Nema novca za svratište i penzionere

M. T. KOVAČEVIĆ

27. 05. 2014. u 16:22

Zbog nestašice para, grad umanjuje subvencije najugroženijim kategorijama stanovništva. Najstariji sa malim penzijama bez pomoći. Odluku doneo Privremeni organ 22. aprila

Grad Beograd ubuduće više neće novčano pomagati najsiromašnijim penzionerima koji imaju manja primanja od 20.000 dinara. Podsećamo, prethodne dve godine, grad je u četiri rate, najsiromašnijim penzionerima pomagao sa 1.000, 4.000 i 5.000 dinara, zavisno od toga da li su primali manje od 15.000, 18.000, odnosno 20.000 dinara.

U Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite, na osnovu navedenog u Službenom listu, vidi se da grad ukida član 15. po kome je imao mogućnost da pomogne Svratištu za decu, koje 24 časa dnevno brine o mladima koji žive i rade na ulici.

- Nismo obavešteni o ovoj odluci grada, jer smo prethodnih deset dana bili angažovani oko dece iz poplavljenih područja - priča Milica Đorđević, izvršni direktor Centra za integraciju mladih. - Ove godine nismo imali finansijsku pomoć, osim što koristimo gradske prostorije u Krfskoj ulici. Verujem, ipak, da nam neće biti ugrožen rad u narednom periodu.

Grad je iz svog delokruga rada izbrisao i usluge podrške za samostalan život, pa neće biti više finansirana personalna asistencija za odrasle i starije osobe sa telesnim invaliditetom. Pravo na povremenu jednokratnu pomoć izgubila su deca bez roditeljskog staranja, učenici i studenti. Ovu pomoć ubuduće neće imati i đaci osnovnih, srednjih škola, studenti, koji imaju smetnje u razvoju.

NE RADI VIŠE NI BELEF CENTAR Sekretarijat za privredu preuzeo je poslove u oblasti zoohigijene, Sekretarijat za poljoprivredu integrisao se u Sekretarijat za privredu, dok je osnovana služba za internu reviziju grada Beograda, kao i služba za budžetsku inspekciju. Ubuduće, Direkcija FEST-a biće Centar beogradskih festivala, dok su unikuti BELEF centar i „Jugokoncert“.

Izmena je bilo i kod interventne novčane pomoći, kao i kod stalne novčane pomoći, što se odnosi na roditelje koji imaju trojke, četvorke, petorke, šestorke i duple blizance. Pravo na jednokratnu pomoć, ubuduće, pojedinac i porodica moći će da ostvare samo jednom u kalendarskoj godini, a taj iznos ne može biti veći od 80 odsto prosečne plate.

Inače, sutra bi trebalo da bude održana sednica Skupštine grada na kojoj će se između ostalog diskutovati i o socijalnim davanjima.


UKINUTA KANCELARIJA ZA MLADE

Grad Beograd ukinuo je Upravu za vode, a poslove preduzeća, predmete, arhivu i zaposlene, preuzeo je Sekretarijat za privredu. Prestale su da rade i Kancelarija za mlade, Uprava za energetiku, Kancelarija za zaštitu pacijenata, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sale

27.05.2014. 19:23

Kod zutih je bilo I za trudnice I za borce I za penzionere I za svratiste I za sve zivo kod ovih nema nista ko je tu lud znaci opet smo se presli verujuci ovim novim da ce biti jos bolje a ono sve gore I gore sto bi narod rekao ko hoce vece izgubi iz vrece sami smo ih glasali a oni mudro cutali I cekali svojih 5 minuta da nam zariju noz u ledja a kad onomad naidje voda I treba pomoc znaju da moljakaju I da zovu taj isti narod u pomoc , ne kaze narod djabe daj nekom vlast pa ces videti ko je.

JovanaB

30.05.2014. 10:16

@sale - Nikoga ne branim, ni ove ni one, ali ste, izgleda, zaboravili da je Dilas je oktobra 2012. godine prvi uveo i sproveo umanjenje subvencija, ali tako sto su one ostale procentualno iste, a povecao je mesecna primanja na koje se stice popust. Od tada su racuni za placanje komunalija bili veci, kako kome, naravno, za oko 1.500 pa na vise. Pogledajte svoje racune i videcete da sam u pravu.Prvi je poceo Djilas, ovi nastavljaju, pa sta ce dalje biti.... mozda se ide ka tome da se "ukine" narod.

To mačko i miš

28.05.2014. 12:26

Koje trodno! Vec smo se poceli i cuditi da je od lani sve u redu!