Studenti blokirali Filozofski fakultet

Tanjug

09. 10. 2014. u 21:28

Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu blokirala je večeras tu instituciju

BEOGRAD - Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu blokirala je večeras tu instituciju i tvrde da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve.

Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su Fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu koji su upisali.

Učesnici blokade sebe nazivaju "samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta", a preko zgrade na Studentskom trgu razapeti su transparenti na kojima, između ostalog, piše "Blokada je u toku", "Stop pljački studenata", "Blokada", "Dođi na zbor", "Vi nas ne slušate, mi vas ne puštamo" i "Izvinite, koliko košta budžet".

Grupa nezadovoljnih studenata je okupljena ispred Filozofoskog fakulteta, dok su neki i u učionicama na svakom spratu zgrade, a tu će, kako navode ostati do ispunjenja zahteva. Kako su rekli, ostaće u zgradi i tokom noći.

Blokada je, kako navode članovi pokreta, počela danas u 18 sati, jer je Uprava fakulteta donela niz odluka koje je obznanila sedam dana pre početka školske godine.

Učesnici blokade su u izjavama Tanjugu, govoreći o svojim zahtevima, između ostalog rekli da traže da cena ispita bude 100 dinara, umesto trenutnih 470, što je, kako tvrde, nova i više cena, jer je prethodna bila 420 dinara.

Oni ističu i da se ispiti prijavljuju elektronski, što ne zahteva nikakve troškove fakulteta.

Takođe navode da su njihovi protesti počeli pre dve sedmice, od kada su dva puta poslali zahteve upravi, ali ih je ona, kako tvrde, "ignorisala" i nije im dala nikakve odgovore.

Učesnici blokade navode i da im se danas, baš kao ni u prethodne dve sedmice, nije obratio niko iz fakultetske uprave.

"Pozivamo upravu da razmotri naše zahteve. Ne pravimo blokadu radi blokade, već da počnu da pričaju sa nama", poručili su članovi "samoorganizovanog studentskog pokreta Filozofskog fakulteta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije