SITUACIJA u Zemun Polju ozbiljno preti da izmakne kontroli. Suočeni sa mnogobrojnim problemima, pre svega bezbednosnog i zdravstvenog karaktera, starosedeoci ovog naselja su se proteklih nedelja organizovali, prvo peticijama pokušali da skrenu pažnju nadležnih, a onda i masovnim protestima u kojima je bilo i pretećih poruka na rasnoj osnovi... Oni za celokupnu situaciju u nekada mirnom kraju, krive svoje relativno nove komšije, pripadnike romske nacionalnosti koji su se doselili u Kamendin.

- Većinu problema na koje se građani žale da potiču iz romskog naselja, trebalo bi da reši policija. Oni pre svega smatraju da je u Kamendinu znatno povećana stopa kriminala - kaže Aleksandra Krstić, zamenik gradskog sekretara za socijalnu zaštitu. - Lomljenje auto-stakala, obijanje podruma, paljenje kontejnera, veliki broj dece na ulici... Sve ovo jednostavno nije u našoj nadležnosti, već policije. Ako naprave problem koji je u našem domenu pozivamo ih na informativne razgovore.

Naša sagovornica ističe da je, u stvari, najveći problem zdravstvene prirode. Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je od septembra do kraja oktobra u naselju od šuge obolelo 39 osoba u pet romskih porodica.

- Poslednjim pregledom u istom naselju otkriveno je još pet novoobolelih, dok je u zoni Divljeg naselja, koje takođe pripada Zemun Polju, zaraženo još 20 osoba - kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. - Tako je za dva meseca broj obolelih od šuge dostigao cifru od čak 64! Oboleli su uzrasta od jedne do 52 godine. Propisane su sve zaštitne mere i odgovarajuće terapije i ako se svi budu pridržavali naših uputstava neće biti većih problema.

Dodatni nemir unela je "proverena priča" o doseljavanju 200 novih romskih porodica. Međutim, kako decidirano tvrde iz nadležnog gradskog sekretarijata, ovo nema veze sa istinom jer grad navodno ni ne poseduje 200 novih kontejnera u koje bi mogao da ih smesti, a toliko mesta nema ni u socijalnim stanovima.

- Ni u jednom delu Beograda u kome je grad raseljavao Rome iz nehigijenskih naselja nismo imali nikakvih problema, nadam se da ćemo ovaj rešiti u dogovoru obe strane - zaključila je Aleksandra Krstić.

POLICIJA U PATROLI 24 ČASA! U SEKRETARIJATU za socijalnu zaštitu naglašavaju da je iz Kamendina stiglo pismo zabrinutih građana ovog dela Zemun Polja u kome ukazuju na probleme koji su se pojavili od doseljavanja Roma u ovaj kraj. Njih je u sredu primila zamenica sekretara za socijalnu zaštitu Aleksandra Krstić. - Dogovoreno je da policiji damo prostor u jednoj zgradi i omogućimo im da nadgledaju stanje 24 sata, a nastaviće i da redovno obilaze naselje - kaže Krstićeva. - Sledeće nedelje održaćemo sastanke i sa stanarima socijalnih stanova.

OPŠTINA: OVO JE PROPUST GRADA

POVODOM događanja u Zemun Polju oglasila se i opština Zemun.

- Naselje Kamendin, sa svim svojim specifičnostima, integralni je deo Zemuna i zato je važno da se prebrodi trenutna kriza, i propusti koji su nastali od strane grada Beograda koji je "lako našao lokaciju u Zemunu", ali nažalost, život građana Kamendina nije praćen infrastrukturom i uslovima neophodnim za normalan život. Apelujemo da se integracija Roma potpuno ostvari, a ne da se susrećemo sa pojmom "getoizacije" - poručuju iz opštine Zemun.

ZA DECU DOPUNSKI I PREGLEDI

USPEH i dolasci romske dece u OŠ "Ilija Birčanin" narednih dana će proveravati zaposleni iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Oni najavljuju da će nastaviti sa dopunskim časovima, kako bi im se omogućilo savladavanje gradiva, a planirano je i da Gradski zavod za javno zdravlje još jednom proveri njihovo zdravstveno stanje.

NADLEŽNI MORAJU DA REAGUJU

NACIONALNI savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je osudio sve koji Rome žigošu kao jedine krivce za pojavu šuge u Zemun Polju."Pozivamo institucije da reaguju na provokacije i organizovane incidente, a građane da osude one koji izazivaju nemire i stvaraju netrpeljivost prema Romima", piše u saopštenju.

SITUACIJA MOŽE DA ESKALIRA

POVERENICA za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila višednevne incidente u Zemun Polju."Imajući u vidu da je najavljen novi protest, ova situacija može još više da eskalira i podseća na ranije slične slučajeve u kojima su nasilje, pozivi na linč, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema romskoj populaciji imali ozbiljne posledice", navodi se u saopštenju.

KAMENDIN OD 2003.

GRAD Beograd je 2003. raspisao konkurs za korišćenje socijalnih stanova na određeno vreme od pet godina. Pod određenim uslovima, koje je propisala gradska komisija, počelo je naseljavanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u naselje Kamendin u Zemun Polju i od 626 stanova na pet konkursa (2007, 2009, 2010, 2012. i 2013.), 91 porodica je raseljena iz nehigijenskih naselja.

Tokom 2008. godine, donacijom Vlade Japana, počela je izgradnja stanova za ratne vojne invalide i porodice palih boraca u naselju Kamendin.


NA PROTESTU U CENTRU ZEMUN POLjA, OKUPILO SE HILjADU SUGRAĐANA I VEĆI BROJ PRIPADNIKA POLICIJE

U CENTRU Zemun Polja više od 1.000 građana protestvovalo je u sredu uveče tražeći da se zaustavi doseljavanje stanovnika iz nehigijenskih naselja, ali i spreči dalje širenje šuge koja je nedavno otkrivena, kao i drugih bolesti.Revoltiranim stanovnicima Zemun Polja, koje inače broji gotovo 35.000 duša, obratili su se predstavnici grupe građana koja je inicirala protest.

- Peticijom koju je potpisalo već više od 5.000 naših komšija, tražimo da se zaustavi dalje doseljavanje stanovnika koji ugrožavaju živote nas i naše dece - rekla je Gordana Pantić. - Obećano nam je da neće biti doseljavanja novih porodica, kao ni kontejnera između Zemun Polja i Batajnice. Da se stanovi koji se grade u Kamendinu 2 neće dodeljivati na korišćenje socijalno ugroženima i da će 20 do 30 porodica, za koje je već utvrđeno da ne poštuju uslove stanovanja i pre svega higijene, biti iseljeni odavde.

Ovo objašnjenje, međutim, nije naišlo na odobravanje okupljene mase. Naprotiv, bilo je mnogo onih koji i dalje zahtevaju da se iz Kamendina isele Romi "jer se plaše za bezbednost i zdravlje svoje dece".

Okupljeni su najavili da će, ako njihovi zahtevi ne budu ispoštovani, organizovati nova okupljanja i, kako vele, "ko zna šta će onda biti".

u sredu uvečeni protest se završio bez incidenata, a obezbeđivao ga je veći broj pripadnika MUP Srbije.

NEMAMO NIŠTA PROTIV ROMA, ALI...

TAMARA M. je jedna od mnogih koji su dobili socijalni stan u zgradi u kojoj živi dosta Roma.

- Nemam ništa protiv Roma, niti ih mrzimo! Ali ovi ovde su potpuno nesocijalizovani. Zbog njih ne smemo da držimo otvorene prozore jer ulaze i kradu. Pljačkaju prodavnice, nasilni su, a ima ih i koji se prostituišu i prodaju drogu. Nije im dovoljno što ne plaćaju komunalije, struju, ma ništa.

NISMO PRETILI ISELjAVANjEM I BATINAMA

- SRAMOTA, nisu Romi ugrožena manjina kako to iznose neke nevladine organizacije, nego mi, koji smo primorani da na ovakav način živimo sa njima i strepimo hoće li nas ili našu decu zaraziti danas šugom ili napasti za stotinak dinara - izričit je D. J. - Lažu da smo im pretili nasilnim iseljavanjem i batinama, pa zbog toga moraju da se kriju. Ako nadležni neće da reaguju, uzećemo stvar u svoje ruke.