BEOGRAD: Dva mališana sama išetala iz obdaništa

B. Borisavljević

20. 11. 2015. u 13:49

БЕОГРАД: Два малишана сама ишетала из обданишта

U PU "11. april", čiji je "Izvorčić" deo, važi pravilo da ulazna vrata moraju biti zaključana čitavog dana

Novi incident u vrtiću, trogodišnjaci "pobegli" IZ "Izvorčića" na Novom Beogradu. Decu je kod izlazne kapije pronašao roditelj Nadležna vaspitačica je odmah suspendovana

TEK što se stišala bura oko "malog Hudinija" iz vrtića "Zvezdana prašina", u sredu pre podne dvoje dece je išetalo iz dvorišta obdaništa "Izvorčić" na Novom Beogradu i nastavilo igru ispred kapije. Na sreću, ubrzo po "bekstvu" mališane starosti tri i tri i po godine, ispred ulaza je primetio jedan od roditelja koji je obavestio nadležne.

Kako saznajemo u Službi za brigu o korisnicima Predškolske ustanove "11. april" u Novom Beogradu, incident se dogodio u prepodnevnim satima dok su mališani bili u dvorištu. Očigledno je da su iskoristili trenutak nepažnje vaspitača i to što kapija nije zaključana, pa su izašli iz dvorišta. Otac jednog od mališana koji je u to vreme išao na posao i prolazio pored obdaništa, zatekao ih je ispred kapije.

- Bezbednost dece u našim objektima je na prvom mestu i ona ni u jednom trenutku nije ugrožena - naglašavaju u Službi za brigu o korisnicima. - O ovom incidentu su odmah obaveštena prosvetna inspekcija i Sekretarijat za obrazovanje. Inspektori su juče posetili našu ustanovu, koja je saslušala sve aktere priče i napravila zapisnik. Vaspitačica koja je je bila sa decom je suspendovana do okončanja postupka.

U PU "11. april" važi pravilo da ulazna vrata moraju biti zaključana tokom čitavog dana, pošto postoje interfoni. Kako je u ovom slučaju došlo do propusta i ko je ostavio otvorenu kapiju pokazaće istraga. Tokom boravka u obdaništu deca moraju biti pod stalnim nadzorom vaspitača, a mališane mogu preuzeti samo roditelji ili ovlašćena punoletna lica uz pismenu saglasnost roditelja.

SEPTEMBAR 2015.

Vozač GSP na liniji 72 u autobusu pronašao dvogodišnjaka koji je išetao iz vrtića "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi i ušao u vozilo. Dete je saobraćajni policajac vratio u obdanište.

SEPTEMBAR 2014.

Iz vrtića "Čarolija", takođe na Novom Beogradu, trogodišnjak neprimetno izašao, da bi ga pronašao prolaznik i odveo u policiju. Za slučaj se saznalo tek kada je majka došla u vrtić.

NEDOSTAJE OKO 500 VASPITAČA

IAKO je činjenica da postoji odgovornost vaspitačice, nova "šetnja" mališana van dvorišta vrtića još jednom je ukazala na veliki problem nedostatka kadra u predškolskim ustanovama. To je posebno izraženo u Novom Beograda, gde je "manjak" 300 zaposlenih u direktnom vaspitno-obrazovnom procesu. Slično je i u drugim predškolskim ustanovama u kojima nedostaje više od 900 zaposlenih, od kojih su više od polovine vaspitači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

st

20.11.2015. 15:09

od izvorcica dva putica. Ako nekome nije jasno u srbiji niko ne radi svoj posao kako treba. Vaspitacice ispijaju kafe. Rotvajleri se setaju bez korpe. Ljudi parkiraju gde stignu. Pesaci prelaze pesacke prelaze provlaceci se izmedju kola (zabranjeno zaustavljanje na pesakom prelazu). Saobracajna zmuri a komunalna oduzima opasne rostilje prodavcima kestenja. ....da ponovim "Bezbednost dece u našim objektima je na prvom mestu i ona ni u jednom trenutku nije ugrožena"

unutra je ok

20.11.2015. 15:30

"Bezbednost dece u našim objektima je na prvom mestu i ona ni u jednom trenutku nije ugrožena" Naravno. Ugrožena je kada deca izađu van vrtića a niko nema pojma gde su...

elektricar

20.11.2015. 17:04

A otkaz, ko ce da ispise otkaz odgovornom licu i njegovom rukovodiocu ??? Od tada bi rukovodioci kontrolisali svoje radnike, a ne bi samo setali kao paunovi !!! Od tada ne bi bilo nikakvih ispada !!! Ni za povecanje nplata ne bi nikad pitali, kao sto to ne sme da uradi niko od radnika u privatnom sektoru. Kad bi i oni ziveli u robovlasnickom kapitalizmu, ne bi gresili, sigurno !!!

M.

20.11.2015. 17:05

Veliki momci. Isli traziti cura. Cale pokvario semu. Sada ih cure nece pogledati jer su ih ispalili. :-)

Biljana Metlas

21.11.2015. 02:45

Lako je osudjivati. Te zene rade u nenormalnim uslovima. Same sa 25-30 dece. Samo zamislite sta kad se jednom od njih ide u wc a on nije u sobi (kao kod nas u vrticu). Kada su u vrtic gde idu moja deca uveli zakljucavanje kapije roditelji su npravili pobunu, zvali medije, pisali da ne zele da im deca sede u logoru. Svaki realan roditelj zna kako je tesko sacuvati dvoje svoje dece a ne preko 20 razigranih trogodisnjaka

Radovan

21.11.2015. 08:10

Ja zivim pored Izvorcica i dvoje dece mi idu u taj vrtic. Zaposleni su jako savesni i dobro rade svoj posao. Problem je sto su kapije razvaljene i brave ne rade. Moj klinac od dve godine sam otvara veliku kapiju na koju ulaze automobili. Vaspitacice nisu krive za lose brave i slicne stvari...

Zabrinuta Komsinica

21.11.2015. 11:17

U dvoristu tog vrtica deca su cesto sama. Bilo je samo pitanje vremena kada ce se nesto desiti.

lela

21.11.2015. 13:57

Aman ljudi, odmah primajte jos vaspitaca! Odmah, jer cuvati 30 dece je nemoguce!Kapije MORAJU da se zakljucavaju i da se ulazi na zvono interfona! Instalirajte interfone, to nije mnogo skupo, ali i obezbedjenje cesto nije na svom mestu! Uverila sam se pre par dana u to u vrticu na Labudovom Brdu! Dakle. kljuc, interfon i obezbzdjenje, ali i vise vaspitacica, mislim da im je vrlo tesko!

Istina je

22.11.2015. 00:12

da su se decaci zapravo nalazili na oko 200m od kapije vrtica, na svega par metara od veoma prometnog bulevara. I istina je da se ovo desava treci put u poslednjih godinu dana na Novom Beogradu.