MONTIRANjE šatorske konstrukcije na Đeram pijaci, gde će biti smešteni nekadašnji trgovci iz izgorelog "Depoa" privode se kraju. Krovna membrana je postavljena, a u petak su stigli i betonski blokovi, koji će biti postavljeni narednih dana.

I dok "depoovci" nestrpljivo iščekuju početak septembra, kada bi trebalo da se vrate na posao, "starosedeoci" muku muče sa manjkom prostora. Usko je postalo na jednoj od nastarijih beogradskih pijaca. Zbijene tezge, nervozni kupci i pet belih kupola koje idu u nebo, slika su jučerašnjeg dana.

- Nije više tako strašno kao kada su počeli da grade. Sada samo šrafe, tako da nas buka više ne ometa u radu - iskrena je Ljilja Todorović, koja svoje radno mesto na Đermu nije promenila četiri decenije. - Valjda će sve na kraju dobro da ispadne, ni ti ljudi što su ostali bez posla preko noći nisu krivi, a moraju negde da rade.

Odluka da baš Đeram pijaca postane domaćin prodavcima iz nekadašnjeg bulevarskog šoping-mola, čini se da je najviše pogodila red lokala desno od ulaza, koji su mahom zatvoreni.

Kod nas još pazare stare mušterije, ostali ne žele da se zavlače - priča Ljiljana iz mlekare "Idvočanka", koja je u lokalu ostala uprkos dopisu da od 9. avgusta više ne može da radi. - Niko nas nije pripremio za ovo, niti znamo šta dalje. Očajni smo.

MUČE IH TEZGE, OLUCI, ASFALT...

MAJKA Miodraga Filipovića započela je pijačni posao pre 60 godina, a on je nastavio tradiciju. Kaže da nije ljut zbog gradilišta, već drugih problema.

- Zapostavljeni smo, decenijama se nije uložilo u obnovu. Krovovi na tezgama prokišnjavaju, nemamo oluke, asfalt je u katastrofalnom stanju - jada se Miodrag.

GODINA OD POŽARA U "DEPOU"

NOVI montažni kompleks na Đeram pijaci usred Bulevara kralja Aleksandra, prema planu trebalo bi da ima 88 tezgi na 700 kvadratnih metara. I u njima će se smestiti trgovci iz nekadašnjeg "Depoa".

Podsetimo, prostor nekadašnjeg tržnog centra izgoreo je pre tačno godinu dana, 23. avgusta 2014.