Vojni muzej obeležio rođendan izložbom fotografija poznatih

J. D. Ljutić

22. 08. 2013. u 22:13

Војни музеј обележио рођендан изложбом фотографија познатих
Prikazani velikani koji su ga posetili od 1937. godine. Gosti muzeja, trideset državnika i političara, od kraljice Elizabete do Tita i Če Gevare

VOJNI muzej na Beogradskoj tvrđavi obeležio je u četvrtak svoj dan, 22. avgust, otvaranjem izložbe "Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju", na kojoj je predstavljeno više od 100 fotografija napravljenih tokom posete 30 državnika i političara toj instituciji. Ipak, to je samo deo zbirke "fiotosa" koje dosada nikada nisu bile izlagane, niti predstavljene javnosti.

Fotografije na izložbi obuhvataju period od 1937. godine, kada je knez namesnik Pavle Karađorđević otvorio renoviranu sadašnju zgradu Vojnog muzeja, do 2003. kada ga je posetio konstruktor najpoznatije automatske puške na svetu Mihail Kalašnjikov.

Na njima je, pored ostalog, ovekovečen i trenutak kad je Josip Broz Tito otvorio i obišao rekonstruisani Vojni muzej 20. oktobra 1961. godine. Takođe, prikazane su i brojne posete državnika, poput britanske kraljice Elizabete, etiopskog cara Hajle Selasija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II, kao i kraljice Danske Margarete II, revolucionara Enresta Če Gevare, ali i knezova Aleksandra i Nikole Karađorđevića, patrijarha Pavla, književnice Desanke Maksimović i mnogih drugih svetskih i domaćih javnih ličnosti.

Inače, Vojni muzej, jedna od najstarijih muzejskih institucija u Srbiji, osnovan je još 1878. i od samih početaka pa kroz dugu istoriju postojanja, ima značajnu ulogu u srpskoj muzeologiji i kulturi. Ono što ga izdvaja od ostalih muzeja jeste njegova izložbena postavka, koja prezentuje vojnu istoriju srpskog naroda na Balkanu.

Posetioci izložbe imaju zadovoljstvo da preko izloženih fotografija, delo Miše Mustapića i Dragoslava Elezovića,sagledaju razne aspekte vremena u kom su nastale, sam trenutak dočeka delegacija, modne detalje, atmosferu... I da uživaju!

SIMBOL TVRĐAVE

VOJNI muzej smešten je na bastionu prvog jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave, u zgradi podignutoj 1924. godine za namene Vojno-geografskog instituta, koja je 1956. ustupljena Muzeju. Okružen gradskim bedemima i najvećim i najlepšim beogradskim parkom, Kalemegdanom, muzej predstavlja jedan od simbola tvrđave.

OSNOVAN 1878.

MUZEJ je osnovan ukazom kneza Milana Obrenovića 22. avgusta 1878. godine na predlog ministra vojnog, pukovnika Save Grujića. Bila je ovo još jedna od manifestacija sticanja državne nezavisnosti. Prva muzejska postavka otvorena je 1904. povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka u sklopu krunidbenih svečanosti kralja Petra Prvog Karađorđevića.

U 12 ZBIRKI 30.000 PREDMETA

POSEBNA pažnja posvećena je prikupljanju predmeta i formiranju studijskih zbirki. Danas muzej ima oko 30.000 predmeta sistematizovanih u 12 zbirki i veoma impozantnu fototeku sa oko 100.000 fotografija. Muzej raspolaže i specijalnom bibliotekom sa fondom od 15.000 naslova iz oblasti istorije, arheologije, muzeologije i drugih srodnih grana nauke, i sa više od 5.000 časopisa.

POSTAVKA OBUHVATA 14 VEKOVA

STALNA muzejska postavka pokriva razdoblje dugo 14 vekova borbi za slobodu, odnosno period od naseljavanja Slovena na Balkan i stvaranja prvih južnoslovenskih srednjovekovnih država do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa najraznovrsnijim primercima oružja, vojne odeće i uniforme, zastava, odlikovanja, fotografija...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije