Osnovci se otrovali od špageta, deca se oporavljaju

V. N.

31. 10. 2013. u 09:26

U uzorcima hrane preduzeća “Zlatna varoš”, koje je u četvrtak zatvoreno, pronađena stafilokoka. Manji broj mališana i dalje u bolnicama

UZROČNIK trovanja nekoliko stotina osnovaca od prvog do četvrtog razreda, iz više beogradskih škola, jeste bakterija stafilokoka, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje. Stafilokokni toksini pronađeni su do sada u dva uzorka namirnica - špagete bolonjeze i kuvane špagete - uzeta u OŠ "Milena Pavlović Barili". Ostale analize su u toku.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Slobodan Tošović, ističe da posle prvog udara praćenog dijarejom i povraćanjem, trovanje ovom bakterijom neće imati nikakve dalje posledice po mališane.

- Infekcije tog tipa su kratkotrajne i burne, ali nema velikih posledica - ističe Tošović.

- Simptomi su kod dece počeli da se javljaju odmah posle ručka, a većina je pomoć potražila u klinici u Tiršovoj i "Olgi Dedijer".

Deci u školama u kojima je došlo do trovanja u četvrtak nisu služeni obroci, a mališani koji su došli na nastavu hranu su poneli od kuće. Najviše dece "stradalo" je u novobeogradskoj OŠ "Branko Radičević", OŠ "Milena Pavlović Barili" iz Višnjičke banje i OŠ "Sava Šumanović" iz Altine.

- Posetila sam decu koja su zadržana na lečenju, svi su u dobrom stanju i uskoro će biti pušteni kući - kaže Olivera Korošec, direktorka OŠ "Milena Pavlović Barili".

- Na časove nije došlo šezdesetak osnovaca. Imali smo sjajnu saradnju sa "Zlatnom varoši", ali pošto im je istekao ugovor, Savet roditelja je odabrao novog dobavljača.

Od petka u trpezariji ove škole služiće se obroci iz nove kuhinje, a direktorka je obećala da će se o daljim koracima posavetovati sa predstavnicima roditelja.

KAO JAK GRIP BAKTERIJE su u hranu izlučile enterotoksin koji izaziva veoma burnu reakciju organizma. Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simptomi burni, slični gripu.

U OŠ "Branko Radičević", od 111 osnovaca koji su ručali špagete, polovina je zatražila pomoć. Uglavnom su u pitanju učenici prvog i drugog razreda i pokoji "trećak". Koliko su deca različito reagovala pokazuje primer braće blizanaca iz ove škole. Jedan koji je pojeo samo špagete nije uopšte reagovao, a drugi koji je jeo i sos završio je u bolnici.

- Oko 40 dece žalilo se na mučninu i povraćanje - kaže Jasmina Tonić, direktorka OŠ "Sava Šumanović".

- Jedno dete je završilo u Tiršovoj, a ostali su dobro. Pošto su im špagete omiljeno jelo, svi su bili oduševljeni ručkom, koji je, nažalost, nekima preseo.

HASAP OBAVEZAN RESTORANI koji snabdevaju škole i vrtiće hranom moraju posedovati HASAP sertifikat, koji ima i restoran "Zlatna varoš". HASAP je skup principa i pravila kojima se obezbeđuje preventivna zaštita bezbednosti hrane i zdravstvena ispravnost namirnica. Nastao je s ciljem da eliminiše nepoželjne slučajeve kao što su trovanja i oboljenja koja se prenose hranom, konzumiranje zdravstveno neispravnih obroka...

Direktorka KBC na Zvezdari, kome pripada Dečja bolnica "Olga Dedijer" na Karaburmi, dr Aleksandra Aranđelović, naglašava da je svih 11 mališana koji su primljeni sa simptomima trovanja dobro.

- Potpuno su se oporavili i uskoro će biti pušteni kućama - kaže dr Aranđelović.

- S obzirom na to da smo najbliža zdravstvena ustanova školi iz Višnjičke banje, roditelji su pomoć potražili kod nas. Deca su zbrinuta, brzo će se oporaviti.

Za glavnog krivca trovanja u školama osumnjičen je dobavljač ručka, Društvo za ugostiteljske usluge "Zlatna varoš". Sanitarna i veterinarska inspekcija u četvrtak su uzele uzorke iz njihovih prostorija. Interesantno je, međutim, da od 2.300 obroka koje su isporučili tog dana u 25 škola u gradu, obolelih je bilo mnogo manje...

- Za svako jelo koje spremimo u toku dana čuvamo uzorke - tvrdi Milutin Baštovanović, vlasnik "Zlatne varoši".

- Uzorke je inspekcija uzela na analizu. Mi garantujemo da problem nije u našoj hrani i svakako da nam je u interesu da se problem što pre reši. Mi ne isporučujemo užinu, odnosno doručak, koji se takođe u školama servira đacima kao zajednički obrok, što bi takođe trebalo ispitati.

PROMENE U IZBORU SNABDEVAČA? MINISTARKA zdravlja Slavica Đukić Dejanović obišla je mališane u bolnici "Olga Dedijer".
- Sanitarni inspektori i sve inspekcijske službe vrlo ozbiljno će uraditi svoj deo posla, prekontrolisati mesta gde se hrana priprema i načine kako se distribuira - izjavila je Slavica Đukić Dejanović.
- Ovo je opomena da moramo voditi računa o hrani i zdravlju naše dece. Zato će biti i izmena u protokolu izbora proizvođača i distributera hrane za decu.(J. I.)

On naglašava da osoblje "Zlatne varoši" ima uredne sanitarne knjižice, deklaracije dobavljača mesa i makarona. U pitanju su loznička mesara "Petrović" i "Metro" iz Krnjače.SA NASTAVE IZOSTALO 29 ĐAKA

U OŠ "Mihajlo Petrović Alas" na ručku je bilo 148 đaka, a u četvrtak je sa nastave izostalo 29 učenika.

- Za 14 dece roditelji su potvrdili da imaju simptome koje odgovaraju trovanju hranom, dok za ostalih 15 nisu bili sigurni - kaže direktorka Vesna Nedeljković. - Niko nije potražio pomoć u bolnici. Najviše ih je bilo u jednom odeljenju drugog razreda, u trećem i četvrtom sporadično.

TROVANjE I U DRUGIM ŠKOLAMA...

IAKO se po medijima među "ugroženima" pojavilo i ime OŠ "Nikola Tesla", u tri škole sa ovim imenom na teritoriji Beograda nam je potvrđeno da nijedno dete nije imalo tegobe, iako je dobavljač hrane isti. Direktor škole "Kralj Aleksandar Prvi", Milan Pušica, potvrdio je da je i u ovoj obrazovnoj ustanovi dvadesetak đaka imalo simptome trovanja.


ZABRANjEN RAD "ZLATNOJ VAROŠI"

SANITARNA inspekcija posle detaljnih pregleda zabranila je privremeno rad "Zlatnoj varoši".

- Inspektori su obavili vanredni nadzor u restoranu "Zlatna varoš" posle pojave tegoba kod dece koja su konzumirala hranu iz ovog objekta. Njima je do daljeg zabranjen rad dok se ne obezbedi prostorija za pranje i sušenje posuda za transport već pripremljene hrane. Zavisno od rezultata preostalih analiza zavisiće dalje sankcije.

Inače, "Zlatna varoš" važi za najskupljeg dobavljača hrane za beogradske osnovne škole. Za jedan ručak (glavno jelo, salata, kolač ili voće) roditelji dnevno moraju da izdvoje 200 dinara. Isti obrok kod drugih ili u školama koje imaju sopstvene kuhinje košta oko 150 dinara.

- Najskuplji smo, jer imamo najkvalitetnije obroke - kaže vlasnik Baštovanović. - Kvalitet garantuje HASAP sistem, specijalni auto za transport obroka, raznovrsne jelovnike...

Restoran "Zlatna varoš" inače važi za jedan od najelitnijih u gradu gde neretko obeduju i brojni državni činovnici i istaknuti političari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije