Osmaci ne znaju ni da - čitaju?!

B. Borisavljević

07. 10. 2013. u 21:47

Direktori srednjih škola i gimnazija tvrde da im dolaze đaci sa veoma lošim znanjem. Pojedinci ne umeju ni sva slova da napišu

PISANjE velikog slova, čitanje, tablica množenja, sabiranje razlomaka... samo su neke od "rupa u znanju" sa kojima svršeni osmaci upisuju srednju školu. Iako iz osnovne škole, uglavnom, dođu sa dobrim ocenama, znanje koje pokažu kao srednjoškolci mnogo je manje i ne odgovara ocenama koje su doneli iz prethodnog školovanja.

Kako ističu profesori u srednjim školama, kriterijumi za ocenjivanje su drastično sniženi od odnosu na period od pre deset i više godina. Razlog tome je loše predznanje sa kojim učenici dolaze iz osnovne škole, pa bi primena istih kriterijuma napunila dnevnike jedinicama.

- Među decom koja nam dolaze ima onih kojih ne znaju tablicu množenja, sabiranje razlomaka, slabo čitaju, a neki ni slova ne umeju da napišu - ističe Momčilo Stojanović, direktor Elektrotehničke škole "Rade Končar". - Kao profesor matematike drastično sam promenio kriterijume ocenjivanja u odnosu na pre 30 godina.

DVOJE SAVLADALO TABLICU MNOŽENjA PREDSEDNIK Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić smatra da je potrebno uvesti specijalizovane testove znanja na kraju osnovne škole, koji bi pokazali šta deca znaju. On ističe da to postoji u Makedoniji, a kada bi se uvelo kod nas, ne bi se događalo da u jednoj srednjoj stručnoj školi od 30 učenika prvog razreda samo njih dvoje zna tablicu množenja.

Stojanović naglašava da je sreća što se u prvoj godini srednje škole, uglavnom, obnavlja gradivo iz osnovne, pa nastavnici rade sa đacima ono što nisu naučili do tada. U suprotnom, ne bi mogli da drže nastavu. Naš sagovornik ističe da je sve posledica stanja u društvu jer nije "in" biti dobar đak, već ih svi osuđuju da su "štreberi".

- Dobijamo učenike koji su jedva završili osnovnu školu i gotovo da su nepismeni, ne znaju gde se piše veliko slovo - kaže Dragoslav Fatić, direktor Građevinske škole. - Najteže je sa fizikom i matematikom, pa smo prošle godine iz fizike na polugodištu imali 83 jedinice. Dopunskom nastavom, prilagođavanjem nastavnih programa, uspevaju da savladaju nenaučeno gradivo, a kako školovanje odmiče postaju sve bolji.

"VUKOVCI" NA PRSTE JEDNE RUKE

NI gimnazije se ne mogu pohvaliti da su đaci koje upisuju "puni" znanja iz osnovne škole.

- Pojedini profesori rade testove sa đacima koji su upisali prvu godinu, da bi videli šta im nedostaje u znanju - navodi Savić Minić, direktor Pete gimnazije. - Svake godine upišemo desetine "vukovaca", a na kraju školovanja na prste jedne ruke se mogu prebrojati oni koji zadrže taj uspeh.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Milutin

07.10.2013. 22:24

Treba uvesti sistem ocenjivanja kao u Australiji. Testirati sve ucenike a odgovore pregledaju van skole, obicno student na univerzitetima, i svi su pod sifrom. Tako da tatina decica i neznaju ko ih ocenjuje. Prepisati nije moguce, a u Australiji to je i nezamislivo. Mnoga deca osnovnu skolu zavrse kod kuce sa roditeljima a ispite rade kao i ostali ucenici.

Dragan Lo

07.10.2013. 22:26

Mi imamo ljude u policiji, pravosuđu sa falsifikovanim diplomama. Ljude sa diplomama koje su stečene na nekakvim fakultetima koje nisu ni videli ili su ih videli u dva navrata. Govori se i o diplomi predsednika države kao spornoj. Sve je kod nas pretvoreno u parodiju, ovde samo kriminal nije obesmišljen. Moj sin ima 12 godina, pre tri dana je rekao da će biti pametan i vredan čovek, da ne brinemo. Kako sad da mu objasnim da je to ovde besmisleno?

Dragan

08.10.2013. 09:57

U unutrasnjosti se odlicne ocene ne sticu znanjem nego poklonjenim jajima, sirom, suvim mesom, prasicima i zimnicom. Ne znam ko su vece jajare - oni koji na taj nacin kupuju ocene za svoju decu i unucad ili oni koji te iste ocene njima prodaju. Nadam se da su upoznati da na Megatrendu, Singidunumu, Alfi, Unionu, Novom Pazaru i slicnim sabanskim univerzitetima ne primaju jaja i sir nego eure i dolare.

Milan

08.10.2013. 10:24

Naslov je tačan!Radim u prosveti i odgovorno tvrim da ima nepismenih koji prelaze u srednje škole i to zahvaljujući direktorima, pritisku roditelja i neodgovornim nastavnicima koji poklanjaju ocene!Jer,ako si objektiva i ocenjuješ prema znanju i neznaju djaka,onda te svi mrze-i kolege(šta se pravi...).i deca i roditelji,ai pedagog(uvek su na strani dece!). Toliko o našem školstvu!

Dana

09.10.2013. 14:32

@Milan - Milane,svedoci smo da nastavnici hvale onu decu od cijih roditelja imaju korist.Zao mi je te dece,veruj.Devojcica srice u 6.razredu,a ima PETICU iz srpskog.Moja ima 4,a dobija nagrade iz literarnih radova.Ne pada mi na pamet da reagujem,a nastavnicu sad da pita neko za moje dete rakla bi-nemam pojma,jer od mene nema nista tj.ne radim tamo gde bi ona mogla da zavrsi poslove preko reda,tako da ona moje dete i ne poznaje.Prosvetari su krivi za ovo,kao i lekari ako ne izlece izlecivu bolest

Bane

08.10.2013. 11:48

Najzesca mi je ispovest profesora matematike u skoli Rade Koncar: "Drasticno sam oborio kriterijum za ocenjivanje ..." Pa tamo su od pamtiveka skolu upisivali iskljucivo fikusi koji nisu bili u stanju da upisu i zavrse nista bolje. To je bio veliki rasadnik kadrova za sudije porotnike u Palati pravde. Za njih je sabiranje razlomaka oduvek bila naucna fantastika, ali i takvi su zavrsavali ovu skolu. Kakvi su im tek ovi novi, zbog kojih moraju da obore kriterijume?

Dusan

08.10.2013. 13:41

U osnovnim skolama prosvetari svoj posao rade kao od bede, to je i razlog zbog cega imamo petnaestogodisnjake koji ne znaju nista. Dzabe bacenih 8 godina skolovanja. Tek od srednje skole nesto pocinje da se uci.

mirka

08.10.2013. 14:53

@Dusan - Verovatno su Vas gospodine propustili da nauče osnovnoj kulturi pa zato o drugima sudite po sebi!

Dusan

08.10.2013. 18:40

@Dusan - Ne padam mi na pamet da imam dlaku na jeziku, a hvala na oslovljavanju, ja jesam gospodin. Moze neko da se smatra uvredjenim sto govorim istinu, ali stanje u osnovnim skolama je, blago receno, katastrofalno! Nasilje se zataskava, u svakom odeljenju sedmog i osmog razreda postoje "propaliteti", tako nazvani od strane svojih vrsnjaka, drugim recima - deca od koje se u zivotu ne ocekuje nista. A ko hoce, neka zabija glavu u pesak! Uostalom, vide se rezultati pri upisu u srednje skole.

Prozvani prosvetar

08.10.2013. 19:00

@Dusan - Dusane, znate li za onu englesku poslovicu: Ako me placas kikirikijem i bananama, radicu ti kao majmun. Za sve preko toga, trebaju dobre pare.

Dana

09.10.2013. 11:03

@Dusan - Prozvani prosvetaru,u ovoj zemlji su svi lose placeni pa Vi ocekujete od drugih da ipak odrade svoj posao cineci Vama uslugu.Ako necete da radite za te pare ima mladih koji bi radili.Imam srecu pa mi je dete super djak i da ima super ucitelja pa su mu osnove extra,inace bih pukla.I ranije je bilo problematicnih,ali su profesori umeli sa njima.Sad bre samo nesto kukate,a ne znate sa decom.Pozovite roditelja da cuje koliko njegovo dete zna kad odgovara pa ste resili pola problema