NAJVEĆI broj stanara iz „smrdljivih“ zgrada nije pristao da se privremeno preseli u naselje Stepa Stepanović. Svega 12 porodica, od 220, koliko je ukupno živelo u zgradama sa neprijatnim isparenjima iz zidova, odlučilo je da prihvati ponudu Građevinske direkcije Srbije (GDS) i iznajmi kvadrate u voždovačkom naselju, dok ostali traže refundaciju troškova za najam stanova u sopstvenoj režiji.

- Na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da nam stanari odmah predaju svoj predlog koji ćemo mi razmotriti - kažu u GDS. - U narednih nekoliko dana sigurno ćemo zaključiti ugovor, koji će definisati sve nejasnoće.

Sa druge strane, vlasnici spornih nekretnina i dalje su nezadovoljni načinom na koji direkcija rešava njihov problem.

- Tražili smo da ugovor jasno definiše šta će biti sa našim stanovima - kaže Marijan Jakšić, jedna od stanarki zgrada u Bloku 72. - Želimo da znamo koliko će trajati sanacija objekata i šta će biti sa našim stvarima.

Za one koji ne žele u „Stepu“, Direkcija će snositi troškove zakupa drugog stana, preseljenja, infostana i svih režijskih troškova u kupljenom stanu u naselju Dr Ivan Ribar, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i eventualne troškove agencijske provizije.


ANALIZA DO POLOVINE SEPTEMBRA

Građevinska direkcija Srbije angažovala je Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje koje će uključiti izradu elaborata sa detaljnom prezentacijom efikasnih metoda sanacije „otrovnih zgrada“.

U Direkciji očekuju da će elaborat biti završen do polovine septembra, nakon čega će biti prezentovan i stanarima i javnosti.


PROMENA ŠKOLA I VRTIĆA

Većina ljudi iz spornih zgrada iznajmila je stanove u okolnim blokovima na Novom Beogradu.

- Deca su nam u novobeogradskim vrtićima i školama i teško bi nam bilo da ih prevozimo svakog jutra i još stižemo na posao - kažu vlasnici ovih nekretnina. - Već mesec dana iznajmljujemo stan, koji plaćamo 300 evra mesečno, a te troškove nam niko neće refundirati.