Beograd ima 38 radio-stanica

S. MILOŠEVIĆ

09. 07. 2015. u 22:54

Београд има 38 радио-станица
Uprkos nezadrživom razvoju Interneta, sugrađani i dalje prate vesti i slušaju muziku iz "čarobne kutije"

RADIO, ne radio - svira ti radio. Ova krilatica je i dalje aktuelna bar kada su žitelji oprestonice u pitanju. Danas, Beograđani mogu da slušaju program koji emituje čak 38 radio-stanica, dostupnih na području 17 opština glavnog grada.

Prvi radio-prenos stanovnici glavnog grada su bili u prilici da čuju septembra 1924. godine, istog dana kada i stanovnici Beča. Danas je muzika različitog žanra sa kratkim reklamnim blokovima i brzim vestima u trajanju od dva do tri minuta, glavna karakteristika većine radio-stanica. Specijalizovan program sa verskim temama ima samo "Slovo ljubve".

- Muzika je dominantna jer istraživanja pokazuju da slušaoci zbog toga i uključuju radio-aparate - kaže Maja Rakovic, predsednica udruženja radio-stanica u Srbiji. - Od muzike koju puštate, zavisi koju ćete populaciju privući. Slušalac će naći drugu radio-stanicu ako u programu ima više od dva minuta govornih segmenata, pa su informativne emisije svedene na minimum.

Radio B92, Radio S, Indeks, Hit mjuzik FM, kao i Radio Beograd 1 i 2 jesu stanice sa nacionalnom ferkvencijom. Među 18 "pravih" gradskih stanica su Naksi, Gradski, Pink, Jat, Novosti, Karolina, Laguna i drugi. Radio Klas će vas zabaviti u Sopotu, Kis FM u Lazarevcu, Dedal u Grockoj, Radio Mag u Obrenovcu.

I dok se nekada zvučna kutija slušala u krugu porodice, prijatelja i komšija, radio je danas postao medij koji najčešće slušamo kada smo sami, na poslu ili u prevozu. Razvoj interneta i mobilne telefonije doprineo je da poznate radijske džinglove čujemo gde god da pođemo. Ovo, u kombinaciji sa muzikom, kratkim vestima i servisnim informacijama jeste osnovni razlog zašto nam još uvek svira radio.


RRA IZDAJE DOZVOLE

DOZVOLU za početak rada neke radio-stanice izdaje Republička radiodifuzna agencija, nakon raspisivanja javnog konkursa o dodeli ferkvencija.

Pored ispunjenih tehničkih, organizacionih, pravnih i finansijskih uslova, potrebno je podneti i programski koncept sa okvirnom programskom šemom.

"NOVOSTI" MEĐU NAJSLUŠANIJIM

JEDNA od najslušanijih gradskih stanica je i Radio "Novosti" koji već više od 20 godina svojim sadržajima zabavlja Beograđane.

Pored dobre muzike i atraktivnih emisija, kvalitetan informativni sadržaj duguje dopisnicima širom Srbije. Potvrda uspeha ovog urbanog radija jeste broj slušalaca koji se uvećava iz dana u dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

зашто

10.07.2015. 01:12

баш лепо, слушаћу га убудуће. зашто је цео веб сајт радија на латиници?

Бојан

10.07.2015. 11:13

Зашто општине Земун и Сурчин немају ни један медиј, ни штампани ни електронски? РРА И РАТЕЛ 2006-те нису предвидели ни једну фреквенцију за ове две општине, зашто? Мања места као Лазаревац, Младеновац, Гроцка, Уб, Барајево..... имају своје медије а у ове две општине то није дозвољено. То је дискриминација!