PRESTONIČKI korzo, Knez Mihailova ulica, sa prvim jesenjim danima dobila je novu atrakciju - ulične svirače sa sve klavirom! Danilo Anđelković sa svojom violinom već je dobro poznat Beograđanima, ali je njegova gošća za klavirom Sandra Stajić nova atrakcija.

- Beograđani cene klasiku - priča Danilo. - Ovo što mi radimo je antičko, jer je u drevno doba ulica bila izvor duhovnog života. Beograđani možda slušaju drugu vrstu muzike, ali klasiku vole.

Umetnik je idejni tvorac dueta po ugledu na svetske prestonice, mada, kako kaže, pravi klavir se retko viđa na ulicama. Ovaj dopremaju kombijem, a točkovi i metalna konstrukcija olakšavaju njegovo utovaranje i istovaranje iz vozila kojim ga prevoze.

Mesto u glavnoj gradskoj štrafti dobili su odlukom žirija, na gradskom konkursu. Njihov višečasovni nastup svakog dana je uvek izuzetno posećen. Kofer za violinu širom otvoren, a oduševljena publika prilazi i udeljuje pokoji dinar uličnim sviračima.

- Na ovo gledam kao na misionarski rad u želji da oni koji ne mogu sebi da priušte odlazak na koncert, ove tonove dožive u najprimamljivijem obliku - objašnjava Anđelković.

POKAZALA UMEĆE NA KOLARCU

SANDRA Stajić, talentovana visokoobrazovana pijanistkinja, svoje umeće pokazivala je ranije na Kolarcu, a sada u centralnoj beogradskoj pešačkoj zoni.

- Divan je osećaj slobode pomešan sa adrenalinom dok sviram za moje sugrađane koji plešu omamljeni našom muzikom. Prava je stvar što u vremenu turbo-folka ulicama širimo pravu, klasičnu muziku - objašnjava Sandra.