ATRAKTIVAN automobil tipa „šaron“, proizveden 1908. godine, nekoliko godina bio je ponos kraljevskog voznog parka. To je bilo početkom 20. veka, kada je vozilo čuvano u Dvorskoj garaži. Neki ga zovu i „autom kralja Petra“, jer su vremešni četvorotočkaš i srpski monarh bili savremenici.

U okviru Starog dvora, a današnje Skupštine grada, postojao je i garažni prostor, u kojem su čuvana ondašnja reprezentativna vozila. Ta građevina je srušena u burnim ratnim sukobima pa nije dočekala današnji dan, baš kao i neki drugi delovi dvorskog kompleksa.

Na tom mestu „šaron“ se nalazio do 1912. godine. U garažni prostor ulazilo se iz pravca današnje Ulice Dragoslava Jovanovića i nekadašnjeg Hotela „Splendid“.

To atraktivno vozilo, napravljeno pre više od jednog veka, i danas postoji i nalazi se u Muzeju automobila u Ulici majke Jevrosime.

- Prema podacima kojima raspolažemo, „šaron“ je bio vlasništvo Bogdana Dunđerskog iz Subotice - kaže osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković. - Navodno je služio neko vreme u tom gradu kao taksi vozilo, da bi u Beograd došao tako što su ga razmenili za jedan traktor tipa „ferguson“.

Šaron“ ima kubikažu za svako poštovanje - zapremina motora mu je 4,5 litra, pa je tako je dostizao moć od 25 konjskih snaga.

- Sve na njemu rađeno je ručno, tako da ovaj automobil predstavlja trijumf zanatstva onog vremena - objašnjava Petković.

- Interestantno je i to da je stara, dvorska garaža bila na istom mestu na kojem je danas postavljen ulaz u podzemni parking ispred Skupštine grada. Automobili koji su kretali iz Starog dvora izlazili su na istom mestu kao i danas, i kretali su se identičnim pravcem ka ulazu u sadašnji Bulevar kralja Aleksandra.