ČUDOTVORNI plamen sa groba Isusa Hrista, Sveti oganj, prvi put će na Veliku subotu biti prenet iz Jerusalima u Srbiju. Svečani doček ognja biće organizovan u predvečerje Vaskrsa u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Kako je juče saopšteno iz beogradske Patrijaršije, plamen vatre koja se na Veliki petak pojavljuje nad Hristovim grobnicom preneće delegacija Srpske pravoslavne crkve i države, na čijem čelu će biti episkop slavonski Jovan i Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM. Plamen će iz Tel Aviva biti dopremljen na Aerodrom "Nikola Tesla", odakle će svečano biti prenet do Hrama Svetog Save.

- Doček ognja biće organizovan u subotu u 23.30, a ispred Hrama će, pored sveštenstva i vernika, biti postrojena i Garda Vojske Srbije - kažu u Patrijaršiji SPC.

Crkvena delegacija će, kako se navodi, u Jerusalim otputovati na Veliki petak, a sutradan će učestvovati u molitvi kraj Crkve Svetog groba u Jerusalimu gde se, po tradiciji, pali oganj.

Sveti plamen pali se na Veliku subotu, a događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici svih drugih verskih zajednica u Jerusalimu. Jerusalimski patrijarh pronosi plamen kroz masu vernika koji njime pale svoje sveće, a potom se plamen prenosi u druge krajeve sveta i domove vernika.