Beogradske priče: Neobična sudbina spomenika na Kalemegdanu

Zoran NIKOLIĆ

05. 09. 2013. u 08:05

Na mestu Spomenika zahvalnosti Francuskoj nekada je stajao monument posvećen Karađorđu, a onda su Austrougari hteli da postave bistu Franje Josifa

Ispred Beogradske tvrđave na Kalemegdanu nekada je, nakratko, stajao spomenik Karađorđu, koji je imao istu sudbinu kao vođa kojem je bio posvećen. Svečano otvaranje je bilo 1913. godine, pre skoro jednog veka. Danas na ovom mestu stoji velika Meštrovićeva „oda“ prijateljstvu sa Francuskom posvećena sazvezništvu iz Prvog svetskog rata.

Spomenik je, ipak, imao neverovatnu sudbinu.

Sredinom 19. veka rođena je ideja da rodonačelnik dinastije Karađorđević dobije spomenik. Teška vremena osujetila su njegovu izradu. Početkom 20. veka, pod patronatom Ministarstva vojnog, vlasti su odlučile da se oduže voždu. Tokom 1908. godine na konkursu je pobedio Paško Vučetić.

Usled balkanskih ratova postavljanje spomenika odloženo je do 13. avgusta 1913. godine, kada je voždov unuk, kralj Petar Prvi Karađorđević, svečano otkrio spomenik.

Samo godinu dana kasnije počeo je Prvi svetski rat. Baš tada kao i njegov narod, stradao je i spomenik Karađorđu.

Austrougari su rešili da na mesto vožda postave „njihovog“ lidera - Franju Josipa, odnosno Franca Jozefa.

Već tokom ratnih operacija u Beču je počela izrada velike skulpture posvećena pretposlednjem vladaru te velike države. Do kraja 1918. godine spomenik je trebalo da bude postavljen u parku ispred Beogradske tvrđave...

Kao i svaka država u rasulu, koja sluti sopstveni kraj i Austrougarska je umela da donese pogrešne ili makar nelogične odluke. Jedna, nevažna, bila je i namera da postave „svog“ Franju na vrh Beograda.

Tako je, poslednje godine Prvog svetskog rata u Beograd Dunavom na lađi dopremljena velika skulptura poslednjeg austrougarskog monarha. Namenjena da dominira umesto Karađorđa.

Šta da činimo sa Franjom, pitali su se mnogi, koji su imali pred sobom ogroman posao raščišćavanja zemlje od strašnog rata? Istoričar Predrag Lažetić objasnio nam je da se tada rodila neobična ideja, koja i danas ima svoj čudnovat „odjek“ u Beogradu.

Naši preci rešili su da je pretope „Franju“ i da od njegove skulpture izliju zvona za Crkvu Ružicu, pa tako „zlosrećni“ austrougarski vladar i sada „zvoni“ nad Beogradom.

Danas na ovom mestu stoji Spomenik zahvalnosti Francuskoj na kojem krupnim slovima piše da „volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914-1918. godine“.

Vredno je pomenuti da je Francuska imala ogroman i pretežan uticaj na nastanak, prvo Kraljevine SHS, potonje Jugoslavije, kao i na kralja Aleksandra Karađorđevića.

U celoj toj priči Ivan Meštrović je bio veoma značajan umetnik, čiju veštinu malo ko osporava, ali biografija mu „vrca“ od neobičnih momenata. Tako je, kao poznati mason (uostalom, to su uglavnom bili svi tvorci ondašnje Kraljevine SHS, od Kralja Ujedinitelja do njegovih francuskih prijatelja), i Ivan Meštrović bio omiljeni dvorski skulptor. Njegova dela i danas predstavljaju „temene tačke Beograda“, od Spomenika Neznanom junaku, preko „Pobednika“ (odnosno „Vesnika pobede“, kako se prvobitno zvao), do pomenutog monumenta zahvalnosti Francuskoj.

Pod ogromnim političkim talasima i previranjima Meštrović je tokom Drugog svetskog rata otvoreno koketirao sa Nezavisnom državom Hrvatskom i Vatikanom, da bi posle komunističke revolucije ponovo bio „dvorski vajar“, ovog puta pod Brozovim režimom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

ljuba

05.09.2013. 08:59

Meštrović nije bio "dvorski vajar" za vreme Broza. Pobegao je 1945. i nije se vratio do malo pred smrt i umro je u Americi.

Goran

05.09.2013. 09:04

Hvala Francuskoj na pomoći u prvom svetskom ratu, ali ruku na srce, da nije bilo Rusije koja je postavila ultimatum da će se povući iz rata ako Francuzi ne pomognu Srbiji, ovog spomenika danas ne bi bilo.

Beogradjanin

05.09.2013. 10:43

Mestrovic je tako "vaspitao" svog sina Matu Mestrovica da je taj Mate bio vodja jedne od organizacija ekstremne hrvateske emigracije i dosao je u Hrvatsku tek po dolasku Tudjmana na vlast...kao Titov "dvorski vajar", Mestrovic je napravio "spomenik" Njegosu kojim je pogazena Njegoseva zaostavstina i obezbedjen hrvatski uticaj na Crnu Goru.

Aleksandar

05.09.2013. 11:14

Nista cudno od jednog Hravata. To je onaj nacin razmisljanja koji je lepo i bez blama objanio Mesic. Kako nema cega da se stide i kako su dva puta pobedili u ratu,41. i 45. Tipicno ponasanje prosecnog Hrvata. Verovatno takvih postupaka ima i u drugim narodima ali nisam nikad cuo da se neko hvali time.

DAN

05.09.2013. 12:38

Prvo, Franja Josip nije bio poslednji Austro-Ugarski vladar. Bio je to njegov mladi rodjak Karlo, do kolapsa crno-zute dvojne monarhije 1918. Inace, Francuska nam je bila kao stariji brat a i kao roditelj. Govorilo se da je SHS (kasnije Jugoslvija) dete majke Francuske i oca Americkog predsednika Vilsona.

Vita

24.12.2014. 19:07

@DAN - Koliko je taj Karlo bio znacajan i koliko je dugo vladao, i nije pogresno reci da je Franc Jozef bio poslednji. A spomenik svakako ne treba sklanjati, ionako ga nije napravila drzava nego je podignut iz dobrovoljnih priloga.

anonimus

05.09.2013. 12:53

Predlazem da se spomenik zahvalnosti skine i da se postavi sponeik osvajacima Beogradske tvrdjave 1807!

Lazarikus

05.09.2013. 13:45

Francuska pomoc u I svetskom ratu je usledila posle pretnje Rusije sklapanjem separatni mir ukoliko se srpskoj vojsci ne pomogne posle golgote koju je dozivela povlaceci se iz Srbije. Takodje, sva pomoc Francuske u oruzju, municiji i opremi je uredno fakturisana Srbiji i ona je svaki metak, svaku kosulju i cokulu otplacivala kroz kredite sve do pocetka II sv. rata. Svoju pomoc i ljubav su takodje pokazali tokom krize 1991-99. Ergo, spomenik "zahvalnosti" Francuskoj je odavno zreo za uklanjanje!

Jovan

06.09.2013. 13:20

@Lazarikus - Srbi su kroz istoriju donosili mnogo puta pogresne odluke, stihijski, ne razmisljajuci o posledicama. Uklanjanje spomenika zahvalnosti Francuskoj takodjer bi bilo jako lose i nepromisljeno. Npr. u Finskoj je zabranjeno menjanje naziva ulica, imena ustanova i uklanjanje spomenika stranih ličnosti. A reč je o spomenicima koje su u Finskoj ostavili okupatori, Šveđani i Rusi. Na glavnom, senatskom trgu, u Helsinkiju i danas stoji ogroman spomenik ruskom caru Aleksandru Drugom.

tucko

05.09.2013. 14:39

Sadasnji spomenik treba pod hitno srusiti!!!Francuzi nisu zasluzili da ih uopste pomenete!!!

jovan

06.09.2013. 07:56

Pod hitno ukloniti ovaj spomenik i postaviti spomenik ubijenim civilima od strane Francuza u NATO bombardovanju Srbije.

Zoran M.

06.09.2013. 18:42

@jovan - @jovan-Za tvoju informaciju:Pre Nato bombardovanja Srbije, Francuzi su stavili veto na rusenje mostova ,tj. nisu hteli da se srusi nijedan most ni u Beogradu ni u Novom Sadu.Medjutim, Amerikance su " svrbeli prsti" , i morali su da dokazu " hrabrost" pa su bombardovali mostove u Novom Sadu. Zato, zahvaljujuci Francuzima mostovi u Beogradu su sacuvani.A to da li su i koliko civila ubili bas Francuzi ne znam.Uzgred da li znas koliko su Srba Francuzi spasili sigurne smrti u Prvom Svetskom Ratu?

laki

04.10.2016. 11:24

Može slobodno da se kaže da francuska više i ne postoji, tamo je većina onog naroda koji su bili njihove kolonoje, znači zlo se zlom vraća kad tad