Beograd: Trka za 8.500 mesta u vrtićima

B. Borisavljević

15. 04. 2015. u 10:19

Danas počinje predaja neophodnih dokumanata za upis u prestonička obdaništa i trajaće sve do 30. aprila. Deca koja ne budu upisana u državne predškolske ustanove, moći će da konkurišu za privatne

Београд: Трка за 8.500 места у вртићима

Ilustracija

KONKURS za upis dece u vrtiće počinje danas i trajaće sve do 30. aprila. U 17 predškolskih ustanova ima 8.500 slobodnih mesta, a prvi put ove godine iz gradske kase će se delom finansirati i boravak dece u privatnim obdaništima, ali samo za mališane za koje nije bilo mesta u državnim. Privatne predškolske ustanove će moći da prime oko 1.800 dece.
Prema rečima Snežane Đurić, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, u jaslicama ima 5.800, a u vrtićkim grupama 2.700 slobodnih mesta. Ona ističe da Sekretarijat, prema pravilniku, može da odobri prijem dodatnih 20 odsto dece u odnosu na upisnu kvotu. U zahtevu za upis deteta navode se tri željena vrtića u sklopu predškolskih ustanova, čiji je osnivač grad.
- Ukoliko u ovim ustanovama ne bude mesta, roditelji će dobijati potvrde, uz koje će od 1. septembra moći da upišu decu u neki od 54 verifikovana privatna obdaništa ako ima mesta - kaže Đurićeva. - Pored ove potvrde potrebno je da podnesu i izvod iz matične knjige rođenih za dete, uverenje o državljanstvu i fotokopiju lične karte podnosioca zahteva, odnosno potvrdu o stalnom nastanjenju.
Cena usluga u privatnim vrtićima se kreće od 150 do 400 evra. Najviši iznos koji će grad dotirati za boravak u privatnom obdaništu je 22.160 dinara mesečno, što je 80 odsto od utvrđene ekonomske cene u državnim vrtićima od 27.700 dinara. Ako je cena kod privatnika veća, roditelj će platiti razliku, a ako je niža roditelj 5.540 dinara, a ostatak grad.
Da li će uključivanje privatnika u sistem predškolskog obrazovanja uticati na smanjenje lista čekanja za upis u vrtiće znaće se kada budu formirane jaslene i vrtićke grupe i kada roditelji potpišu ugovore sa državnim i privatnim predškolskim ustanovama. Prema podacima sekretarijata, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, u državnim vrtićima je ostalo neupisano 3.525 mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije