Prijatelji stari, gde ste?

Zoran Nikolić

05. 09. 2014. u 12:16

Mlađim Beograđanima bi bilo neverovatno kada bi danas videli kako u parku na Ušću sade drveće britanska kraljica, američki i francuski predsednici, indijski lideri, etiopski carevi...

MLAĐI Beograđani danas uglavnom ne znaju da je pre pola veka naš glavni grad bio domaćin liderima gotovo svih velikih državnika sveta. Danas, kada neki planetarni političar dođe u srpski glavni grad, tu je uglavnom da nečim zapreti ili da iznese „svoje neslaganje“ sa nekim od naših stavova ili ideja.

Nekada su ovde dolazili gosti Jugoslavije, tada velike i nesvrstane države. NJena uloga bila je da okupi zemlje takozvanog Trećeg sveta i da ih skloni sa „poljane“ na kojoj se vodio Hladni rat između žestoko polarizovanog sveta onog doba.


Drvo života

BEZ namere da se bavimo politikom, samo podsećamo da je tada Beograd imao jedan lep park, koji je bio poznat pod imenom Park prijateljstva. Od 1961. godine uveden je običaj da svaki ugledan gost države i grada posadi po jedno drvo, u znak prijateljstva i svog gostovanja ovde.

Od tada, park je počeo da se širi, a mnoge poznate ličnosti i lideri onog doba ostavile su ovakav, zeleni beleg na novobeogradskoj strani Ušća.

Današnja šetnja tim delom grada nije baš jednostavna, jer su, dok smo pravili snimke, svukud okolo bile ograde spremljene za „Birfest“. Po avgustovskoj omorini prilazili smo jednom po jednom obeleženom drvetu, jasno uviđajući da je početak parka nastao tako što je ondašnji maršal Jugoslavije Josip Broz Tito posadio prvi platan, a do njega su se ređali lideri ondašnjeg nesvrstanog sveta Sirimavo Banderanaike iz Šri Lanke, Nehru iz Indije, car Etiopije Hajle Selasije...

Nešto dalje vidimo mesto gde se nalazilo drvo koje je posadio američki predsednik DŽimi Karter, čovek koji je imao vrlo bliske odnose s Titom i koji je na sahranu jugoslovenskog lidera 1980. godine, u znak poštovanja poslao majku. Čudno, kao što se osušilo Karterovo drvo, ono koje je posadio francuski predsednik Žiskar d’Esten, sasečeno je u korenu, verovatno sasušeno.


Belezi uz stabla

Obeležja pored drveća još postoje, a možete da ih vidite ukoliko malo razgrnete travu i prašinu koja ih prekriva. Posetilac još može da pročita imena velikana koji su stvarali istoriju proteklog veka, kao i one, već povučene na margine prošlosti, koja ih je vremenom progutala.

POZNATI „GORANI“

UZ imena poznatih državnika i vladara, koji su ostavili svoj trag u Parku prijateljstva, treba pomenuti britansku kraljicu Elizabetu Drugu, kubanskog lidera Fidela Kastra, nedavno ubijenog libijskog lidera Moamera el Gadafija, egipatskog predsednika Gamal Abdel Nasera, sovjetskog Leonida Brežnjeva a za njim i Mihaila Gorbačova, američke predsednike Ričarda Niksona i DŽimija Kartera, Bugarina Todora Živkova, Kim Il Sunga, Nikolae Čaušeskua...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

NaivnostUbija

05.09.2014. 12:39

Danasnjica je posledica proslosti. Ne racunajuci prijatelje iz "Nesvrstanih" ovi zapadnjaci nikada i nisu bili prijatelji. Isto su tako sadili drvca po Iraku, Siriji a danas ih bombarduju. Sve je to samo privid, kao sto u SFRJ zvanicno podrzavali ( i sadili drvece ) a tajno odrzavali veze sa ustaskom emigracijom i cekali prvi trenutak da SFRJ demontiraju.

Naivčina

07.09.2014. 15:21

@NaivnostUbija - Ma kako da ne. Sve organizacije sveta, od udruženja filatelista do obaveštajnih službi i tajnih društava, nisu imale pametnija posla nego da rasturaju Jugoslaviju, iako smo je mi krvlju branili.

dasa

05.09.2014. 12:42

sada je demokratija kad nas nece niko.mladi hvataju zjale i ne rade nista i mole boga da ne nadju posao.sistem vrednosto je poremecen.radije ce da sede kuci i da mama da 50 din nego da radi za dnevnicu od 2000 din.pa i roditelji,gde gurnuste mamine maze.svi bi u fotelju i direktore.sa vukovom diplomom koja je obezvredjena.

Petar

05.09.2014. 12:45

Nekada je nasu drzavu predstavljao "Park prijateljstva", danas je predstavlja "Bir Fest". Eto koliko smo napredovali.

Rahima

06.09.2014. 11:12

@Petar - Petre, nemoj da si takav. Donau-fest je takodje vazan za sirenje germanske "kulture".

Rahima

06.09.2014. 11:14

@Petar - Bubo, to ti je skracenica od "blentav i razuzdan", nema veze sa "Buba i Rahima".

RabRadomir

06.09.2014. 15:15

@Petar - To ti je Buba kao kod tebe u Torontu pijenje Piva ili lokanje kako ti vise odgovara,

Beograđanka

05.09.2014. 15:19

Taj park je trebalo odrzavati i sacuvati kao dragocenost iz proslosti. Na zalost, po ko zna koji put se potvrdjuje pravilo da ovaj narod ne postuje svoju istoriju cak ni kada je ona zaista velika. Dodju bede tipa Milosevica i zaigraju na najprljaviju nacionalisticku kartu i pos..u se na sve sto je valjalo. A narod bez integriteta, i kao u Domanovica, pusta da ga i dalje slepci vode!

ercov

05.09.2014. 15:36

Na stranu kakva osecanja gajimo prema Titovoj Jugoslaviji, ali ipak, ovaj Park prijateljstva je deo nase i Beogradske istorije,kakve takve i od koje se ne moze pobeci.Sramota je za ovaj narod i sam Beograd,sramota je za sve politicare i sve gradonacelnike grada koji ovakvom znacajnom mestu nisu a i ne pridodaju ni malo znacaja,ovaj Park prijateljstva je danas u stvari prava slika Srbije, Beograda i njenog naroda.

milan

06.09.2014. 15:39

@ercov - da je u tom parku posadjena lova bio bi pun politicara a i njihovih partijskih drugova.. platan i ostalo plemenito drvece i neznaju kako izgleda. u njihovim selima raste voce.

АГ

05.09.2014. 17:14

Аутор чланка је могао поменути и архитекту Парка пријатељства на Новом Београду - Милана Палишашког! Овако се наставља тенденција омаловажавања архитеката од стране новинара...

Nnikolic

06.09.2014. 00:34

Ovo je pisao neko ko ne zna istoriju Parka. Da se malo potrudio mogao je naci sjajan clanak Ivane Veskovic o Parku. P.S. Tito nije zasadio prvi platan.

АГ

06.09.2014. 10:55

@Nnikolic - Апсолутно се слажем са Вашим коментаром!