POSLE skoro četiri decenije čekanja, građani Labudovog brda će, umesto u skloništu, moći da se leče u modernoj zdravstvenoj ustanovi. Izgradnja doma zdravlja u ovom beogradskom naselju trebalo bi da počne do kraja godine, a nadležni u opštini Rakovica ističu da im je to prioritet, s obzirom na to da se veliki broj građana sada leči u neuslovnim objektima.

U opštini ističu da se u narednih mesec dana očekuje dobijanje građevinske dozvole. Posle toga će Sekretarijat za zdravstvo raspisati tender na kome će izabrati izvođača radova. Završetak radova definisaće investitor Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za zdravstvo u tenderskoj dokumentaciji.

- Dom zdravlja Labudovo brdo nalaziće se na pareceli na uglu Ulica Oplenačke i Ljubomira Ivkovića Šuce - navode u opštini Rakovica. - Na parceli površine pola hektara predviđena je izgradnja objekta površine 3.300 metara, koji će imati prizemlje, sprat i potkrovlje, kao i 25 parking mesta. Koje će sve specijalističke službe biti smeštene odlučiće Sekreatrijat za zdravstvo, a novac za finansiranje izgradnje doma zdravlja obezbediće Grad Beograd.

Prema rečima nadležnih u opštini Rakovica, lokacija planiranog doma zdravlja nalazi se na teritoriji koja je obuhvaćena regulacionim planom naselja Kneževac - Kijevo. Osim doma zdravlja, na prostoru između ulica Oplenačke, Ljubomira Ivkovića Šuce, Sretena Mladenovića Mike, Serdara Janka Vukotića i 11. krajiške divizije planskim dokumentom predviđena je i izgradnja srednje škole, crkve, kao i centra mesne zajednice.

STAMBENE ZGRADE

NA parceli namenjenoj izgradnji doma zdravlja nalazi se šest stambenih objekata koji su nelegalno sagrađeni, a zahtevi za legalizaciju su odbijeni.

- Šest bespravano izgrađenih i useljenih stambenih objekata su ugrozili lokaciju namenjenu za izgradnju doma zdravlja - navode u nadležni u SO Rakovica. - Opština se trudi da i dalje nađe najbolje rešenje za građane koji su kupili stanove u zgradama koje su nelegalno izgrađene, pritom ne ugrozivši izgradnju doma zdravlja. Izgradnja ovog objekta je apsolutni prioritet za građane naše opštine.

ZATVARANjE POJEDINIH ODELjENjA

U ZDRAVSTVENOJ stanici "Labudovo brdo" leči se oko 40.000 pacijenata. Sklonište, koje je "privremena" ambulanta više od tri decenije, nema ni minimalne uslove za rad lekara i pružanje zdravstvene zaštite građanima. U ordinacijama gotovo da i nema dnevne svetlosti, vlaga je po zidovima, šahtovi su nasred čekaonice. Zbog izuzetno loših uslova rada zatvorene su služba ginekologije i laboratorija.