O BEZBEDNOSTI učesnika u saobraćaju, posebno dece pešaka u prestonici, od Borče do Sopota, od Zemuna preko Novog Beograda do samog centra grada, svakodnevno brine čak 1.112 policajaca - bar onih "ležećih". Najviše ovih prinudnih usporivača vozila nalazi se u zonama pešačkih prelaza i u neposrednoj blizini osnovnih škola i vrtića, a iz Sekretarijata za saobraćaj tvrde da njihov broj svakodnevno raste zahvaljujući inicijativama građana, institucija i ustanova.

Rekordan broj "ležećih" policajaca ima na asfaltu ulica Milana Rakića na Zvezdari i Marije Bursać u Zemunu. Zbog dve osnovne i jedne srednje škole, vrtića, sportskog centra "Olimp", "Zvezdara teatra" i policijske stanice ili samo zarad amortizera na svom vozilu, duž ulice Milana Rakića bićete prinuđeni da usporite više od čak deset "ležećih". Oni su uglavnom postavljeni pre i posle pešačkog prelaza preko kojih stotine mališana pređe do ulaza u svoje škole.

- Ovde ih ima dosta, ne samo u ovoj ulici, već i u onima koje seku Milana Rakića. Nekada je jedan bio i na samom početku ulice, ali ga više nema. Razumem da je to zbog dece i potpuno je opravdano. Ali što su počeli da ih "na tone" postavljaju u Borči, pa to nema nigde - tvrdi Filip Novaković, vozač dostavnog vozila.

I baš meštani naselja Borča u poslednjih nekoliko meseci dobili su veliki broj prinudnih usporivača vozila. Kako tvrde, krstarenjem levom obalom Dunava ne mogu se izbeći "ležeći" policajci, a čak četiri postavljena su u blizini OŠ "Stevan Sremac" i vrtića "Cvrčak".

O ovoj vrsti saobraćajne signalizacije stara se JKP "Beograd put", koje za potrebe Sekretarijata za saobraćaj i Direkcije za puteve svakodnevno postavlja nove i brine se o odžavanju starih "ležećih" policajaca.

- Radi se o velikom broju pozicija na teritoriji glavnog grada, koji se svakodnevno povećava putem pojedinačnih rešenja i realizacijom projekta za obeležavanje zona škola. Oni se postavljaju u zonama pešačkih prelaza i raskrsnica da bi se zaštitili pešaci na mestima intenzivnog ukrštanja pešačkih i tokova motornih vozila - kažu u gradskom sekretarijatu.

I GRAĐANI PODNOSE ZAHTEVE

PRAVO podnošenja zahteva za postavljanje "ležećeg policajca" otvoreno je za sve građane.

- Inicijativu mogu da podnesu građani, institucije i ustanove - tvrde iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. - Zakonom je propisana obaveza upravljača puta da u zoni škole primeni posebne mere, uključujući i fizičke prepreke, zbog čega se broj fizičkih prepreka za usporavanje i povećava, mimo zahteva građana.

OD GUME I ASFALTA

NA beogradskim ulicama u standardnoj upotrebi su fizičke prepreke od gume i od asfalta. Visine koje se koriste su od tri do pet centimetara, a po obliku mogu biti konusnog širine od metar ili u obliku asfaltne platforme. Primena određene vrste prepreke zavisi od pozicije na ulici, stanja kolovoza i saobraćajnog opterećenja. Prepreke do tri centimetra se primenjuju na ulicama kojima saobraćaju vozila javnog prevoza.