Beograd na vodi: Počelo raseljavanje

FoNet

13. 04. 2014. u 12:00

Београд на води: Почело расељавање
Raseljavanjem dve porodice iz centra grada napravljeni su prvi koraci na izgradnji projekta "Beograd na vodi"

Raseljavanjem dve porodice iz centra grada napravljeni su prvi koraci na izgradnji projekta "Beograd na vodi", javlja Radio-televizija Srbije.

Stanovnici naselja bara Venecija rekli za RTS da strahuju da će ostati bez krova nad glavom, a nadležni su im poručili da će im pronaći odgovarajuće stanove.

Naselje bara Venecija, nastalo je na mestu gde je "Železnica Srbije" decenijama ostavljala rashodovane vagone. Tu se skućilo na desetine porodica, i to većinom radnika "Železnice", koji su već četrdesetak godina u privremenom smeštaju. Sada brinu šta će biti s njima zbog izgradnje projekta "Beograd na vodi".

"Ovde smo zatekli zgradu sa dva zida i krov sa crepom ništa više. Sami smo sve uveli - i vodu i struju. Mislim da i bi bilo realno da se nama na neki način daju odgovarajući stanovi", rekao je Radoslav Anđelković, bivši radnik "Železnice".

Pored vagona, u napuštenim magacinama i bivšim kancelarijama krov nad glavom našlo je oko 200 porodica.

Milorad Nikolić, predsednik Udruženja stanovnika bara "Venecija", kaže da predviđeno raseljavanje 140 železničara koji imaju rešenje i dozvolu za boravak u naselju.

RTS navodi da je Grad dao nalog Direkciji za imovinu i Direkciji za građevinsko zemljište da popišu sve stanove koji su se nekada zidali za raseljavanje, a u koji se nisu uselili raseljeni, već neki drugi ljudi.

"Tačno je da se radi na tome u saradnji sa Gradom Beogradom, da se nađu stanovi za ljude koji će biti raseljeni", navodi Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za državnu imovinu.

U "Železnicama Srbije" rekli su da su formirane komisije koje rade na tome da se pronađu najbolja rešenja za sve stanovnike tog naselja.

Raseljavanje je, kažu, već počelo u Karađorđevoj ulici.

Aleksandar Karlovčan, koordinator projekta "Beograd na vodi", kaže da su dve porodice već iseljene iz zgrade Beogradske zadruge.

"Ovde se ne bavimo zidovima, nego ljudima. Prosto, sve te porodice koje imaju bilo kakvog osnova dole na ovom potezu Savamala ili projekat 'Beograd na vodi', će biti zadovoljne i raseljene", kaže Karlovčan.

Projekat "Beograd na vodi" prostiraće se na 100 hektara i činiće čak četiri odsto ukupnog stambenog i poslovnog prostora glavnog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

MatijaBeograd

13.04.2014. 12:07

NE sprdajte se ovakvim vestima...raselili su 5 ljudi iz Geozavoda,a citav taj prostor ima 2.000 ljudi...ne zaboravite da su vec Prokop iz prve faze,pre par dana prebacili u 3 fazu radova...podrzavam ovaj projekat,ali ovo nece biti gotovo jos 15 godina ni do pola...cemu marketing,izbori su prosli!

xns

13.04.2014. 12:36

Sa ovim projektom ce Beograd zasta postati sveetska metropola...dugo me nesto arhitektonski nije toliko zaintresovalo.

BMStalker

13.04.2014. 17:39

@BMStalker - Da do dam, vrh tog šiljka će biti viši od Pobednika na Kališu. Kava će to tek biti "vizura"???

Macho man

13.04.2014. 13:21

I sad mi treba da potrošimo milijarde da bi se dva sujetna lika raspravljala ko ima veći pilon tj. kulu...

Branka

13.04.2014. 13:40

Gospodina Vucica su prepoznali u svetu kao odgovornog, ozbiljnog politica i coveka od reci i zahvaljujuci njemu ce ovaj ruzni deo grada biti pretvoren u najlepsi deo Beograda sto ce ujedno obezbediti zaposlenje za veliki broj nasih gradjevinskih radnika.

dax

13.04.2014. 14:31

@Branka - Trolovi rade i nedeljom? Da li vam to placaju dodatno za pisanje ovakvih komentara?

dada

13.04.2014. 15:07

@Branka - Ovim ljudima treba da se nadje smjestaj. Hoce li to Arapi platiti ili ce opet Srbski narod da nadoknadi iz svoga dzepa? Naravno, sve je jasno. Koliko su platili za zemljiste i gradnju drzavi Srbiji.? Ovo je suludo. Mozete li zamisliti da vam neko ponudi da na vasem imanju gradi sebi prelepu vilu i da vas pri tome uveri kako ce te i vi dobro proci. Hvala!!

Deki

13.04.2014. 17:53

@Branka - "Dada", takvo je iživljavanje od strane jednog "čoveka" na delu, ne bi me čudilo da onaj u beloj posteljini pokaže prstom na terazijsku česmu i tu bi se sigurno podigao njegov šator sa sve minaretom pored, koji bi nadvisio i onaj predviđen kraj reke. Atmosfera je takva, da može od svog ortaka da zaiska bukvalno šta hoće!

Deki

13.04.2014. 17:45

Ja sam od sutra već na vodi, moram da se pročistim i od ovakvih nebuloza i svih negativnih misli, koje ove pojave uzrokuju. Kakva se ekonomska politika u ovoj zemlji, pod vođstvom bivših radikala vodi, bojim se da ćemo svi biti na "vodi" i van posta, ali ne samo mi beograđani....

Djekna

13.04.2014. 18:33

Znaci, ja se bespravno uselim i nastanim u neciju supu i kada hoce da me isele, ja im trazim da mi kupe stan??? Pa to samo plitki mozak u Srbiji moze tako da razmislja. Zato i jesmo tu gde jesmo jer nema napretka ako ocekujemo od drugih da nam nesto obezbede, a ne sami da zasucemo rukave i to nesto zaradimo i zasluzimo!

Realista

13.04.2014. 20:31

@Djekna - А за "картон сити" су сви имали разумевања? Ако држава жели да има ауторитет онда не би смела ни да дозволи да се тако нешто успостави , па да онад прича како "нема обавеза" и да је се не тиче!

Gagi

13.04.2014. 18:34

Vidim ovde dosta loših komentara vezano za Beograd na vodi, neki ne razumeju da je to projekat koji će imati ogroman značaj ne samo za Beograd nego i za Srbiju, i koriste svaku priliku samo da pljunu po onome što je dobro za Srbiju!!! A postavlja se pitanje zašto se bivša vlast i javno preduzeće ''Železnice Srbije'' nije do sada pozabavila porodicama, koje ovde žive već više od 20 godina, jer to nisu uličari nego radnici!!

bambi

13.04.2014. 22:09

Nije ovo los projekat,svaka investicija je dobrodosla.samo da se nesto,sto kaze bata Radasin,ne iskundaci pa da posle cela Srbija ne posti na vodi.

miodrag

17.04.2014. 20:27

ja sam umetnik i imam dosta vremena za razmisljanje! Skoro sam pravio analizu razloga zbog cega u odredjenim oblastima nasem drustvu ne ide, dok drugim drustvima ista stvar funkcionise? Naveo bih ociti primer u fudbalu, gde u jednoj maloj jadnoj zemlji ima na milione selktora koji svi nesto pametuju a u stvari nemaju pojima, ni iskustva niceg kompetentnog, ali tako lupetanjem lece svoju nesrecnu sudbinu luzera, ubedjujuci sebe da su pametni ali ta negativnost, i zlonamernost boli posmatrace.

Aleksandra

18.04.2014. 16:16

Zanima me,posto zivim u Karadjordjevoj ulici,sta ce nam biti ponudjeno kao opcija za raseljavanje i sta ce biti ako nam to ne bude odgovaralo? Kome da se obratimo?