Novac od vrtića samo preko suda

Tanjug

04. 11. 2014. u 18:10

Određen broj roditelja već je angažovao advokate i uglavnom se organizuju roditelji iz iste predškolske ustanove kako bi troškovi sudskog postupka bili manji

Roditelji koji su godinama neosnovano plaćali više cene vrtića u Beogradu najavljuju tužbe za povraćaj novca, kao i pokretanje procedure za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika za utvrđivanje cena usluga u dečjim ustanovama.

Ovo stoga što ne postoje zakonom predviđene sankcije za lokalne samouprave koje su napraćivale vrtić više nego što je potrebno.

Određen broj roditelja već je angažovao advokate i uglavnom se organizuju roditelji iz iste predškolske ustanove kako bi troškovi sudskog postupka bili manji.

Visina takse zavisi od iznosa koji se potražuje, rečeno je Tanjugu u Savetu roditelja jedne predškolske ustanove. Pa tako, ukoliko se potražuje oko 200.000 dinara taksa je 13.000, a za iznos od 250.000 - 300.000 taksa je 15.000 dinara, dok izlazak advokata na svako ročište košta po 50 evra.

Takođe, pitanje je za koliki period unazad će roditelji moći da naplate svoja potraživanja, što pre svega, zavisi od suda, kao što ostaje za sada otvoreno pitanje da li će roditeljima koji duguju dve ili tri uplate to eventualno biti oproštemno s obzirom da su godinama plaćali više nego što je trebalo.

"Roditelji koji su poslednje tri godine plaćali kao punu cenu boravka dece u vrtiću 9.705,7 dinara, mogu da potražuju iznosi oko 250.000 dinara", kažu u toj ustanovi i dodaju da je ekonomska cena vrtića 13.332 dinara, što znači da je 20 odsto 2.266,4 dinara, odnosno da su ti roditelji mesečno "preplaćivali" oko 7.500 dinara.

Takođe, ističu i da vrtići u beogradu neosnovano naplaćuju punu cenu usluga u dane odsustva deteta.

"Poslali smo dopis ministarstvu, i dobili odgovor da se za dane kada dete odsustvuje naplaćuj 50 odsto od dnevne cene, bez obzira na razlog zbog kog dete odsustvuje", kažu u toj ustanovi.

Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" rekla je Tanjugu da se i tom udruženju javio veliki broj roditelja koji žele da naplate sve što su više platili, te da će udruženje pokrenuti proceduru za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika.

Soćanin još kaže i da je, što je sasvim neobično, Novi Sad doneo odluku pa subvencionište boravak dece čak i u privatnim vrtićima, a u isto vreme Beograd boravak u državnim ustanovama naplaćuje više nego što bi trebalo.

U međuvremenu, iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Tanjugu nisu stigli odgovori na ovu temu, a gradonačelnik Siniša Mali, kako je ranije danas saopšteno iz Gradske uprave, rekao je da će Sekretarijat u narednim danima inicirati promenu Pravilnika u kojem bi cene boravka dece u vrtićima bile ekonomske.

U Kragujevcu je to već učinjeno, pa tako roditelji tamo za boravak dece od 1. septembra plaćaju najviše 3.440 dinara, nakon što je godinama ta cena bila značajno viša.

Gradsko veće Kragujevca je, naime, krajem avgusta usvojilo novi pravilnik o regresiranju troškova za boravak dece u vrtićima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vaspitaica

04.11.2014. 18:32

A zasto Beograd nije to uradio odmah kao i Kragujevac? I nece i nijedan sud vratiti pare. Ja takodje radim u vrticu, a tri godine placam punu cenu vrtica. Nikada nisu hteli da nam izadju u susret i da nam olaksaju, iako u drugim gradovima i drugim javnim preduzecima postoje subvencije za radnike. Svi smo u istom problemu. I zasto ce cena u Bg biti 5700, 00 po cemu se kvalitet usluga u Bg-u razlikuje od ostalih gradova u Srbiji.

milos

04.11.2014. 19:24

E ovo je zaista luda zemlja!prosvetna inspekcija ovde ne moze nista da uradi sem da onaj Kostic i ostala bulumenta prete nastavnicima kad strajkuju za golu egzistenciju!

joca

05.11.2014. 11:24

Zašto nećete da objavite komentare. Dali i Vas kontrolišu i plaćaju da štitite prevare u ovoj državi.

Nenad

05.11.2014. 12:54

U pravnoj državi ne bi trebalo sudskim putem tražiti povraćaj više naplaćenog novca, Inspokcije bi to trebaju da jednostavno reše brzo i efikasno, ali vlast je dozvolila sve ove nepravilnosti jer se i sama tako ponaša, pa je delatnost inspekcija praktično ukunut, a građani su upućeni da pravdu traže preko sudova koja je na ovaj način nedostižna.