorio je na štetne posledice ustavnih amandmana po tada zajedničku državu kao i po najbrojniji, srpski narod", naveo je Vesić.

On je kazao da je Đurić na Pravni fakultet je vraćen 1989. godine, da je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti i Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu, kao i dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda 1990. godine, saopštila je služba za informisanje Gradske uprave grada Beograda.

"Grad Beograd i naše društvo ovim činom će bar delimično ublažiti nepravdu koja je svojevremeno naneta akademiku Đuriću", rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

straja

13.12.2015. 15:57

Kakvo nam je pravosudje,kakvi su nam pravnici(narocito advokati) nilo ko je ucestvovao(a profesori idekani jesu) u formiranju ove DELATNOSTI ne zasluzuje postovanje pa ni "ulicu"Inace,svaka cast profesoru ali to nije samo priznanje NJEMu nego PRAVU I nePRAVDI...I nestrucnosti I neobjektivnosti......

Ђура Змај

13.12.2015. 17:07

Кад ће престоница добити улицу Милоша С. Милојевића, знаменитог Србина 19. века, који је цео свој живот посветио Отаџбини..?

Птоломеј

13.12.2015. 17:55

Па где ће те давати улицу професору Ђурићу! Има да стрчи! Треба улицама давати имена учесника" фарме"!!! А тек победнику!!