DOGOVORENO: Ruše smrdljive zgrade

Tanjug

15. 01. 2015. u 15:31

Građevinska direkcija Srbije saopštila je danas da je postigla dogovor sa stanarima dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar o rešavanju problema neprijatnih mirisa i isparenja

ДОГОВОРЕНО: Руше смрдљиве зграде

FOTO: A. STANKOVIĆ

BEOGRAD - Građevinska direkcija Srbije saopštila je danas da je postigla dogovor sa stanarima dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar o rešavanju problema neprijatnih mirisa i isparenja prouzrokovanih neispravnim oplatolom.

Kako se navodi u saopštenju Direkcije 70 odsto građana odlučilo se za potpunu rekonstrukciju zgrade, odnosno rušenje, dok se ostatak opredelio za raskid ugovora i povraćaj novca, ili zamenu stana za drugi u vlasništvu Direkcije.

Direkcija je danas počela da poziva stanare da potpišu ugovore o načinu regulisanja međusobnih odnosa u skladu sa izjašnjavanjem u anketi.

Po okončanju potpisivanja ugovora sa svih 199 vlasnika stanova, biće omogućeno da Direkcija uđe u posed stanova i počne sa rekonstrukcijom objekata.

Procenjuje se da će rekonstrukcija zgrada trajati 12 meseci od uvođenja izvođača na gradilište, a precizni rokovi biće poznati nakon završetka postupka javnih nabavki i izbora izvođača radova.

Direkcija će za vreme trajanja rekostrukcije zgrada snositi troškove stanara za zakup drugog stana, troškove selidbe i ostale prateće troškove, navodi se u saopštenju.

"Direkcija je iskazala spremnost da izvrši potpunu rekonstrukciju objekata, što je prihvatljivo za većinu stanara. Direkcija smatra da je ovim dogovorom iskazala najviši stepen kompromisa i spremnosti da efikasno reši problem", poručila je Građevinska direkcija Srbije. Direkcija je u avgustu prošle godine podnela krivične prijave MUP-u i tužilaštvu i očekuje da budu preduzeti određeni koraci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

N.N.

15.01.2015. 16:15

@baba jula - Pa valjda svi gradjani Srbije, kroz PDV, porez na imovinu, porez od plate, naduvene cene u prodavnicama, gorivo pojeftinjuje a prevoz poskupljuje....

filip

15.01.2015. 16:50

@baba jula - mislim da drzava ne bi trebalo da placa ni ovo, ni pomoc onima koji su nelegalno gradili kuce a poplave ih odnele

Станар токсичног насеља

15.01.2015. 16:18

Ponuđeni ugovor GDS-a ne sadrži sledeće elemente: 1.Predmet ugovora je otklanjanje nedostatka a ne rušenje 2.Od kupaca se traži da se odreknu svih potrazivanja 3.Nisu definisani rokovi izgradnje, datum primopredaje ključeva 4.Ne spominje se izgradnja, samo rušenje 5.Nedostaje podatak koja od korištene opreme (ne)može biti ponovo upotrebljena 6.Nema garancija banaka da rušenje neće iziskivati dodatne obaveze klijenata

Goran Colovic

15.01.2015. 16:53

Ma kod nas dali moze jednom dà se kaze Ko je krivac i da on snosi sankcije za svoje greske! I na kraju opet ce sve da plati narod.

Opaska

16.01.2015. 12:21

@Goran Colovic - Umesto one znane "sve ce to narod pozlatiti" u ovom slucaju moze "sve ce to narod platiti". Nazalost!

Beli listić

15.01.2015. 23:12

Neće direkcija snositi troškove već građani beograda i Srbije. Takođe krivciu za zo neće biti kažnjeni kao i do sada u svim aferama. Eto to je srbija.

Zoran1

16.01.2015. 08:06

@Beli listić - To je Srbija, zemlja razularene bande! Sve dok narod ne izadje na ulice dedinja bolje biti nece.

Zoran1

16.01.2015. 08:04

Kako su smrdljive zgrade ikada prosle inspekciju? Ko je koga platio? Ko ide u zatvor?

Aleksandar

16.01.2015. 16:37

Srusite ih vise, sto clanaka je vec objavljeno i nikom nista. Ne znam zasto ih zovu "smrdljive zgrade"? To ne zvuci tako strasno. Pravilnije bi bilo "otrovne zgrade" ili "toksicne zgrade". Investitor bi trebalo da napravi potpuno nove zgrade stanarima koji su kupili stanove. Neko bi zbog ovoga trebalo da krivicno odgovara, jer ko zna koliko takvih zgrada ima po Srbiji, ali ovo je Srbija... Sve moze i sve se desava, sto bi u drugim zemljama Evrope bio veliki skandal. Zbog ovoga, budjavih torti...