Žika Milosavljević 24 godine na čelu Sopota: Samo je Tito duže vladao

Ivan Lovrić

30. 11. 2013. u 21:29

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, već 24 godine neprekidno na njenom čelu. Tajnu čak osam mandata vidi u kontaktu sa građanima

DVE čuvene dinastije smenjivale su se na ovim našim prostorima. Jedna je, treća, izgleda, nesmenljiva - Žikina „dinastija“. Ne ona filmska, nego istinska, koja se zapatila u Sopotu, podno Kosmaja.

O Živoradu Žiki Milosavljeviću je reč. Kao predsednik opštine Sopot tera već osmi mandat zaredom. Ovaj sopotski šerif, kako ga iz milošte zovu njegovi sugrađani, posle svih političkih rodea, ostao je u sedlu punih 25 godina. Mnogo puta se očekivalo da će pasti, ali Žika i dalje jaše. Prvi put je izabran za predsednika opštine novembra 1989. i od tada je neprekidno na toj funkciji.

Uz čestitke za ovako dug „politički galop“, pitamo ga kako uspeva tolike godine da u rukama čvrsto drži uzde.

- Ovaj maratonski staž u politici naučio me je da je za dobro funkcionisanje na lokalu najvažniji prisan kontakt sa građanima i osluškivanje njihovih potreba - otkriva nam Milosavljević njegov politički recept. - Meštani hoće predsednika sa kojim mogu da popričaju i izlože mu svoj problem. Za njih uvek imam vremena, u svako doba dana i noći.

Čovek za sva vremena dalje objašnjava da se ljudi u malim sredinama poznaju u glavu i da ih je teško prevariti, a svoj osmi mandat pravda prepoznatljivim rezultatima:

- Kad ste već bili deo vlasti, a želite to da budete ponovo, jedino merilo vašeg uspeha je minuli rad i ceni se samo ono što je za to vreme urađeno.

I POLjOPRIVREDNIK MILOSAVLjEVIĆ, i pored rukovođenja opštinom, nije napustio poljoprivredu. Obrađuje oko deset hektara imanja. Za sebe kaže da je samo poljoprivrednik na privremenom radu na čelu opštine. - Kad mi neki tepaju da sam ja brend, odgovorim im da je Sopot sam po sebi brend, a da sam ja samo kockica u mozaiku, koja se uklapa.

A građani kažu da je njihov Žika čudo božije napravio u Sopotu. Asfaltirao je puteve, uveo gas, sredio vodovod... Najrazličitije dozvole dobijaju se istog dana. Obnovljene su škole, ambulante, svako selo ima igralište, čak i kapele na groblju imaju grejanje! Dosta se ulagalo i u kulturu. Oživljeno je pozorište, vraćen je ugled sopotskom Filmskom festivalu...

Jednostavno, Žika je za njih brend, po kome se Sopot prepoznaje. To su nam, onako, u prolazu potvrdili i njegovi sugrađani. Valentina Marjanović kaže da se Žika zalaže za sve živo. Dragan Živanović ističe da je njegov predsednik najomiljeniji u narodu. Nebojša Radosavljević podseća da u vreme političkih previranja biti na čelu jedne beogradske opštine kao predstavnik grupe građana mnogo znači. Dragica Jerinić reče da je Žika nezamenljiv i da će ga večno birati.

Naravno da ima i onih koji ne trpe Žikinu slavu. Opozicija ga je u nekoliko poslednjih kampanja optuživala da je zaposlio suprugu, da je za vreme vladavine zaradio dve kuće, dva stana.

- Moja supruga radi kao medicinska sestra, posao za koji je školovana. Kuće sam imao i pre nego što sam počeo da se bavim politikom - kaže Milosavljević. - Nek opozicija priča šta joj volja, narod je bezbroj puta na izborima pokazao šta misli o tome.

Ne mari Žika mnogo zbog toga, ali napominje da mu je najteže bilo 2000. godine, kada je, kako kaže, rađena „operacija bez anestezije“.

- Tu 2000. godinu preživeo sam kao jedini socijalista u Beogradu koji je pobedio - seća se on. - Zaista, ta presija je na meni i mojim saradnicima ostavila dubok trag. To što smo ostali ovde na vlasti, doživljeno je kao jeres.

Teško je, naravno, bilo i 1991. godine, nastavlja Milosavljević:

- Te jesmo u ratu, te nismo u ratu. Idite vi u opštinu, kažu im. Ovamo su dolazile uglavnom žene da pitaju zašto smo im muškarce slali na front. Iz tog vremena evo i jedne smešne priče. Dođe žena kod mene i kaže: „Poslao si mi čoveka na front, a ja njega jednog jedinog imam.“

Sećajući se tih vremena, Žika precizira da je novembra 1989. na funkciju predsednika opštine došao kao član Saveza komunista Jugoslavije. Po uspostavljanju višepartijskog sistema, kao jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije, ostaje na vlasti. Narod mu ukazuje poverenje i nakon isključenja iz SPS-a. O razlozima isključenja iz ove stranke kratko kaže da je to bilo zato što njegovi drugovi nisu bili za to da se ona reformiše. Međutim, danas je u čvrstoj koaliciji sa svojim bivšim partijskim drugovima.

Slučaj je hteo da smo našeg sagovornika posetili u petak, 29. novembra, na nekada čuveni praznik, Dan republike. Nije imao ništa protiv da mu taj datum i čestitamo. Pogotovo što se u njegovoj kancelariji nalazi veliki portret Josipa Broza Tita, u pozlaćenom ramu.

- Pre petnaestak godina pronašli smo u nekom magacinu ovu veliku sliku - kaže Milosavljević. - Mnogi su bacali njegove portrete i biste, ali ja sam uzeo ovu sliku i lično je okačio na zid, da me posmatra s komandnog položaja. Tito je vladao 35 godina i stvorio je stabilnu državu i malo mu je falilo da nas potpuno dovede u red.

Posle toga, logično je pitanje: da li Žika namerava da prestigne mandat komunističkog vođe? Nije nam direktno odgovorio na pitanje, ali je ipak rekao da ne planira penziju.

- Kad uđete u neki posao, pogotovo u politiku i, ako hoćete da odete, to ne možete lako da uradite, jer politički protivnici traže vašu glavu - govori Žika. - Umesto da se borimo za ekonomske programe, ovde još uvek vlada politička ostrašćenost. Znam da sam mnogima trn u oku, ali ja im poručujem - da nisam dobio ovoliko glasova, to bi mi bio znak da treba da se povučem. Matematika govori da nema odstupanja.

Jedan od slogana poslednjih izbora na kojima je Živorad Žika Milosavljević trijumfovao glasio je: iza svega što postoji, neko stoji. Proširujući tu parolu, Žika zaključuje da iza njega stoje njegovi sugrađani. I dok je tako, teraće i dalje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Душан

30.11.2013. 22:05

Сопотом је суверено владао и Дража Марковић. То говори о народу Сопота.

Djordje

01.12.2013. 01:18

Sta je u ovoj prici smesno? "Iz tog vremena evo i jedne smešne priče. Dođe žena kod mene i kaže: „Poslao si mi čoveka na front, a ja njega jednog jedinog imam.“"

Ilija

01.12.2013. 07:03

@Djordje - Ne kapiraš. Rekla je ima jednog jedinog čoveka a ne jednog jedinog muža!!!

miloss

01.12.2013. 10:35

Žika je zaista u kontiutetu svoje vlasti nešto i uradio. Samo zaista zbog kontiuteta vlasti. Ovde imate i fenomen male opštine gde je lična komunikacija sa građanima moguća,ali kontinuitet vlasti omogućava i realizaciju nakakvih dela. To nema veze sa politikom.Politika ima veze sa izborima. I ako to pomirite onda nešto možete uraditi, jer su vam greške u hodu vlasti pokrivene dobrim rezultatima u kontinuitetu vlasti. U urbanoj sredini je to teže ostvarljivo,ali videćemo u Beogradu ,teško?

Stojke

01.12.2013. 11:16

Sledece izbore dobija jos ubedljivije. Sve sto obeca to i uradi.Svako selo ima teren sa tribinama i sredjene svlacionice. Svaka cast!!

Mica

01.12.2013. 12:24

@Stojke - Vikendas sam u Sopotu vec dosta godina, dosta uradjenih puteva, gasovod, javna rasveta, svako selo ima barem po jedan teren za male sportove, jednu kapelu, ambulante, skole. Sopot, pod prelepim Kosmajem se svakodnevno razvija , uredjena je i cista. Svaka cast!

Nemenikuće

02.12.2013. 11:37

@Stojke - Imamo mrežu puteva, koji liče na švajcarski sir,imamo gasovod a svi cepamo drva,imamo igrališta sa „svlačionicama“ ali nema ko na njima da se igra,imamo ambulante ali svi koji imaju „sreće“ da dobiju uput idu u Beograd na lečenje, imamo škole ali bez dece jer su već u Beogradu ili se presuju u onim retkim autobusima koji ka istom idu. Svakako da se ponosimo kapelama jer je broj sahrana u Sopotskoj opštini toliki da je uz pripadnost Žikinoj dinastiji najisplativije nositi crnu mantiju.

jana

01.12.2013. 15:53

Mladenovac daje stipendije studentima sa visokim prosekom! Mladenovac ima supermarkete u kojima pazare građani Sopota! Mladenovac ima saobraćajne veze sa Beogradom na svakih 15 minuta , a Sopot u proseku na 1,5 sat. Zašto to ne kazati i tražiti odgovor!

Nemenikuće

01.12.2013. 18:45

@jana - Draga Jano, zato mi imamo vašar na Tresijama! I đubriste (kanalizacija)usred grada čime se malo koji grad može pohvaliti. I most u centru, poprilično oštećen ali mi se dičimo time i nećemo ga popravljati. Nećemo dozvoliti ulazak 21. veka u naš grad. Mi smo ponosni na to što nemamo trotoar na 100 m od zgrade opštine pa nam deca u susretu sa automobilima uskaču u blato. To je dobro, održavaju kondiciju. Imamo i jedna kola hitne pomoći za čitavu teritoriju Sopota.I ne bih se više hvalila .

jana

01.12.2013. 22:05

@jana - Da, posebnost Sopota je i u tome što je jedino mesto u Srbiji u kojem ispod poslovno stambenih objekata protiču fekalije, ali su sopoćani neki imun narod. Ali šta to smeta kada je Sopot postao i "univerzitetsko" mesto.

Caki

02.12.2013. 00:29

@jana - Super, Mladenovac je bas za poredjenje... opstinska kasa u blokadi narod kuka na sve strane apsolutno nista se ne radi nikad gore stanje nije bilo. Ovo moze neko da napise samo ko je politicki protivnik gosn Zike a ne stanovnik Mladenovca. Do raspada firmi Mladenovac je imao 3 polaska za Beograd a od tada 103 jer svi idu tamo da rade pa i Lasti se isplati da vozi. Prodavnicu sam drzao do otvaranja hipermarketa, imao sam dva radnika, onda sam morao da je zatvorim,e sad i ja putujem za Beograd

Nemenikuće

02.12.2013. 14:52

@jana - Draga Caco, Sopot nije selo već opština srpske metropole zbog toga je sramota svih meštana da fosilni ostatak iz prošlog veka za koga je mobilni telefon svemirski brod već 24.godine kroji prošlost, sadašnjost i verovatno budućnost pošto "većina"nas kao svoj idealni habitat doživljava njegov rektalni završetak.

Djordje

02.12.2013. 11:30

Nije ni cudo da je nesto napravio za nas grad kad je u fotelji vec osmi mandat!!! Malo je sve to za tolike godine vladavine!

Nemenikuće

02.12.2013. 11:48

Predlozi za Žikinu kampanju na budućim izborima kad god oni bili: 1. Druže Žiko mi ti su kunemo da sa tvog asfaltnog puta ne skrenemo. 2. Druže Žiko naše rosno cveće Sopot tebe nikad promeniti neće. 3. Glasajte za mene meni će sigurno biti bolje. 4. Iza svega što postoji moja provizija stoji. Žiko usvoji me pa da i ja imam pristup tvojim carskim dvorima. P.S Žiko care ne vraćaj pare

caca

02.12.2013. 12:10

8 mandata a Sopot rupa bez života, ništa on nije uradio samo je Sopot ojadio. Stidimo se mi njega.

Nemenikuce 2

02.12.2013. 13:51

hahaha pa vi kao da pricate o nekome ko jedva ima 1 a ne 50% glasova na izborima. :D pretpostavljam vasu politicku ostrascenost ali neka bude u realnim okvirima. ziko care uz tebe smo!!

Nemenikuće

02.12.2013. 14:39

@Nemenikuce 2 - Kao svako socijalno biće imam pravo na svoje mišljenje Nemoguće je biti politički ostrašćen u zemlji sa političkim miljeom kakvim imamo,bez ideje i ideologije. Ne mogu da pripadam niti podržavam ma koju opciju.Za razliku od mene očito Vi kao i Vaš idol podržavate sve političke opcije i to onda kada su na vlasti.To najbolje govori o Vašoj socijalnoj inteligenciji i nesposobnosti da imate svoj stav te je idolopoklonstvo Vaša jedina opcija.Razumem Vas jer mi je jasno da to ne radite iz ljubavi.

Nemenikuce 2

02.12.2013. 18:14

@Nemenikuce 2 - svakako svakako. verujte da duge reci nece nikoga ubediti da niste ostrasceni. nego, rekla bih da je ovo organizovana komenthajka svoje vrste. :) sve u svemu covek je napravio i uradio i radi i dalje i rezultati se vide na svakom koraku. samo zlonameran i antiprotivan covek moze da kaze suprotno. zelim mu jos mnogo mandata a moji ukucani i ja kao i jos skoro 50% biraca vrsnih "idolopoklonika" i "socijalno neinteligentnih" cemo uvek biti za njega!

Nemenikuće

02.12.2013. 21:21

@Nemenikuce 2 - Draga komšinice "Šojićko" očito je da redovno pratite RTS-ov mega projekat Bela lađa pa u manjkavosti svog vokabulara morate da se oslonite na terminologiju glavnog junaka Srećka Šojića, koji je pravljen po modelu Vašeg idola Žike cara i nažalost mnogih takvih sličnih u Srbiji.Danas biti antiprotivan i politički ostračćen posle Ćopićevog Pepa Bandića i Pavićevog Šojića izgleda još samo Vi možete da budete.Hvala bogu da je još puno takvih kao Vi pa su zato za nas asfalt i kapele tekovine 21.veka.