Sezonski smrad u Beogradu

J. NOVAKOVIĆ

18. 06. 2015. u 16:06

Сезонски смрад у Београду

Dunavski rukavac kod Ade Huje

Žalbe na neprijatne mirise poslednjih dana stizale iz svih krajeva prestonice. Trajaće, povremeno, do kraja leta. Uzrok pad pritiska, kanalizacija, nizak vodostaj

"SEZONSKI" smrad koji se poslednjih dana širi prestonicom, i na koji su se žalili meštani od Višnjičke banje, Novog Beograda, Banovog brda pa do centra grada,trajaće do kraja leta! Uteha sugrađanima može da bude činjenica da ne narušava zdravlje i da se javlja periodično u određenim vremenskim prilikama. A uzroka, prema rečima nadležnih, ima više...

Mnogi sugrađani odmah "okrive" kanalizaciju za remećenje ispijanja kafe na terasi i provetravanje usijanih stanova.

- Ova pojava se javlja obično zbog nižeg vazdušnog pritiska. Zbog žalbi građana, naše ekipe intervenisale su u sredu ujutru u Bregalničkoj ulici i Marka Oreškovića - napominje LJubica Konjević iz "Beogradskog vodovoda i kanalizacije". - Bilo je prijava i u Bulevaru kralja Aleksandra kod Cvetkove pijace.

Osim "ozloglašenih" cevi kroz koje protiču fekalije, nozdrve nadražuju i drugi faktori. "Teški mirisi" nastaju i zbog ispuštanja otpadnih voda u kanale i reke, bacanja đubriva i uginule živine, svinja, goveda u površinske vode. A raspiruju ih niže temperature ujutru i uveče, i pad pritiska.

CRNA TAČKA MADA se stanovnici više gradskih opština žale na pojačane neprijatne mirise, posebno zbog ove pojave pate stanovnici u blizini dunavskog rukavca i šetači na Adi Huji. Prema rečima meštana, u ovom periodu reka se povlači i na obalama ostavlja veliku količinu smeća.

- Ova pojava se javlja u proleće i traje do avgusta meseca - kaže dr Milan Milutinović, načelnik eko-toksikološke jedinice Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ). - Zahvata veću teritoriju intenzivno po nekoliko sati i javlja se na mahove. Kad počne razvedravanje i da raste pritisak, smanjuje se emisija tih mirisa. Oni nemaju uticaj na zdravlje, ali utiču na komfor.

NEMA OPASNOSTI

- IZ Gradskog centra za obaveštavanje dobili smo informaciju o širenju neprijatnih mirisa u priobalju Save i Dunava u utorak u 21 čas - objašnjava dr Milutinović. - Uvidom u automatski monitoring utvrđeno je da nema nikakvih odstupanja, tako da te materije u vazduhu ne utiču na zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

MatijaBG

18.06.2015. 19:27

U Beogradu ne postoji sezoni,već isključivo konstantni smrad!Sve je masno i svi su masni,uđite u prevoz,ma bilo gde,ulice.ćoškovi,parkovi,prolazi....

branka

18.06.2015. 23:02

@MatijaBG - Mozda si Matija ,ali MatijaBG nisi ,to je sigurno .E da....,sta radis ti u ovom masnom Beogradu ?.

Bane

19.06.2015. 16:22

@MatijaBG - a odakle si ti majketi kad "U Beogradu ne postoji sezoni,već isključivo konstantni smrad!Sve je masno i svi su masni,uđite u prevoz,ma bilo gde,ulice.ćoškovi,parkovi,prolazi...."

MatijaBG

19.06.2015. 17:58

@MatijaBG - Ja sam ii Zemuna,Zemunac rođeni,a moji su poreklom svi iz okoline Banovaca,dakle okolina Zemuna ili ako ti je držae,zemunski sam seljak i ponosim se s tim.A što se vašeg osmanskog grada tiče,meni je dovoljno da prošetam Z.Vencom,Slavijom,da uđem u bilo koji bas i da sam sebi kažem,Matija zašto si BG prljavštinu opisao tako skromno i preblago...ja ne živim u mašti,ja sam realan,BG je jedan od najprljavijih glavnih gradova i što pre shvatimo,možda ga na vreme operemo i okrečimo.

miki

21.06.2015. 17:37

potpuno se slažem sa matijom!zemun je sređen sve gore od save je sređeno ja sam beograđanin i ne zanima me beograd više onaj nekada!volim zemun i austrougare a beograđane prepuštam turcima i smradu!stravičan je grad i vraća se u kasabu iz koga ga je tito na kratko izvadio!