Zdravlje dece je važnije od komfora majke

B. Borisavljević

sreda, 15. 01. 2014. u 21:56

Здравље деце је важније од комфора мајке
U KBC "Zemun" priznaju da uslovi nisu idealni, ali je briga o mališanima na prvom mestu. Odeljenje pedijatrije je često krcato, sa maksimalnim brojem beba u sobama

SLIKE Bolnice za pedijatriju, u okviru KBC "Zemun", na kojima se vide majke kako spavaju pored dece na podu, na rasturenim dušecima, iscepane stolice i zarđale kadice, uzburkale su javnost.

Uprava ove zdravstvene ustanove priznaje da su fotografije osvanule na društvenim mrežama i u medijama originalne, ali odbacuju sve navode vezane za rad i funkcionisanje bolnice kao neosnovane i netačne.

Iako je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrijska klinika, stara sto godina i prilično oronula, bolničke sobe i lekarske prostorije su čiste i sređene, koliko je to moguće, s obzirom na vremešnost objekta. Kao i u ostalim dečjim bolnicama, i ovde majke, ukoliko nema kreveta, spavaju na ležajevima na rasklapanje sa dušekom.

- Dana kada su napravljene fotografije, odeljenje pedijatrije je bilo krcato, sa maksimalnim brojem beba u sobama - navodi docent dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun". - Razumljivo je da majke hoće da budu uz svoju decu, pa se pored krevetaca stavljaju jedan do dva pomoćna kreveta. Kada je takva gužva ne možemo svima izaći u susret, jer je najvažnije da detetu pružimo adekvatnu pomoć, što je u ovom slučaju i učinjeno.

Direktor naglašava da se pocepane stolice nalaze na terasi i služe da roditelji i posetioci sede.

- Zaposleni ulažu maksimalne napore da deca budu pravovremeno primljena i izlečena i da leže u humanim uslovima. Briga o deci je na prvom mestu, bez obzira na to da li će izazvati ljutnju neke mame što nije imala krevet.

I mame sa kojima smo razgovarale ističu požrtvovanost lekara koji, i u uslovima koji nisu sjajni, čine sve da pomognu deci. Kako kažu, one su došle zbog dece i nebitno je da li će spavati u krevetu ili na stolici.

- Veća 12 dana sam u bolnici sa ćerkom od četiri godine, kojoj su lekari ove bolnice spasli život - kaže Jelena Spasojević, majka male Nađe. - Šetali su nas od bolnice do bolnice, ne znajući šta je detetu, da bi na kraju ovde otkrili da ima pneumoniju. Otada ne idem više u dom zdravlja, odmah dovodim dete ovde. Uslovi možda nisu najbolji, ali su lekari i osoblje sjajni.

HRANA SE SPREMA U MLEČNOJ KUHINjI

PRAVILO u ovoj bolnici je da se hrana bebama priprema u mlečnoj kuhinji, a ne u sobama. Ako dete koristi specijalnu hranu, odnosno veštačko mleko, a bolnica nema od tog proizvođača, roditelji mogu da ga donesu od kuće.

- Imamo naše sterilisane flašice, ali ima majki koje insistiraju da hrane bebe iz "aventovih", koje nemamo - kažu sestre. - Onda majke presipaju mleko iz bolničkih u svoje.

HITNA INSPEKCIJA

NA klinici je u utorak obavljena vanredna kontrola, a u sredu ujutru je Komisija za unutrašnji nadzor odradila svoj deo posla. Utvrđeno je da nije bilo stručnih propusta u radu u zbrinjavanju deteta, čija je majka postavila fotografije. Bolnicu je u sredu posetila i inspekcija Ministarstva zdravlja.

ZA REKONSTRUKCIJU 1.500.000 EVRA

ZGRADA Pedijatrijske klinike je legat Karađorđevića, pod nadležnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Tek prošle godine dobili smo odobrenje da možemo da krenemo u rekonstrukciju, pa sada treba srediti neophodnu papirologiju - kaže Stojanović. - Sledeća godina bi trebalo da bude godina rekonstrukcije. Neke procene govore da je za to potrebno oko milion i po evra. Bez opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

zemunka

16.01.2014. 01:07

Ja sam u subotu 28. decembra dosla uvece u 20h u ovu bolnicu i zamolila ih da mi pregledaju dete koje je imalo temperaturu 40 ,3 stepena Cezijusa . Iako nisu dezurni , niti to spada u njihovu obavezu , ljubazno su me primili i pregledali dete i otkrili da mi sin ima gnojnu anginu , a ne upalu uha kako je lekar u Domu zdravlja rekao . Hvala im , beskrajno , smirili su me i izlecili mi dete . Bolnica jeste neuslovna , ali su lekari i sestre vrhunski . Za mene je to najbitnije .

Dana

17.01.2014. 17:55

@zemunka - Cula sam o njima sve najlepse sto se tice strucnosti i ponasanja.Mislim da je to broj 1 za svakoga ko dolazi da se leci.Ne treba njih prozivati za te neuslove. Zna se ko je kriv-ministarka i ekipa oko nje.Kako nije lako majkama koje tu leze,nije sigurno ni tom osoblju lako raditi u takvim uslovima.Cute i rade jer moraju tako.Njima je duplo teze nego onima koji rade u modernim bolnicama za iste pare,a niti su ljubazni ni pozrtvovani tako kao u tim malim bolnicama na kraju grada.

:SB

18.01.2014. 11:32

@zemunka - Cula si Dano, cula si ali se nisi uverila jer verujes u sve sto cujes. Neki citaju ili se licno uvere u istinitost pa stave komentar a ti cula pa ih branis. Da nis mozda cula koliko je novorodjene dece decenijama netragom nestalo iz beogradskih i zemunskih bolnica, pisali su o tome sve novine. A da nisi cula na kojem od poslednjih mesta se nalazi Srbija po kvalitetu i strucnosti u zdravstvu zahvaljujuci tome sto se o tome stalno cuti. Sramota i za njih i za profesiju!

gugu

16.01.2014. 13:08

Slazemo se svi, da je na prvom mestu zdravlje deteta, ali...Ali roditelji, vecinom majke ostaju sa decom, vec zbog same bolesti i ostanka u bolnici prolaze kroz pakao,nosaju dete po ceo dan i sl.pa zar ne zasluzuju par sati sna,da sakupe snagu za novi dan.Ne krivi niko ni lekare oni rade svoj posao, ali zna se ko treba da brine o iventaru i nadje nacina da se isti opravi ili zameni. To iziskuje da se ne stavlja sve u licne dzepove nego nesto i u ove svrhe...

Billy D Kid

16.01.2014. 14:33

Danas su se obnovili i sve pospremili, mede po krevetima, nov ležaj a na slikama, crno na belo, svi u klompama. Klinički model još nosi i crnu majicu sa farmerkama. Lele, pa toga nema ni na klinici Švarcvald. Još će zbog toga da zatraže povišicu.

roditelj

16.01.2014. 20:49

@Billy D Kid - Taj" klinicki model "je predivan vanserijski lekar,cije se ime izgovara sa postovanjem!

Rada TO

17.01.2014. 01:36

@Billy D Kid - @roditelj; UZAS jedan ako je tom vasem "vanserijskom lekaru" trebalo da novosti objave slike da bi doveo u kakvo takvo stanje svoje odeljenje

zemunka takodje

16.01.2014. 14:52

Slazem se da je nega deteta ovde najvaznija i to je neosporno. Takodje, nije sporna ni strucnost i pozrtvovanost medicinskog osoblja, niti se ocekuje od zaposlenih u bolnici da poboljsaju uslove. Grad i uprava bolnice treba da se time pozabave jer niko tu nije dosao a da nema muku i osnovne stvari bi trebalo da se podrazumevaju. Barem bi tako trebalo da bude u civilizovanom svetu.

Buba

16.01.2014. 16:20

Sramota je da drzava dozvoljava da bolnice budu u takvom stanju i pitam se sta drzava treba da ocekuje od mladog narastaja kada sebi dozvoljava da zapostavlja ove institucije.

@Buba

17.01.2014. 16:20

@Buba - Нису запостављене институције већ народ. Новости су писале колико се улаже у здравство али око 70% оде на плате здравствених радника. Исто може да се примени рецимо на стадионе, држава улаже, легну им плате, резултати слаби, стадиони у лошем стању. Да је добро није.