PARK u Novom Beogradu, replika Terazija iz tridesetih godina prošlog veka, u čiju je izgradnju Grad uložio oko 60 miliona dinara, nije radio ovog leta i lagano je već počeo da propada. Između kocki kopije "kaldrme" niče korov, a fasada se "kruni". Na konkursu za izdavanje lokala u junu, javilo se samo četiri zakupca, od deset raspoloživih objekata, a iz Agencije za poslovni prostor Beograda su najavili da bi turistička atrakcija mogla da zaživi tek sledeće sezone. Međutim, počeli su radovi na uređenju samo jednog lokala.

Sudeći po tome što nema naznaka da se bilo šta gradi ili renovira, osim što su ispred jednog objekta mesecima postavljene skele, čini se da je nerealno očekivati završetak radova do kraja godine.

Park je obezbeđen danonoćno, ali se kapije otvaraju za svakoga ko poželi da uđe, obiđe ili se fotografiše. Kulturnih manifestacija ili događaja za koje je namenski park i pravljen nisu bili organizovani, a jdan od razloga je i što prateći komercijalni objekti još nisu izgrađeni.

"BAČENE PARE NA 18.000 KVADRATA" PARK koji čine kopije zgrada koje su se početkom 20. veka nalazile na Terazijama, zauzima površinu od 18.000 kvadrata. Na Forumima koji se bave građevinskim projektima u Beogradu, uglavnom poručuju da su "replike" bačene pare, koje su mogle da budu iskorišćene na korisnije stvari u prestonici".

Za samo četiri lokala, javili su se zainteresovani privrednici, a jedan od njih bi trebalo da bude preuređen u salu za venčanja. Kako smo nezvanično saznali, "Moskva", lokal ispred kog su postavljene skele i jedini na kom se nešto radi, trebalo bi da bude novo mesto za organizovanje svadbi.

- Proteklog vikenda imali smo 15 parova koji su se fotografisali u replikama - čuli smo u ponedeljak obilazeći park. - Imamo obavezu da pustimo svakog ko želi da uđe, obiđe park i fotografiše ga. Tome, uostalom, trenutno jedino i služi.

Od ostala tri lokala, jedan bi trebalo da bude restoran sa igraonicom, a dva prodavnice suvenira.


ZAKUP LOKALA DO 130.000 DINARA

CENA za zakup lokala bila je 811 dinara po kvadratu. Prostor "Balkana", od 159 kvadrata, izlicitirao je Milinko Nešović, koji će mesečno morati da plati gotovo 130.000 dinara. Do početka jula trebalo je da budu potpisani ugovori, a idejni projekti predati do kraja avgusta. U Agenciji za poslovni prostor, međutim, u ponedeljak nismo uspeli da proverimo šta se od ovoga dogodilo.

IZGRAĐEN NA MESTU DIVLjEG BUVLjAKA

REPLIKA Terazija iz 30 godina prošlog veka, nalazi se na mestu nekadašnjeg novobeogradskog buvljaka. Izgrađena je prošle godine, najavljivaana kao prava turistička atrakcija. Međutim, dok su lane i održavane manifestacije u sklopu "Beogradizacije Beograda", ove godine nije bilo programa. Iz grada su se nadali da će naći sponzore za organizovanje programa, ali je atraktivan prostor ostao neiskorišćen.