Beogradske priče: Vojvode „izmešale“ latinicu i ćirilicu

Zoran Nikolić

10. 08. 2013. u 11:02

Zašto su najveći heroji iz Prvog svetskog rata u centru grada naizmenično potpisivani na dva pisma

Golgota i vaskrs Srbije u Prvom svetskom ratu ušli su u mnoge knjige i legende, od onih „običnih“, do stručnih i strateških analiza koje su bezbroj puta pominjane širom sveta. Način na koji se naša vojska borila i izborila protiv neprijatelja, pakao koji je prošla kroz albanske gudure, i herojski povratak kući bili su vredni svakog pomena.

Ipak, postoje i neke nelogičnosti u načinu na koji smo se zahvalili palim herojima i velikim vojskovođama koji su ih predvodili.

Jedna od njih nalazi se u samom srcu srpskog prestonog grada, preko puta Doma naroda, odnosno Skupštine, u Pionirskom parku.

Tamo je napravljen neobičan spomenik koji simbolično prikazuje jednu od osmatračnica sa Kajmakčalana, mesta gde su naši vojnici probili odbrambene linije Austrougara i krenuli u nezadrživ prodor natrag, ka Srbiji. Na omanjem bregu koji simboliše osmatračnicu dodati su još neki detalji 1989. godine, kada je spomenik dodatno ukrašen i dekorisan, sa namerom da potvrdi ideju jugoslovenstva, koja je neumitno odlazila u istoriju. Ipak, srpski političari onog doba mislili su drugačije, vapeći za očuvanjem Jugoslavije.

Zagledani posmatrač će videti kako su na spomeniku prikazani likovi najvažnijih srpskih vojskovođa koji su vodili operacije za oslobođenje Srbije, ali tako što su im imena naizmenično napisana latiničnim i ćiriličnim pismom. Radoznalac bi za tren mogao da pomisli da je u pitanju obična omaška, ili nepažnja autora, ali istoričari nagoveštavaju da je u pitanju nešto potpuno drugačije.

U tadašnjoj eliti srpske politike (1989. godine) vojskovođe je trebalo da budu prikazane kao Jugosloveni, i to sve u sklopu obeležavanja 1. decembra kao nacionalnog praznika. Podsećamo, tog datuma je osnovano Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, potonja Jugoslavija koja je ovo ime ponela od šestojanuarske diktature 1929. godine.

Pokušaj da Jugoslavija bude sačuvana ostvarivan je i kroz obeležavanje ovog datuma, ali je za to očigledno bilo dockan, što je istorija kasnije i potvrdila. Zato ostaje kuriozitet da smo u novijoj istoriji taj praznik obeležili samo jedanput i to upravo te, 1989. godine.

U sklopu proslave otvoren je i ovaj neobičan spomenik, ovog puta ukrašen likovima vojvoda čija imena su ispisana naizmenično - ćiriličnim i latiničnim pismom.

Tako je istorija donela još jedan trapav kompromis koji i sada krasi naš glavni grad. I jedan apsurd svoje vrste: velikane srpske vojske pretvorene u Jugoslovene i potpisane - latinicom!

ZBRKA POLITIČKOG VRHA

Ovu priču prati još jedan nesvakidašnji kuriozitet, koji dovoljno ilustruje političku klimu u Beogradu pre 24 godine. Naime, pre postavljanja obeležja srpskim junacima i vojvodama, veliki otpor ovoj ideji pružen je upravo iz Generalštaba ondašnje Jugoslovenske narodne armije. Razlog je bio što su (u većini) generali Josipa Broza Tita, kao i deo političkog vrha, bili do te mere vezani za njegov „lik i delo“ da su smatrali vezu sa našim vojskovođama iz Prvog svetskog rata jednom vrstom srpskog nacionalizma

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

10.08.2013. 11:30

Istorija i vreme pred nama će tek pokazati koliko je ideja jugoslovenstva bila kobna po srpski narod u svakom pogledu.Dok je zajednička država za sve ostale narode bila samo prolazna etapa ka stvaranju nacionalnih država,Srbima je Jugoslavija bila cilj.Srpsko nacionalno ujedinjenje početkom XX veka,kada smo iz I svetskog rata izašli kao pobednici,moglo je da se organizuje na sasvim drugačiji način,čime bi se izbegle kasnije žrtve u II svetskom ratu i ratovima 1991./99.

Nn

10.08.2013. 15:19

@Mile - I taj spomenik o kojem pricate nista ne objasnjava I nije odrzavan kako treba, hvala autoru na textu Bar sad znam sta znaci.

bager

10.08.2013. 17:42

@Mile - Mile ,,svi cute i kriju istinu ,,englezi su nagovarali naseg kralja da zaokruzi srpske zemlje i napravi drzavu Srbiju ,a ne neku zajednicu koja nece opstati ,cak su mu se i smejali ,,isto to su mu i rusi govorili ,,,ovo se sve moze naci po istorijskim arhivima Francuske pa i engleske ,ali i drugih zemalja ucesnika rata .

Andon, Lingvista Srpski

10.08.2013. 11:33

Odakle je dosla latinica i cirilica? Latinica na Balkanu je dosla pre cirilice, sa Romanima pre ravno vise od 3000 godina. Cirilica je dosla sa ruskim jezikom u 6 veku sa tatarsjim Bugarima. Prema tome svi oni koji misle drugacije nisu u pravu. Cirilica je preuredjena Ruska azbuka, koju Rusi zovu satrovacka azbuka a jezik koji govorimo je satrovacki ruski jezik. Glavna veroispovet je pravoslavna ili ruska veroispovest nametnuta od Ruske Crkve koja jos uvek misu drzi na ruskom jeziku iz ruskih kn

Случајни пролазник, БГД.

10.08.2013. 14:38

@Andon, Lingvista Srpski - Супер... И шта је било кад си најзад дошао к себи из тог бунила, (шатровачки) "лингвисто"? Узгред буди речено: клинасто писмо је старије и од латинице и од ћирилице, као и рецимо кинеско. Па шта с тим?!?

izvor

10.08.2013. 14:59

@Andon, Lingvista Srpski - Dragi lingvisto, Latinica je nastala tako da bi romeji lakše razumeli ćirilično pismo, koje je nastalo Vukovom reforom, tako da su se do tada svi Slovenski narodi koristili glagolјičnim pismom. Ako si baš toliki lingvista, bar to da znaš. A rasprava o nastanku glagolјice još uvek traje, samo je sigurno da je mnogo starija nego što tvrdi zvanična istorija. Što se tiče pravoslavlјa bar si u školi učio da su Ćirilo i Metodije, Grčki sveštenici, pokrštavali Srbe.

Neznanje je kuga

10.08.2013. 16:37

@Andon, Lingvista Srpski - Srbi su bili pravoslavci prije Rusa (831 godine, Knez srpski Mutimir Vlastimirovic krsti Srbe u hriscanstvu, pravoslavlje jos nije postojalo). Prva azbuka je bila kudikamo kompleksnija (glagoljica) od helenizirane azbuke, koja je kasnije adaptirana u Bugarskoj, te se i danas koristi. Ruski jezik je velikim dijelom zasnovan na crkveno-slovenskom, koji nije nastao u Rusiji nego ovdje kod juznih Slovena, tako sto su ga Ciril i Metodije uzeli kao glavni dijalekt njihov misionarenja medju Slovenima.

Трол елиминатор

10.08.2013. 16:43

@Andon, Lingvista Srpski - @ "Andon, Lingvista Srpski": Дечкић, за почетак би требало да знаш да се и у руској и у српској Цркви служе Литургије а не "mise". А на све остале бесмислице које си налупао подједнако је бесмислено трошити и време, и речи, и простор.

Ja

24.08.2013. 00:19

@Andon, Lingvista Srpski - Nije tacno da 831. godine nije postojalo Pravoslavlje! Pravoslavlje je predao licno Gospod Isus Hristos, a te 831. godine svi su bili Pravoslavni, i Istok i Zapad. Velikim raskolom se zapadna, papisticka crkva odvojila od Hriscanstva i postali su Rimokatolici. Pravoslavni su ostali Pravoslavni kao sto su to i bili jos od vaspostavljanja Crkve od strane Hrista licno.

MORAVAC

10.08.2013. 15:26

NIJE ISTINA da je latinica nastala pre cirilice....... Pogledajte slova "Vincanske culture" i dobicete tacan odgovor......

Neznanje je kuga

10.08.2013. 16:43

@MORAVAC - Vincanska kultura nema veze sa azbukom. Kad je ta kultura postojala, ovdje se jos dugo nece glagoljati. Cirilica takodje nije nastala prije latinice, jer Ciril nije rodjen u vrijeme vincanske kulture. Slova, Az, Buka, Vedi, Glagolji, Dobro, Jest itd. su iskljucivo slovenskog roda, tako da nemaju ni sa jednim drugim narodima veze osim sa slovenskim narodima. Kome smeta sto su Srbi Sloveni, neka prijedje u Albance, i ne smara po portalima.

из главе

16.08.2013. 15:15

@MORAVAC - Neznanje je kuga - glagoljica je samo jedna u nizu (poznatih) reformi našeg pisma... svako ko se malo udubi u činjenice o nama biće mu jasno da je Vinča naša kulturna kolevka

Adam, Advokat Srpski

10.08.2013. 16:21

Svaki onaj ko komentarise ovaj clanak mora da odgovara za netacnost u njegovim komentarima. Po zakonima Srbije, svako onaj ko pokusava da laze javnost je odgovoran pred sudom pravde. Prema tome tvrditi nesto sto vam nije poznato je laz za koju cete biti kaznjeni po zakonu. Znanje bilo koje azbuke nikome ne daje za pravo da lupeta gluposti iako je svesteno lice. Kriticari nasih naucnih komentara je nedozvoljiva aktivnost pojedinaca koji pokusavaju da zastite neznanje.

Djoko Anarhist

10.08.2013. 17:06

@Adam, Advokat Srpski - Nisi morao da se potpises kao advokat, vidimo iz kolicine nepovezanih gluposti da si pravnik. Tvoja posljednja recenica uopste nema smisao. Kontrolisi se. Znamo da si pravnik, ali pokusaj nama za ljubav.

Realista

10.08.2013. 16:53

Koliko se secam 1989. je objasnjeno da je prilikom livenja reljefa doslo do greske posto je spisak vojskovodja poslata livcima bila ispisana latinicom a da su cirilicom ispisani oni koji su naknadno uradjeni i da je greska uocena ali je tada je bilo prekasno da se popravi, pa je postavljeno ono sto se imalo. Elem, tada smo napadani da rasturamo Jugoslaviju , pa smo na sve moguce nacine pokusavali da dokazemo da to nije tacno, Danas vidimo da smo unapred bili proglaseni za 'razbijace"

bager

10.08.2013. 17:34

Redakcija bi mogla da napravi jedan clanak- reportazu o spomenicima 1-og Svetskog rata napravljenim u Verdun-u u francuskoj ,,e tako se odaje pocas i slava herojima i ucesnicima rata,,a ovo je vize nego zalosno ,da ne kazem totalna nezahvalnost

prolaznik

12.08.2013. 00:38

CItav rat oko gluposti. Clanak-takodje jedna glupost. Kakvi ste to novinari da ne znate da smislite bolju temu vec na ovaj nacin privlacite paznju. Da je bilo ko od Vas malo bolje ucio istoriju (taj deo ni komunisti nisu menjali) znali biste da se Srbija zvanicno, a time i srpska vojska, jos decembra 1914. Niskom deklaracijom opredelila za oslobodjenje i ujedinjenje svih Juznih Slovena. Krfskom deklaracijom 1917. to je samo potvrdjeno.

prolaznik

12.08.2013. 00:41

-nastavak- Koliko mi pravili od ovih ljudi "velikosrbe" osi su se borili za jugoslovenstvo. Oni su svesno dali zivote kad su presli Drinu, Savu i Dunav 1918. za drzavu svih Juznih Slovena, a ne samo Srba. Nazalost ili na srecu, to presudite sami! Ti ljudi su se borili za ravnopravnost ovih srodnih naroda, koji potpadaju pod Juzne Slovene. Time su se borili i za ravnopravnost cirilice i latinice.

komentator

12.08.2013. 20:15

Tuzno smo podeljeni u glavama i stvarnosti oko te Jugoslavije i srpstva. Kontradiktorno se sa setom i zalom secamo Juge, dobrih vremena, pasosa i toga da smo kao zemlja u inostranstvu bili postovani, a onda sledeci tren pljujemo po tom istom jugoslovenstvu kako nas je unazadilo i "unistilo". Ipak, nije. Idemo sada ka toj "Evropi", ma sta ona bila, jer boljeg za nas nema, a ni za druge u Evropi, danas. A danasnja "Evropa" je po svojoj deklarativnoj multinacionalnosti upravo replika "Jugoslavije"