Borča dobija Dom zdravlja!

B. Borisavljević

10. 02. 2015. u 23:15

Žitelji leve obale Dunava do kraja 2017. godine imaće još bolju zdravstvenu zaštitu

Борча добија Дом здравља!

BORČA će u 2017. dobiti novi dom zdravlja! Ova vest obradovaće ne samo Borčane, već i žitelje ostalih naselja na levoj obali Dunava, jer više neće morati da za neke specijalističke preglede "prelaze preko reke".

Prema rečima dr Slavice Kalezić Milošević, direktorke DZ "Dr Milutin Ivković", ideja o izgradnji novog zdravstvenog objekta u Borči prisutna je već pet godina, ali su se tek sada stekli uslovi za realizaciju. Prirodni priraštaj u naseljima na levoj obali Dunava je u porastu, pa su postojeći kapaciteti postali nedovoljni, a i objekat u kome je trenutno smešten dom zdravlja je neuslovan, pošto je reč o adinistrativnoj zgradi opštine koja je preuređena.

- Novi dom zdravlja, koji će biti izgrađen pored biblioteke, ispunjavaće sve medicinske uslove, koje smo mi u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje definisali - objašnjava dr Kalezić Milošević. - Projekat će uraditi Agencija za izgradnju grada Beograda. Objekat će imati između 3.000 i 3.500 metara kvadratnih i biće zastupljene sve specijalističke službe, uključujući oftalmologa i ORL. Sredstva će obezbediti lokalna samouprava i Skupština grada.

VIDEO-NADZOR KAO U ŠKOLAMA PALILULSKI dom zdravlja trebalo bi da dobije video-nadzor. Po ugledu na kamere koje su postavljene u školama, bili bi povezani sa policijskom stanicom, gde bi se pratilo šta se dešava u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pored nove zdravstvene stanice, DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli može se pohvaliti i akreditacijom najvećeg stepena, najmodernijom laboratorijom i najsavremenijim aparatima za pojedine dijagnostičke procedure.

Najveći problem, kao i u većini zdravstvenih ustanova, jeste manjak kadrova, pre svega pedijatara i lekara opšte prakse. Trenutno im nedostaje oko 120 medicinskog, ali i nemedicinskog osoblja kao što su spremačice, domari...

- Kada bismo dobili bar pet ili deset lekara, uspeli bismo bolje da se organizujemo - objašnjava direktorka. - Zbog manjka lekara, ambulante u naseljima Glogonjski rit, Jabučki rit, Vrbovsko, Besni fok, Kovilovo i Dunavac rade samo tri puta nedeljno, a pojedini specijalisti u Padinskoj skeli tek jednom nedeljno. To uzrokuje i gužve na koje se ponekad žale naši pacijenti, ali zbog Uredbe o zabrani zapošljavanja i nemogućnosti da iz sopstvenih sredstva obezbedimo zarade, ne možemo sami da rešimo ovaj problem.


TRI OGRANKA I 22 AMBULANTE

OVA ustanova brine o zdravlju oko 200.000 žitelja. Dom zdravlja ima tri ogranka - Staru Palilulu, Dunavski venac i Karaburmu, a u njihovom sastavu su 22 ambulante. Hitna pomoć dežura 24 sata u Borči, Padinskoj skeli i Cvijićevoj.


U PLANU I DZ U VIŠNjIČKOJ BANjI

JEDAN od ciljeva je i izgradnja doma zdravlja u Višnjičkoj banji, kao i rešavanje problema grejanja u domovima u Padinskoj skeli i Krnjači. Naime, pošto se ovi objekti greju na ugalj i veliki su zagađivači, sledeće godine trebalo bi da pređu na pelet, kao što je urađeno u objektu na Karaburmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije