Stanovnici Bloka 32 traže obustavljanje gradnje trafostanice

FoNet

10. 05. 2015. u 17:51

Stanovnici novobeogradskog Bloka 32 upozorili su danas da EDB gradi visokonaponsku trafostanicu (110kV/80MVA) bez studije zone uticaja, kao i bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Становници Блока 32 траже обустављање градње трафостанице

Foto: V. Danilov

Stanovnici novobeogradskog Bloka 32 upozorili su danas da Elektrodistribucija Beograd (EDB) gradi visokonaponsku trafostanicu (110kV/80MVA), kao i više od 5.000 kvadratnih metara poslovnog prostora usred stambene zone tog bloka, bez studije zone uticaja, kao i bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U saopštenju medijima stanovnici tvrde da je direktno ugroženo više od 200 dece školskog i predškolskog uzrasta koja žive u susednim stambenim zgradama, kao i državni dečji vrtić "Čarolija" koji je smešten u samoj zgradi uz koju se gradi trafostanica.

Elektrodistribucija je 2012. godine najavila, a zatim i započela izgradnju svojih objekata u nestambenoj zoni u Bloku 20, ali je ta gradnja zaustavljena, a zatim započeta u bloku 32, ukazuje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja navode da se u Bloku 20 nalaze ekskluzivni hoteli i poslovne zgrade, a u Bloku 32 stambeni blok Univerzitetskog naselja.

Republički urbanistički inspektor naložio je 9. februara poništavanje urbanističkog projekta za predmetne objekte EDB, jer isti nije izdat u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji kao i sa Generalnim planom Beograda do 2021. godine.

Isti organ naložio je i poništavanje lokacijske dozvole za predmetne objekte, što po automatizmu znači poništavanje građevinske dozvole i obustavu radova.

Neverovatno je da nadležna lica u Gradskom sekrtarijatu za urbanizam i građevinske poslove, kao i u Ministarstvu građevine Srbije, odbijaju da postupe po nalozima Republičkog urbanističkog inspektora i ponište urbanistički projekat i lokacijsku dozvolu, navode potpisnici saopštenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Marko Pravda

10.05.2015. 19:00

Trafo stanice ne ugrožavaju život ni približno kao vaši mobilni telefoni, tablet uređaji koji rade na velikom frekventnom rasponu(koje vi dajete deci da se igraju sa njima) , da ne pominjem vaše ADSL wifi modeme. Da li vredi objašnjavati nekome da trafo stanica ne škodi kako vi umišljate, mislim da ne.... PS piralensko ulje ima zamenu, ono ne mora da se koristi za hlađenje, ako vas to plaši...

стоп_лицемерју

11.05.2015. 09:45

@Marko Pravda - Тема нису мобилни телефони, већ безобзирно кршење Генералног плана Београда и свих законских норми од стране ЕДБ-а. Овде се ради о тешким кривичним делима, а господин Правда нас лицемерно замајава играчкама. За трафостаницу у Блоку 32 је уместо пираленског уља предвиђен сумпор хексафлуорид, отровни гас без боје и мириса. Трафостанице ове величине се никада не праве у стамбеној зони. Продајте вашу причу пословним људима у Блоку 20 одакле су вас отерали, а нашу децу и нас оставите на миру.

g

11.05.2015. 17:11

@Marko Pravda - Da li vi znate koliko je 80MVA - to je 5% obrenovackog TENT - I to svaki dan tutnji (u bukvalnom smilu - tolika elektromagnetna snaga) pored glava te dece, a I odraslih. Ni jedan Faradejev kavez Vas ne moze zastititi od toga. Ovolika trafo-stanica je industrijki objekat...

стоп_лицемерју

11.05.2015. 09:52

У оквиру борбе против криминала и корупције, очекујемо да државни органи без одлагања спроведу закон и обуставе незакониту градњу, а јавни тужилац поведе истрагу. Са моралне стране, тешко је разумети људе који граде највећу трафостаницу на Новом Београду поред зграда у којима живи више од 200 малишана и где се налази државни дечји вртић. Стоп насиљу над грађанима Блока 32.

Moj komsija

11.05.2015. 10:18

@стоп_лицемерју - u Susedgradskoj ulici na Vidikovcu, prosli vikend zavrsio kucu na garazi, za koju mu jedanput inspekcija obustavila radove. Platis gde treba, i sve se moze...

IMA GDE

11.05.2015. 19:35

Pored napustene Radove zgrade na Novom Beogradu,1990 god.izgradjen je I objekat EDB,tako je bar u to vreme objavljeno.

стоп_лицемерју

12.05.2015. 09:29

Три највећа електроенергетска објекта у Београду се "случајно" граде тик уз објекте за масовни боравак деце, без техничке оправданости. Грађани Миријева су пушкама одбранили школу и вртић од ЕДБ-а. У Винчи, далековод од 440kV треба да прође изнад највеће основне школе у Србији. У Блоку 32 на Новом Београду трафостаница се незаконито гради поред дечјег вртића и стамбених зграда, са око 400 малишана. Три случајности су превише, позивамо МУП да спроведе истрагу и спречи катастрофу.

Joca Gradjevinac

13.05.2015. 11:08

Stasnovnici Bloka 32, ne zaboravite da je rastojanje od Visokonaponske Trafo-Stanice do naselja mora biti na minimalnoj razdaljini od 500m. Ne dajte da vas neki koji ne mare za propise lazu. Od Trafo-Stanice se stvaraju opasni magnetni talasi koji izazivaju rak kod zivih bica - cak i kod miseva. Primenite propise koji se koriste po svetu.