KULTURA u pet rubnih beogradskih opština proterana je iz gradskog krila. Centri za kulturu Grocka, Mladenovac, Sopot, Rakovica i Lazarevac skinuti su sa budžeta grada i dati na upravljanje i finansiranje opštinama. S obzirom na to da ove lokalne samouprave i inače kubure sa malim budžetima, te da mnoga njihova javna preduzeća imaju problema u funkcionisanju, može se zaključiti da građani na periferiji Beograda neće biti baš zatrpani kulturnim dešavanjima.

Ovakav potez gradskih vlasti nije obradovao ni predsednike opština, a ni direktore kulturnih centara. Prvi su zabrinuti, jer dobijaju još jednu obavezu na ionako umanjene budžete, a druge tišti hoće li biti novca za sve planirane projekte.

Prvi čovek Mladenovca Dejan Čokić kaže da im je preuzimanje kulturnog centra ogromno opterećenje.

- Stigao nam je dopis da u 2015. pokrivamo 25 odsto troškova, u 2016. 50 odsto, a u 2017. godini sve što treba - kaže Čokić. - Za ovu godinu to je deset miliona dinara plus dva miliona za pozorišne svečanosti koje inače godinama finansiramo. Ova odluka nam je nametnuta i mi smo morali da je prihvatimo. Dobijamo novu ozbiljnu obavezu, a budžet nam je 27 odsto manji nego 2013. godine.

Direktor Centra za kulturu Mladenovac Branko Miloradović kaže da uopšte nije srećan zbog ovakvog rešenja, jer je na budžetu grada sve mnogo sigurnije.

A "VUK" - GRADU INTERESANTNO je da je centar za kulturu "Vuk Karadžić" sa Zvezdare prebačen sa opštinske u nadležnost Grada. Kakvi su to dvostruki aršini, posebno kad se zna da je opština Zvezdara mnogo finansijski jača od Mladenovca, pita se Branko Miloradović, prvi čovek CK Mladenovac.

- U Mladenovcu turistička organizacija i sportski centar imaju dosta problema, i u funkcionisanju i u isplatama. Toliko je ljudi tu "nagurano" da se ujutru u Turističkoj organizaciji otimaju za stolicu - priča Miloradović. - Do sada smo sa opštinom imali dobru saradnju, videćemo kako će ubuduće biti.

I u Grockoj je čelnike pogodila ova promena nadležnosti. Direktorka centra za kulturu Zorica Atić kaže nam da se toj nametnutoj odluci ne raduje ni ona, a ni opštinski čelnici.

- U startu ovo ne deluje obećavajuće, ali videćemo kako će biti na kraju. Razumemo uštede koje u gradu žele da naprave, ali mislim da ovih pet objekata za njih nisu bili veliki trošak - kaže nam direktorka Atić. - U centralnim beogradskim opštinama ovakve ustanove tržišno posluju i zarađuju, a opet su na budžetu grada. To je nepravda prema nama na obodima, gde je ponuda kulturnih dešavanja ionako ograničena.

SOPOT: BUDžET MANjI 40 ODSTO

DIREKTOR CK Sopot Suzana Anastasov Marković smatra da im je perspektiva pod skutima grada ipak bila sigurnija.

- Predsednik opštine je voljan da pomogne i do sada su uskakali kad god je trebalo, pa videćemo kako će biti - kaže Suzana. - Mi smo postali reprezentativan centar koji je nudio kvalitetne manifestacije.

GROCKA: TEŠKO ĆEMO IZDRŽATI

STEFAN Dilberović, predsednik opštine Grocka, koji ne zna šta će od problema u javnim preduzećima, nimalo nije oduševljen preuzimanjem Centra za kulturu.

- Grad je tako odlučio i mi smo se povinovali - kaže nam Dilberović. - To nam je sada ogromno opterećenje i teško ćemo izdržati. Planirali smo budžet od 8,5 miliona, očekujem da i oni prištede i smanje troškove. Tamo je troje zaposlenih, koji mogu napraviti dobar program, a da ne potroše mnogo novca.