Trg Nikole Pašića: Od “Vremena“ do “Večernjih novosti“

Z. Nikolić

četvrtak, 16. 10. 2014. u 22:40

Трг Николе Пашића: Од “Времена“ до “Вечерњих новости“
Kako je nastala zgrada u kojoj danas „stanuje“ najpopularniji srpski list. Arhitekta Branislav Kojić 1937. projektovao zdanje po uzoru na moderne novinske kuće onog doba

ZDANjE na Trgu Nikole Pašića 7, u kojem stanuju „Večernje novosti“, podignuto je 1938. godine. Petnaest godina kasnije,16. oktobra 1953, usred Tršćanske krize, iz te zgrade izašli su, prvi put u Beogradu, kolporteri, prodajući prvi večernji list na jugoslovenskom tržištu.

Iako je građevina, dabome, decenijama na istom mestu, sve oko nje se neumoljivo menjalo: adresa, ime trga ispred nje, neposredni komšiluk... Takođe, unutrašnjost zdanja pamti predratne kapitaliste, posleratne komuniste, pa sve tako do današnjih dana i tranzicionog doba.

Zgradu je projektovao 1937. godine arhitekta Branislav Kojić, a gradnja je izvedena od juna iste godine, do oktobra naredne. Kako piše Snežana Toševa, koja se posebno bavila Kojićevim radom, „raznovrstan program ustanove ovakve vrste smešten je u dva odvojena objekta međusobno povezana prolazima u prizemlju i na prvom spratu... Kojić je projektovao racionalno iskorišćen prostor, gde je sve bilo podređeno zadovoljenju osnovnih potreba novinsko-izdavačke kuće.“

Istina, ovo je pre Drugog svetskog rata bilo zaista dragoceno i funkcionalno zdanje, a palata lista „Vreme“ dominirala je dosta dugo u vizuri ovog dela grada, ističući se visinom, modernim stilom i monumentalnošću u odnosu na oronule građevine u bližoj okolini.

Pre rata dvoje novine su predstavljale konkurenciju u stilu i brzini izveštavanja. „Politika“ je bila ozbiljna, sa malo fotografija i uz opširne tekstove, dok je „Vreme“ bilo reporterski list, koji je obiljem fotografija dodao značajnu dinamiku u tadašnje izveštavanje.

Tokom Drugog svetskog rata ovde se događaju značajni lomovi, pa vlada Milana Nedića rešava da očuva ovaj list, tako što mu daje ime „Novo vreme“, a tekstove i njihov smisao umnogome određuju okupatorske vlasti, što u posleratnom periodu dovodi do gašenja lista.

Nove vlasti koriste infrastrukturu i zgradu i ovde počinje da izlazi „Borba“. Tokom 1949. dograđeno je još jedno veliko krilo koje je upotpunilo zgradu. Godine koje prate Tršćansku krizu i nove potencijalne sukobe koji su pretili da će uvući Jugoslaviju u novi ratni sukob, iznedrile su, oktobra 1953. godine i „Večernje novosti“, koje su, evo, šest decenija kasnije nadživele „Borbu“.

POPULARNOST DEO TRADICIJE DINAMIČNOST „Novosti“, njihova mreža dopisnika i tradicija koju su odredili relativno kratki, sadržajni, informativni, istiniti i efektni tekstovi očuvana je do danas. Popularnost lista postala je više od pukog marketinga: ona je deo tradicije, a tradicija je jedini moderan proizvod koji je nemoguće stvoriti preko noći.

U stilu „Novosti“ i poštovanja fotografije i fotografa, pustićemo snimcima i davno zaboravljenim „kvadratima“ sa celuloidnog filma da ispričaju svoju priču. A čitaoce puštamo „u šetnju“ prostorima koji su krasili današnji trg, u doba kada su bezbrojni novinari jurili ekskluzive i upečatljive priče svoga doba. Zlobni bi rekli kako se novine rađaju svakog jutra, ali zauzvrat umiru svake večeri. Ipak, tradicija ostaje...


ZAŠTO “VEČERNjE“

EPITET „večernje“ koji nosi naš list mlađim čitaocima je uglavnom nejasan. Danas se mnogi pitaju zašto imamo ovu reč u zaglavlju i zbog čega je taj deo dana toliko bitan.

Odgovor je jednostavan: u doba nastanka „Novosti“, elektronski mediji su bili mnogo manje razvijeni, televizija je tek „trebalo da se rodi“ u formi u kojoj je poznajemo, dok radio nije bio uvek pristupačan.

Zato su suštinske informacije u javnost dolazile putem novina. Međutim, jutarnja izdanja nisu bila dovoljna da „pokriju“ različita događanja koja bi se odvijala na domaćoj i inostranoj sceni, pa se ispostavila potreba da se novo izdanje ponovo rađa uveče.

Tako su kolporteri u prvi sumrak glasno uzvikivali „Večernje novosti!“, dok bi prolaznici i šetači zavlačili ruke u džepove, izvlačili sitniš i umesto današnjeg gledanja „Dnevnika“ - stizali do najsvežijih informacija.FOTO-DOKUMENTACIJA “BORBA“

MADA list „Borba“ već godinama ne izlazi, naše kolege iz Foto-dokumentacije „Borba“ imaju jednu od najkvalitetnijih arhiva u Beogradu. Svim istraživačima vrata ove institucije su uvek otvorena, a za svečani broj „Novosti“ ustupili su nam fotografije koje su pred vama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije