"TONEMO, ali nemamo kud", jada se stanar koji decenijama živi u zgradi 10 u Ulici 22. oktobra u Zemunu. Mnogi iz ove ulice, zbog straha da im se plafon ne sruši na glavu, svoje stanove su stavili u oglase za prodaju. I oni iz, još otvorenih lokala, planiraju da se isele. A glavni osumnjičeni za havarije i odlivanje stanovnika su - podzemne vode.

Međutim, nadležni nikako da ih ukrote, prema rečima ozlojeđenih stanara. Radovi neprekidno traju od avgusta prošle godine.

- Iskopaju rupe na nekoliko mesta, tu nešto rade, pa odu i tako svake druge godine - kaže jedan od žitelja u višespratnici na broju 10, koja se od dna do vrha oluka, koji je razdvaja od susedne zgrade, odvojila za nekoliko centimetara. - Neke komšije su rešile da prodaju stanove, a drugi se premišljaju.

Na suprotnoj, neparnoj strani, nekoliko metara niže, nekoliko ljudi u "narandžastom" menja cevi.

SELE SE POSLE 12 DUGIH GODINA BRAČNI par Saša i Milena Kažović, koji drže kiosk već 12 godina u Ulici 22. oktobra planiraju da se isele. - Ne možemo više da izdržimo - pričaju naizmenično Kažovići. - Poslovni prostor od koga iznajmljujemo lokal nije nam snizio kiriju, iako je od avgusta prošle godine ova ulica zatvorena. Nije nam snižena ni komunalna taksa.

- Problem su podzemne vode na samo dva metra od površine - naglašava jedan od radnika, oznojenih dlanova pokazujući na duboku iskopinu. - Pre zamene betonskog kolektora, koji je ispucao i razliva se, plastičnim, morali smo na nekoliko mesta ispod ulice da iskopamo bunare koji će da spuste nivo tih voda. To otežava i produžava rad.

I pored zamene kanalizacije, "ozloglašena" saobraćajnica, jer je prošle godine "progutala" džip, preti da "pojede" i ostale objekte. Osim pomenute zgrade, "načela" je još nekoliko. Delimično okrunjene i popucale fasade svedoče o propadanju. Ali i dalje je živahna. Iz banke i nekoliko frizerskih salona, izlaze i ulaze mušterije. U obližnjem kafiću, puna bašta. Sugrađani pijuckaju bezbrižno.

- Dopada mi se da ovde popijem kafu sa drugaricom, jer je mirno, pošto je ulica zatvorena - priča devojka u dvadesetim iz susedne ulice. - Ne plašim se da će asfalt da propadne.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, radovi će trajati još sigurno dva-tri meseca. Možda i duže. Do tada strpljenje žitelja curi.