DOK se gradske vlasti u Beogradu zajedno sa taksistima bore protiv ilegalnih vozača koji naplaćuju vožnju, šuška se da bi ovo tržište moglo da postane još tesnije već krajem maja. Naime, pored domaćih "divljaka", taksistima u glavnom gradu konkurencija bi mogla da bude i američka firma "Uber" koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni taksisti ili ne.

Najavu da će sledećeg meseca u Beograd, kao i u ostatak regiona, stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja. Beogradski taksisti su se tim povodom u sredu našli za stolom sa nadležnima iz Ministarstva za saobraćaj kako bi stali na put prevozu koji smatraju nelegalnim i nebezbednim.

- Stav svih udruženja i taksista je da ćemo se boriti svim silama da sprečimo dolazak "Ubera" - kaže Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije. - Tvrdim da to nije dobro ne samo za nas taksiste zbog nelojalne konkurencije, već pre svega za građane i njihovu bezbednost. Konstantno se borimo protiv nelegalnih taksista, a ova aplikacija pomaže upravo takvima da dođu do mušterije. I stav Ministarstva je da neće dozvoliti bilo kome sa takvom aplikacijom da radi jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Inače, uz pomoć "Uber" aplikacije svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ima taksi dozvolu. To nije profesionalni vozač sa licencom, a ne vozi ni profesionalno vozilo koje mora na tehnički pregled svakih šest meseci.