VOLEO bih samo da mi neko kaže razlog zašto sam pretučen? Vozio sam autobus na liniji "47" i nisam nikoga ugrožavao. Dok sam u stanici "Manastir" primao putnike, put mi je iznenada preprečio auto svetle boje. Iz njega je izašao čovek koji je vikao. Ušao je u vozilo i počeo da lupa u zaštitno staklo. Molio sam ga da mi objasni u čemu je problem, ali on je prešao u vozački deo i počeo da me udara.

Ovim rečima, vozač GSP Srđan Stanojević (45) počinje priču o napadu koji se dogodio između manastira u Rakovici i fabrike "21. maj", u ponedeljak uveče, kada je zadobio povrede glave, desne ruke i grudi.

- Napadač ništa nije progovarao, samo me je udarao. Putnici su, takođe, bili u panici, neki su plakali, neki su vikali: "Zovite miliciju!" - priča povređeni Stanojević, vidno potresen i uznemiren.

- Morao sam da se branim. Podigao sam desu ruku u vazduh i pokušao da se zaštitim, jer sam video da je čovek dosta krupniji i viši od mene. Kada sam počeo da krvarim, napadač je pobegao, a neko od putnika je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

PROTEST ISPRED PALATE PRAVDE ZBOG učestalih napada na vozače i blagih kazni za počinioce, sindikati će danas u 18 časova održati protest ispred Palate pravde.
- Problem je što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na ova krivična dela. Sankcije koje izriču su na granici zakonom propisanog minimuma - kaže portparol sindikata Aleksandar Jokić.

Sa zavojem na nosu i ruci, dok mu se brada trese, a glas podrhtava, napadnuti vozač na ivici suza kaže da za 20 godina u GSP nije imao nikakvih problema.

- U šoku sam i biću nekoliko dana na poštedi - dodaje Stanojević.

U GSP "Beograd" ističu da se broj napada na vozače ne smanjuje, naprotiv iz godine u godinu sve ih je više i sve su brutalniji, često liče na na nasilne scene iz filmova.

- Napadom na vozača ugrožava se bezbednost, kako putnika u autobusu, tako i svih učesnika u saobraćaju u tom trenutku i na tom potezu - objašnjavaju u GSP.

- Inače, ovo je 54. napad na vozače GSP od početka godine. Smatramo da je krajnje vreme da se zaustave sve učestaliji i brutalniji napadi.

DRUGI NAPAD U BIRČANINOVOJ ISTE večeri, samo sat vremena kasnije, na okretnici u Birčaninovoj, napadnut je još jedan vozač autobusa. Dva nepoznata muškarca napala su vozača sa linije 39 dok je izlazio iz autobusa na poslednjoj stanici. Vozač je pokušao da pobegne kod otpravnika, ali su napadači ušli u kućicu i više puta ga udarili u glavu, a zatim pobegli. Povređeni je prevezen u Urgentni centar, a policija je obavila uviđaj.

Ipak, bez brzog reagovanja organa reda, procesuiranja od strane sudova i kažnjavanja izgrednika prevoznici su nemoćni. Oštrom kaznenom politikom, primenom zakona i edukacijom svih učesnika u saobraćaju koja bi se pre svega odnosila na poštovanje propisa, prava i obaveza, situacija bi mogla značajno da se popravi, a huliganizam iskoreni.


MALI: ZAŠTITIĆEMO VOZAČE

PREDSEDNIK Privremenog veća Beograda Siniša Mali najavio je da će razgovarati sa predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj, Komunalne policije i GSP kako bi utvrdio način zaštite vozača tog preduzeća koji su sve češće meta napada.

- Apelujem da se takve stvari ne dešavaju, ali gledaćemo da pronađemo način da se tome stane na put - rekao je Mali.


BEZ PUCNjAVE?

JUČE se tokom dana pronela vest da je u Katanićevoj ulici čak i pucano na vozača GSP.

Međutim, u najvećem gradskom prevozniku nisu imali takav podatak.