I privatni vrtići na budžetu?

B. BORISAVLJEVIĆ

05. 11. 2014. u 18:19

U gradu razmatraju opciju koja bi dovela do smanjenja, čak i ukidanja lista čekanja u predškolskim ustanovama. Mališani bi išli u obdanište po izboru, a plaćala bi se cena kao u državnom objektu

MALIŠANI koji si nalaze na listi čekanja za upis u državni vrtić, mogli bi da dobiju mesto u nekoj od privatnih predškolskih ustanova. Naime, gradonačelnik Siniša Mali je u razgovoru sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem o ekonomskoj ceni vrtića, dotakao i temu izmene zakonskih propisa koji bi omogućili da grad regresira boravak dece i u privatnim obdaništima!

Ukoliko bi ova ideja grada zaživela, znatno bi se smanjile liste čekanja, ali je prvo neophodna izmena postojećih zakonskih regulativa i uvođenje privatnika u sistem predškolskog vaspitanja koji finansira lokalna samouprava.

- Treba da se stvori zakonska podloga koja će omogućiti javno-privatno partnerstvo, što bi značilo da se fizičkim licima koja žele da se bave delatnošću u predškolskim ustanovama omogući izgradnja vrtića na gradskom zemljištu - rekao je Mali. - Time bi se znatno smanjio pritisak na državne predškolske ustanove.

Predstavnici privatnih vrtića sa kojima smo razgovarali ocenili su ovu ideju kao zanimljivu, ali su mnogi od njih skeptični da će to zaista i zaživeti. Takođe, oni smatraju da se regresiranje grada ne može odnositi na svu decu, već samo na mališane koji su ostali neupisani.

ZEMUN I RAKOVICA PREMA poslednjim podacima Sekretarijata za obrazovanje, u glavnom gradu nedostaje oko 4.000 mesta u beogradskim vrtićima. Najviše dece „ispod crte“ ima u Zemunu - 1.531, slede Rakovica - 500, Zvezdara - 350, Čukarica - 345, Novi Beograd - 340, Palilula - 300...

- Ideja je dobra, ali naša predškolska ustanova nije zainteresovana, jer već imamo liste čekanja - kaže Danko Čučković, predsednik UO PU „Bejbi palas“. - Zakonskim propisima treba sprečiti zloupotrebe i primeniti model koji je zaživeo u Novom Sadu. U privatne vrtiće se upisuju deca sa liste čekanja u državnim, a kada se oslobodi mesto u državnom oni se ispisuju iz privatnog.


MNOGO TOGA SE PROMENILO OD 1993.

NA sastanku gradonačelnika Siniše Malog i ministra prosvete Srđana Verbića je zaključeno da se u poslednje dve decenije, od uvođenja još aktuelnog pravilnika u vrtićima iz 1993. godine, mnogo toga izmenilo - uveden je internet, a za grejanje se masovno koristi pelet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije