NAJAVA nadležnih da je parcela u Ulici Vinogradski venac na Ceraku moguća lokacija za izgradnju postrojenja za preradu otpada iz Vinče, izazvala je ogorčenje žitelja ovog dela Ceraka. Osim što je "pikirana" u postupku restitucije i kao takva "zaštićena" dok se ne donese presuda, u neposrednoj blizini se nalazi i vrtić "Plava ptica".

Prema rečima Dragiše Simića, zastupnika porodice Ognjanović koja je u postupku vraćanja zemljišta, građani su se peticijom obratili opštini Čukarica, posle saznanja da je ovu lokaciju ustupila "Gradskoj čistoći". Kada su čuli da se planira izgradnja postrojenja za preradu otpada zatražili su prijem kod predsednika opštine, ali i ogradili lokaciju.

- Sastali smo se sa predsednikom i predložili mu lokaciju kod FMP, sa čime se i on složio - navodi Simić. - Pošto je zemljište u procesu restitucije niko ne može njime da raspolaže, niti šta da gradi dok se ne okonča, jer je to krivično delo. Reč je o parceli od oko 15 ari, na kojoj su generalnim planom predviđeni sportski sadržaji.

Građani ovog kraja poručuju da nikada neće dozvoliti da se gradi postrojenje za preradu otpada. Roditelji mališana koji idu u obližnji vrtić "Plava ptica" kažu da je to nedopustivo i pitaju se kako je neko uopšte mogao tako nešto i da predloži. Osim ovog, u neposrednoj blizini u Jablaničkoj ulici je i obdanište "Sanjalica".

- Van pameti je da se skoro pored samog vrtića gradi nekakva fabrika za preradu smeća - ogorčena je majka A. M. čije dvoje dece ide u "Plavu pticu". - To nećemo dozvoliti, a neshvatljivo je i zdravom razumu neprihvatljivo da se otpad iz Vinče dovozi ovde, tik do vrtića, da bi se prerađivao. Zar ne postoji nijedna lokacija na obodima grada, gde nema stambenih objekata, obdaništa...

MALI: DOGOVOR

GRAD je u subotu raspisao javni poziv za potencijalne privatne partnere za deponiju u Vinči, a svi zainteresovani će moći da se jave do oktobra.

- U pitanju je najveći projekat ovog tipa u Evropi - kaže gradonačelnik Siniša Mali. - Nakon ove faze sledi priprema na Ceraku, koja je jedna od potencijalnih lokacija na kojoj može da bude izgrađeno postrojenje. Grad će se konsultovati sa građanima i vršiti procene uticaja na životnu sredinu.