SPAS od tropskih temperatura većina Beograđana je proteklog vikenda potražila na Adi Ciganliji. Oni sa malo tanjim džepom došli su još oko pola osam da zauzmu klupe blizu vode, dok su se drugi uputili u svoje omiljene kafiće.

- Uvek dođemo na Adu subotom i nedeljom - kaže Dušica. - Ovde sam sa mužem, svekrom i svekrvom i stigli smo ranije da zauzmemo sto u hladovini. Lepo nam je ovde, uživamo. Ostaćemo do večeras, dok ne ispraznimo pun frižider hrane i pića koji smo poneli.

Penzioneri su mahom birali debelu hladovinu kao idealno mesto gde će staviti stolice, rasprostrti asure i peškire. Uz novine, prvu jutarnju kafu i kupanje, ubrzo je došlo podne. Do ručka su vreme prekratili kartanjem, kojom partijom šaha, a bilo je i onih koji su se udubili u igru sa dominama.

Iz stanova na reku "pobegli" su i roditelji sa malom decom i bebama.

- Ovde je lakše sa bebom nego u stanu sa klimom - priča Milutin dok njegova mezimica, jednogodišnja Mila, drema u kolicima. - Stavimo je u bazenčić, lepo se osveži i onda je manje nervozna.

I šestogodišnji Danilo je uživao brčkajući se u vodi. Sa mišićima na rukama, slušao je uputstva mame Svetlane kako da pliva.

- Leti smo stalno na Adi, ne idemo na bazene - kaže Danilova mama. - Dolazimo na makišku stranu jer nam je lakše da se parkiramo, a čini mi se da je voda čistija i da ima manje ljudi.

Oko dva po podne pivo i sokovi su uveliko bili popijeni, pa je "dopuna" stizala. Dok su neki uživali u sladoledu, drugi su sekli sočne lubenice teške i po nekoliko kilograma, prethodno rashlađene u reci. Bilo je i onih kojima upekla zvezda nije smetala da voze rolere i bicikle duž staze.

Da leti nema ništa lepše od Ade Ciganlije potvrdila je i Žiža, koja već 13 godina živi u Beču.

- Ovde je sve na svetskom nivou, uređeno i čisto. Voda je prijatna, čovek se lepo osveži. Kad god dođem u Beograd uvek sam na obali Savskog jezera.


SPUST NIZ SAJLU ZA 500 DINARA

ONI koji žele da se dodatno rashlade mogu da uživaju u spustu niz sajlu sa jedne na drugu stranu Savskog jezera. Cena je 500 dinara u jednom smeru, a "povratna karta" je 800.

- Dosta ljudi želi da proba da se spusti - priča Saša, vlasnik ove "novotarije". - Mi smo očekivali mlađe osobe, ali dolazi dosta roditelja sa decom. Spust traje samo dvadesetak sekundi, ali dok ste gore imate osećaj da letite.


NE STIŽU DA NAPUNE FRIŽIDERE

VELIKI broj posetilaca, kao i povećana potražnja za sladoledom, flašicama vode, grickalicama, ali i pljeskavicama i palačinkama, uslovila je da trgovci imaju pune ruke posla.

- Jedva postižemo da uslužimo mušterije, a nas troje radi - kaže prodavačica na "Mom kiosku". - Obično je dovoljna jedna radnica, ali ovih dana kupci samo dolaze. Frižider sa vodom i sladoledom neprestano dopunjavamo.