Zemun polje: Šuga među osnovcima!

J. Ž. S. - B. B.

30. 10. 2013. u 21:24

Kod učenika OŠ "Ilija Birčanin" zvanično zabeležena bolest prljavih ruku. Zvanično dva registrovana slučaja, roditelji đaka se boje da ih je više od 20

U OSNOVNOJ školi "Ilija Birčanin" u Zemun polju pojavila se šuga! Zvanično je dvoje dece obolelo od bolesti prljavih ruku, a roditelji se boje da broj zaraženih može da bude veći od 20. Nezvanično se među mamama i tatama šuška da se pojavila još krajem prošle školske godine. Naši pokušaji da stupimo u kontakt sa rukovodstvom ove obrazovne ustanove završili su odgovorom: "Ne dajemo informacije telefonom. Dođite sutra. Sve razgovore snimam"?!

Roditelji dece koja pohađaju OŠ "Ilija Birčanin" su očajni i žale se na higijenu u školi. Kako navode, smrad iz toaleta širi se celim objektom.

- Išla sam u ovu školu, a sada i moje dete - kaže jedna mama starosedelac u Zemun polju. - Romi koji su doseljeni pre godinu dana se ponašaju bahato, a o bolestima koje su doneli da i ne govorimo.

Direktor zemunskog Doma zdravlja dr Dušan Joksimović naglašava da su u ovoj obrazovnoj ustanovi zabeležena dva slučaja šuge pre petnaestak dana i da su na teren izašli stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Sve je pod kontrolom i nema razloga za brigu - tvrdi dr Joksimović. - Obolela su dva romska deteta u čijoj porodici su i stariji lečeni od šuge, ali očigledno neadekvatno. Šuga je bolest prljavih ruku i može se dobiti vrlo lako, na primer, u autobusu ako se zaraženi držao za isti rukodržač, preko novca...

Obolela deca po utvrđivanju bolesti nisu dolazila na nastavu.

NAJLAKŠE SE ŠIRI U PORODICI

ŠUGA se viđa u svim društvenim slojevima, ali naročito tamo gde su loši higijenski uslovi. Prenosi se najčešće prilikom spavanja, kada je dodir zaraženog sa zdravim najbliži. Otuda se najlakše širi u porodici, u školama i među članovima raznih kolektiva.

CRVENILO I SVRAB, ALI SE LEČI

ŠUGA se najčešće javlja između prstiju, ispod pazuha, na stomaku, između butina, a kod žena i na bradavicama. Izaziva je ženka koja kopa kanaliće ispod kože, pa se javljaju ragade i crvenilo, koji jako svrbe. Ipak, postoje masti koje pomažu da se ova bolest uspešno izleči i to za samo pet dana.


GODIŠNjE I DO 1.000 ZARAŽENIH 

TOKOM 2011. godine u Beogradu je registrovano 943 zaraženih, što je za 22 odsto više nego 2010. Najviše ih je bilo na Paliluli i u Zemunu. Zabeleženo je čak 17 slučajeva kod beba mlađih od godinu dana. Najviše obolelih bilo je u oktobru i novembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zemunpoljac

01.11.2013. 10:13

Naravno kad su nam napunili naselje ciganima i to onim najprljavijim koji postoje,a dom zdravlja,vrtić i da ne pričam o ostalim objektima i institucijama,nešto najgore što može da se desi jednom kulturnom i čistom naselju,da ti država uvali cigane kao socijalne slučajeve da ti donesu zarazu i da poumiremo svi....

zemunpoljac

06.11.2013. 00:30

@zemunpoljac - zemunopoljko da si iz z,p nebi tako pričala, osim, ako nisi ti taj pranosilac boleštine koju ste doneli. dal je normalno da deca nose mrtvog pacova u ruci i plaše drugu decu ili da vrše veliku nuždu ispred zgrade u parkiću u pesku i to ne mala deca nego od 14 godina . pored roma u kamendinu žive i invalidi pitaj te njih kako žive pod svakodnevnim pretnjama od strane roma,