VIRUS Zapadnog Nila nedavno je registrovan prvi put ove godine, komarci koji prenose groznicu pronađeni su na teritoriji opština Palilula, Čukarica, Rakovica, Zemun, Surčin, Sopot, Voždovac, Grocka i Obrenovac, ali u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju tvrde da nema razloga za paniku, kao ni potrebe za suzbijanje krvopija iz vazduha!

- Čim se utvrdi pojava zaraženih komaraca na nekom lokalitetu, naše ekipe izlaze na teren i istog dana vrše suzbijanje na širem području od onog gde su utvrđeni zaraženi komarci - objašnjava dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. - Ako se ukaže potreba, suzbijanje larvi će se pojačati, ali zasada je situacija u potpunosti pod kontrolom.

Interesantno je da se ove godine zaprašivanje vršilo isključivo sa zemlje. Između ostalog i jer je tek rebalansom gradskog budžeta obezbeđen novac za ovu namenu.

  • Na osnovu rezultata monitoringa ove godine nije uopšte bilo potrebe za suzbijanjem komaraca iz aviona - tvrde u Zavodu i savetuju sugrađanima da izbegavaju šetnje u večernjim i jutarnjim časovima u priobalju reka, parkovima i šumama.


NOVA VOZILA

ZAVOD za biocide i medicinsku ekologiju, u maju dobio je 15 novih, specijalizovanih vozila za suzbijanje komaraca sa zemlje. Pristigle manje mašine, za tri sata mogu da pokriju do 120 hektara, a veće, takozvane top do 160.