Zemun Polje: Problem su Romi, šuga i krađe!

J. Ž. SKENDERIJA/J. D. Ljutić

06. 11. 2013. u 21:55

Zapaljiva situacija u Zemun Polju, meštani se žale na komšije romske nacionalnosti. Za dva meseca obolele čak 64 osobe. Obijaju se podrumi, pale kontejneri

SITUACIJA u Zemun Polju ozbiljno preti da izmakne kontroli. Suočeni sa mnogobrojnim problemima, pre svega bezbednosnog i zdravstvenog karaktera, starosedeoci ovog naselja su se proteklih nedelja organizovali, prvo peticijama pokušali da skrenu pažnju nadležnih, a onda i masovnim protestima u kojima je bilo i pretećih poruka na rasnoj osnovi... Oni za celokupnu situaciju u nekada mirnom kraju, krive svoje relativno nove komšije, pripadnike romske nacionalnosti koji su se doselili u Kamendin.

- Većinu problema na koje se građani žale da potiču iz romskog naselja, trebalo bi da reši policija. Oni pre svega smatraju da je u Kamendinu znatno povećana stopa kriminala - kaže Aleksandra Krstić, zamenik gradskog sekretara za socijalnu zaštitu. - Lomljenje auto-stakala, obijanje podruma, paljenje kontejnera, veliki broj dece na ulici... Sve ovo jednostavno nije u našoj nadležnosti, već policije. Ako naprave problem koji je u našem domenu pozivamo ih na informativne razgovore.

Naša sagovornica ističe da je, u stvari, najveći problem zdravstvene prirode. Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je od septembra do kraja oktobra u naselju od šuge obolelo 39 osoba u pet romskih porodica.

- Poslednjim pregledom u istom naselju otkriveno je još pet novoobolelih, dok je u zoni Divljeg naselja, koje takođe pripada Zemun Polju, zaraženo još 20 osoba - kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. - Tako je za dva meseca broj obolelih od šuge dostigao cifru od čak 64! Oboleli su uzrasta od jedne do 52 godine. Propisane su sve zaštitne mere i odgovarajuće terapije i ako se svi budu pridržavali naših uputstava neće biti većih problema.

Dodatni nemir unela je "proverena priča" o doseljavanju 200 novih romskih porodica. Međutim, kako decidirano tvrde iz nadležnog gradskog sekretarijata, ovo nema veze sa istinom jer grad navodno ni ne poseduje 200 novih kontejnera u koje bi mogao da ih smesti, a toliko mesta nema ni u socijalnim stanovima.

- Ni u jednom delu Beograda u kome je grad raseljavao Rome iz nehigijenskih naselja nismo imali nikakvih problema, nadam se da ćemo ovaj rešiti u dogovoru obe strane - zaključila je Aleksandra Krstić.

POLICIJA U PATROLI 24 ČASA! U SEKRETARIJATU za socijalnu zaštitu naglašavaju da je iz Kamendina stiglo pismo zabrinutih građana ovog dela Zemun Polja u kome ukazuju na probleme koji su se pojavili od doseljavanja Roma u ovaj kraj. Njih je u sredu primila zamenica sekretara za socijalnu zaštitu Aleksandra Krstić. - Dogovoreno je da policiji damo prostor u jednoj zgradi i omogućimo im da nadgledaju stanje 24 sata, a nastaviće i da redovno obilaze naselje - kaže Krstićeva. - Sledeće nedelje održaćemo sastanke i sa stanarima socijalnih stanova.

OPŠTINA: OVO JE PROPUST GRADA

POVODOM događanja u Zemun Polju oglasila se i opština Zemun.

- Naselje Kamendin, sa svim svojim specifičnostima, integralni je deo Zemuna i zato je važno da se prebrodi trenutna kriza, i propusti koji su nastali od strane grada Beograda koji je "lako našao lokaciju u Zemunu", ali nažalost, život građana Kamendina nije praćen infrastrukturom i uslovima neophodnim za normalan život. Apelujemo da se integracija Roma potpuno ostvari, a ne da se susrećemo sa pojmom "getoizacije" - poručuju iz opštine Zemun.

ZA DECU DOPUNSKI I PREGLEDI

USPEH i dolasci romske dece u OŠ "Ilija Birčanin" narednih dana će proveravati zaposleni iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Oni najavljuju da će nastaviti sa dopunskim časovima, kako bi im se omogućilo savladavanje gradiva, a planirano je i da Gradski zavod za javno zdravlje još jednom proveri njihovo zdravstveno stanje.

NADLEŽNI MORAJU DA REAGUJU

NACIONALNI savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je osudio sve koji Rome žigošu kao jedine krivce za pojavu šuge u Zemun Polju."Pozivamo institucije da reaguju na provokacije i organizovane incidente, a građane da osude one koji izazivaju nemire i stvaraju netrpeljivost prema Romima", piše u saopštenju.

SITUACIJA MOŽE DA ESKALIRA

POVERENICA za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila višednevne incidente u Zemun Polju."Imajući u vidu da je najavljen novi protest, ova situacija može još više da eskalira i podseća na ranije slične slučajeve u kojima su nasilje, pozivi na linč, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema romskoj populaciji imali ozbiljne posledice", navodi se u saopštenju.

KAMENDIN OD 2003.

GRAD Beograd je 2003. raspisao konkurs za korišćenje socijalnih stanova na određeno vreme od pet godina. Pod određenim uslovima, koje je propisala gradska komisija, počelo je naseljavanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u naselje Kamendin u Zemun Polju i od 626 stanova na pet konkursa (2007, 2009, 2010, 2012. i 2013.), 91 porodica je raseljena iz nehigijenskih naselja.

Tokom 2008. godine, donacijom Vlade Japana, počela je izgradnja stanova za ratne vojne invalide i porodice palih boraca u naselju Kamendin.

NA PROTESTU U CENTRU ZEMUN POLjA, OKUPILO SE HILjADU SUGRAĐANA I VEĆI BROJ PRIPADNIKA POLICIJE

U CENTRU Zemun Polja više od 1.000 građana protestvovalo je u sredu uveče tražeći da se zaustavi doseljavanje stanovnika iz nehigijenskih naselja, ali i spreči dalje širenje šuge koja je nedavno otkrivena, kao i drugih bolesti.Revoltiranim stanovnicima Zemun Polja, koje inače broji gotovo 35.000 duša, obratili su se predstavnici grupe građana koja je inicirala protest.

- Peticijom koju je potpisalo već više od 5.000 naših komšija, tražimo da se zaustavi dalje doseljavanje stanovnika koji ugrožavaju živote nas i naše dece - rekla je Gordana Pantić. - Obećano nam je da neće biti doseljavanja novih porodica, kao ni kontejnera između Zemun Polja i Batajnice. Da se stanovi koji se grade u Kamendinu 2 neće dodeljivati na korišćenje socijalno ugroženima i da će 20 do 30 porodica, za koje je već utvrđeno da ne poštuju uslove stanovanja i pre svega higijene, biti iseljeni odavde.

Ovo objašnjenje, međutim, nije naišlo na odobravanje okupljene mase. Naprotiv, bilo je mnogo onih koji i dalje zahtevaju da se iz Kamendina isele Romi "jer se plaše za bezbednost i zdravlje svoje dece".

Okupljeni su najavili da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispoštovani, organizovati nova okupljanja i, kako vele, "ko zna šta će onda biti".

u sredu uvečeni protest se završio bez incidenata, a obezbeđivao ga je veći broj pripadnika MUP Srbije.

NEMAMO NIŠTA PROTIV ROMA, ALI...

TAMARA M. je jedna od mnogih koji su dobili socijalni stan u zgradi u kojoj živi dosta Roma.

- Nemam ništa protiv Roma, niti ih mrzimo! Ali ovi ovde su potpuno nesocijalizovani. Zbog njih ne smemo da držimo otvorene prozore jer ulaze i kradu. Pljačkaju prodavnice, nasilni su, a ima ih i koji se prostituišu i prodaju drogu. Nije im dovoljno što ne plaćaju komunalije, struju, ma ništa.

NISMO PRETILI ISELjAVANjEM I BATINAMA

- SRAMOTA, nisu Romi ugrožena manjina kako to iznose neke nevladine organizacije, nego mi, koji smo primorani da na ovakav način živimo sa njima i strepimo hoće li nas ili našu decu zaraziti danas šugom ili napasti za stotinak dinara - izričit je D. J. - Lažu da smo im pretili nasilnim iseljavanjem i batinama, pa zbog toga moraju da se kriju. Ako nadležni neće da reaguju, uzećemo stvar u svoje ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Budjoni

06.11.2013. 22:34

Sveki kraj u Beogradu je imao svoje rome pa tako i Zemun polje svoje "ZP Zvezdase". Glasnogovornici ravnopravnosti raselise ih iz Belvila,Dedinja Senjaka,Dorcola, N.Beograda, odnosno proterase u Zemun polje. Vratite ih bar malo na njihova vekovna ognjista i nestace problema. VIP je teska bolest i tesko se leci a za sugu je AS Pelagic Vasa !!!!

nada

06.11.2013. 22:44

Svaka cast novinarima Vecernjih novosti,jedini nas nisu optuzili da smo rasisti,sovinist i fasisti .Jedini su ispravno i realno izvestili o problemima i nevoljama stanovnika Zemun Polja. Mi jesmo radnicko naselje ,ali zasto moramo postati i naselje naseljeno socijalnim slucajevima iz cele Srbije ,a verovatno i okruzenja.Kako organizovati nastavu u drugom razredu osnovne skole gde od 30 ucenika ,njih 14 uopste ili jedva govori srpski jezik?Da li onih 16-toro imaju pravo da se obrazuju ?

Vladimirrrrrrr

06.11.2013. 22:46

Nikada necu moci da razumem rulju koja je osnovni smisao svog postojanja nasla u kradjama, obijanjima, provalama, prevarama, prosjacenju, prodaji sopstvene dece ili njihovom sakacenju radi prosjacenja, prevarama, sirenju zaraze, ostavljanju djubreta svuda oko sebe, uzurpiranju javnih povrsina i divljoj gradnji i ostalim svinjarijama. Ja znam da nisu svi oni ovakvi, da medju njima ima casnih, dostojanstvenih i uglednih ljudi, ali na moju veliku zalost oni su u velikoj manjini.

SAD but TRUE

07.11.2013. 01:47

Mali Ciga razgovara sa ocem: Tato, jel se ovi beli ljutu što oni moraju svaki dan da idu u poso da radu, a mi jok? I što nam od njine pare država za džabe dava i leba, i stanovi, i socijalni pomoč, i sve drugo? I što moraju da plaćaju i struju, i vodu, i porezu, i sve ostalo redno, a mi jok? - Pa normalno da se ljutu sinko, mlogo se ljutu, al` ćutu. A što ćutu, što se bre ne pobunu? - opet će radoznali klinac. "E, to bi ondak bijo RASIZAM" - iskusno će njegov otac.

rom

07.11.2013. 05:51

zbog pojedinaca nadrljaju i drugi kada centar za socijalni rad pomaze onima koji kradu itd moj otac je radio u preduzecu PIM/ u 30 god. pa je dobio mentalni kontejner i zivimo 25g. to nam je sto nam je. pomoc dobijaju dosljaci koji ne zasluzuju ni narodnu kuhinju od kada su se naselili masovna kradja na delu ja kao pojedinac nemogu da promenim druge i nadam se u bolje sutra,,,,,,,

Zemun Polje

07.11.2013. 08:53

Mandovi ko mandovi. Vise vole da ukradu, podvale i prljaju nego hleba da jedu.

Srbin

07.11.2013. 10:05

@ - Da mogu, odrekao bih se i nacije i drzave. Gori smo rasisti nego sto je to bilo u doba rasne segregacije u SAD. Ni mi Srbi ne znamo za sapun i vodu! Za onog manijaka i kriminalca Miladina Kovacevica ste nasli milion dolara a za ove jadne ljude nema pomoci ni od koga.

Srbin

07.11.2013. 10:05

@ - Da mogu, odrekao bih se i nacije i drzave. Gori smo rasisti nego sto je to bilo u doba rasne segregacije u SAD. Ni mi Srbi ne znamo za sapun i vodu! Za onog manijaka i kriminalca Miladina Kovacevica ste nasli milion dolara a za ove jadne ljude nema pomoci ni od koga.

aca

07.11.2013. 14:23

Imam drugare koji su romi i jako su fini, cisti, obrazovani, oni su starosedeoci kao ja. A ova bagra sto je dovedena je prljava, neobrazovana, puna lopova i lezilebovica. Zar da dozvolimo da dovedu jos takvih??? Necu da moje dete sutra ide u skolu punu roma, raselite ih po celom BG-u, Imate Belvil pa naselite ih tamo da vidite sta ce da rade, nego niko nece tamo njih jer ne znaju da se ponasaju i degradirace cene nekretnina kao sto su kod nas uradili!

Misa

07.11.2013. 16:54

Suga u skolama i vrticima kradje obijanje stanova kradja vesa sa zica presretanje zena ispred prodavnica i otimanja tasni sa hranom sve su to problemi koji mi gradjani Zemun Polja imamo ato sve zbog novopridoslih roma. E pa dosta vise

Zemun

07.11.2013. 16:58

Zemun Poljci molim vas ad osanemo slozni i da istrajemo do kraja. Treba pistai peticije praviti proteste i budimo slozni da zajedno resimo nas problem. S postovanjem Dragan

Zzzz:)

07.11.2013. 17:05

E da vam kazem ja nesto..Postujemo rome, one koji vode racuna o higijeni, i koji cene ono sto su dobili..Razmislite malo, polovina tih roma na Kamendinu ima bolje uslove za zivot od nekih drugih stanovnika ovog naselja, ne placaju nista, a dobijaju sve! I jos lome, kradu, obijaju, ponasaju se nasilnicki..Od kada su oni dosli moje drugarice i ja ne smemo da dolazimo na Kamendin jer se plasimo zbog problema koje nam naprave uvek kad budemo tamo, a o sugi i bolestima i da ne pricam.Pomozite nam.

musliman

07.11.2013. 23:38

@Zzzz:) - to da su romi prljavi ima smisla nisu svi ali da kradu i prodaju drogu to sada rade srbi jer gde cigan stane da prodaje srbin otvara trafiku .zao mi je za decu koja su zarazena treba naci resenje pomoci a ne odmah ubiti ili tuci imajte sabur jer allah vas gleda pomognite romima i allah ce vam pomoci .selam alejkum verahmetula ve berekatu.

elizabeta

07.11.2013. 21:01

Nazalost, sinoc niko nije spomenuo Rome, potpisnike peticije. One, sa kojima delimo suzivot 40 godina i koji kao i mi zive od svog rada. Iz straha da ih ne poistovetimo sa neradnom vecinom, sinoc nam nisu pruzili podrsku svojim prisustvom, a upravo bi to dusebriznicima poslalo pravu sliku protesta. Da su zaista hteli da socijalizuju novodoseljene Rome, dali bi im posao pre svega. A sada nemaju razloga ni da pokusaju da rade, dobili su sve.

Zoran Lj.

07.11.2013. 23:52

Ovi tzv. nevladini, dotična Nevena Petrušić i taj ciganski nacionalni savet su kao papagaji - ponovo inverzija i pričice o nekakvoj "ugroženosti Cigana" (!!!), a Cigani ugrožavaju sve živo i neživo u krugu od ko zna koliko kilometara oko sebe??? I ponovo svi kukaju nad nekakvim "pravima manjine" (!!!) koja nemilice teroriše ogromnu većinu, a prava ogromne vecine opet i opet - niko ni da pomene! Dokle vise, paraziti neopevani?

seemore

08.11.2013. 09:26

@Zoran Lj. - da li je moguce da si toliko glup? stani. jeste, moguce je. nista onda. hvala.

Zoran Lj.

08.11.2013. 15:33

@Zoran Lj. - @ "seeless": Nema na čemu, uzvraćam istom merom po svim pitanjima. Šteta samo što svojim nazovi "komentarom" nisi rekao apsolutno ništa ni o čemu, izuzev što si izlupao par ličnih uvreda.