VISOK vodostaj, toplo vreme, blizina reka, trave ili životinja, glavni su uzročnici pojave insekata, koji pored toga što mogu da budu dosadni, zadaju i veoma bolne i neprijatne ujede. Beogradom haraju veliki agresivni komarci, crne mušice, takozvane klintonke, pa je i najmanji otok znak da se treba obraditi lekaru.

- Potrebno je obratiti se odmah lekaru i ne pokušavati s kućnom medicinom i savetima komšinica - kaže direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović - Nakon uboda može da se javi ozbiljna alergijska reakcija, podlivi, modrice, kao posle udarca i nema tu nikakvog filozofiranja, lekar je sledeća stanica.

Svom doktoru se u strahu od alergijske reakcije, sa ozbiljnom oteklinom javio i Beograđanin Branislav Đ. koji je ujed "zaradio" dok se sa decom igrao u parku na Miljakovcu. I ranije je imao različite ubode sitnih životinja, ali ovako drastičan je upamtio.

- Buba je bila mala, slična mušici, a ubod kao od komarca. Kasnije sam saznao da se te bubice u narodu zovu "klintonke" - kaže Đorđević. - Prošle godine me je u ovo isto vreme ubola i tada se, kao i sad, javio ogroman otok, cela se noga inficirala, a doktorka mi je dala antibiotike.

Smatra se da je ova vrsta buba došla u naše krajeve nakon bombardovanja 1999. U narodu je poznata kao "klintonka", a njen ujed ostavlja bolne posledice koje traju i do nekoliko nedelja.

- Čini se da tih buba u poslednje vreme ima dosta, male su, crne i imaju šarena krila. Njihov toksin može da prodre duboko u kožu, zahvati i limfno tkivo - kaže doktorka Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac. - Pored nje, pacijenti se žale na komarce koji su veći nego inače i veoma su agresivni.


ŠTALE, REKE I PARKOVI

MALE, crne bubice koje zadaju žestoke ujede, slične su običnim mušicama, ali im je usni aparat drugačiji. Njih zovu još i papučarice" a u narodu su popularne kao "klintonke". Prema rečima doktorke Nevenke Dimitrijević, stacionirane su u blizini štala i konja, ali nije retkost naići na njih i u parkovima i u blizini voda.