POSLE više od mesec dana, u Obrenovcu je juče zvanično počela sa radom zelena pijaca. Međutim, od trgovaca i kupaca ni traga ni glasa. Voće i povrće nudili su se samo na dve tezge.

- Pijaca je bila potopljena, ali naša piljarnica nije pretrpela veliku štetu - rekla nam je Dragana Milutinović, koja prodaje voće u jednoj od radnji. - Mi smo preprodavci, a roba koju nudimo je iz Smedereva, dok je južno voće iz uvoza.

Jedinu tezgu na kojoj je bilo povrća zatekli smo na drugom kraju tržnice. Za njom je stajala Mileva Katajlović, poljoprivredni proizvođač iz Ratara, koja tvrdi da njene oranice nisu bile potopljene.

- Ne znam zbog čega još nema trgovaca - začuđeno nam se poverila prodavačica. - Čim smo na televiziji čuli da se tezge otvaraju, požurili smo da pripremimo robu. Za poslednjih mesec dana mnogo smo izgubili, jer pijaca nije radila. Pretpostavljam da trgovci i poljoprivrednici nisu ni čuli da je počela s radom, jer mnoga domaćinstva još nemaju struju, pa ni načina da se informišu.

Kako na pijaci nije bilo ponude, tako skoro da nismo zatekli ni kupce. Jedna od retkih koja je krenula u kupovinu bila je Milena Stojanović.

- Nadam se da će se narednih dana poljoprivrednici pojaviti sa robom - rekla nam je sugrađanka. - Voće i povrće kupujemo u radnjama, gde je puno skuplje, a i nema nekog izbora. Naravno da ne mogu da budem sigurna da će proizvodi biti bezbedni za jelo, ali verujem prodavcima kod kojih se već godinama snabdevam.

Inače, Zelenu pijacu u Obrenovcu, juče, su ponovo, kontrolisali sanitarni inspektori Gradskog centra za javno zdravlje, koji ističu, da nema opasnosti po bezbednost građana.JOŠ BEZ VODE

Najveći problem Obrenovčana je, kako kažu, i dalje pijaća voda. Trećina bunara i sistema gradskog vodovoda iz kojih bi trebalo da voda stigne u domove u ovom trenutku nije u funkciji jer je i dalje oštećena. Sa česmi stanova i kuća u gradu i dalje curi samo tehnička voda koja nije za piće. Ljudi se snabdevaju sa cisterni ili kupuju vodu u radnjama.