SAVAMALU, deo prestonice smešten tik uz njen centar, neće "potopiti" projekat "Beograd na vodi". Ovaj kvart na atraktivnoj lokaciji kraj Save ne samo da će preživeti najavljenu pompeznu gradnju, već će mu ona vratiti nekadašnji sjaj, istakao je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

- Prema onome što ja znam, a to nije uža oblast mog delovanja, projekat "Beograd na vodi" ne obuhvata rušenje Savamale - izjavio je Vukosavljević. - Naprotiv, on će se graditi na jednom prostoru koji je omeđen, a koji možemo videti u Urbanističkom planu.

Pritom, lice ove "stare dame" biće osveženo. Naime, njene okrnjene fasade, na kojima su vidljive "rane" u spoljašnjim zidovima nastajale godinama, biće sanirane.

- Dobio sam izvesno uveravanje da će prostoru Savamale, ovakvom kakav je sada, biti dodeljena sredstva - ističe Vukosavljević. - Ona će biti iskorišćena za obogaćivanje kulturnih sadržaja, određivanje većeg prostora za kulturne aktivnosti, renoviranje, rekonstrukciju...

Savamalu prepoznatljivom čine mnoga zdanja, između ostalih, "Mikser", Urbani inkubator, Gete institut, Kulturni centar "Grad", koji su nastali po ugledu na slične u četvrtima Berlina i Njujorka.


PROBLEM BIOSKOPA "ZVEZDA"

DRŽAVA mora da interveniše i preispita šta se u pravnom smislu može uraditi po pitanju bioskopa "Zvezda", ocenio je Vladan Vukosavljević, napominjući da su gradu vezane ruke.

- Jednostavno, gradu su relativno vezane ruke. Proces privatizacije je okončan na dobro poznat način. Predstavnici Agencije za privatizaciju tvrde da je to urađeno u skladu sa zakonom. Mnogobrojni poslenici iz oblasti kulture se ne slažu - naveo je Vukosavljević.