Beogradski univerzitet: Kažnjavanje studenata zbog varanja na ispitima

B. BORISAVLJEVIĆ

02. 08. 2013. u 07:40

Neki fakulteti javno objavljuju odluke o sankcijama protiv akademaca. Bez nastave zbog "bubica". Zbog korišćenja "puškica" 15 nedelja suspenzije

NA Univerzitetu u Beogradu zaživela je nova praksa, objavljivanja odluka o kažnjavanju studenata zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava na polaganju ispita. Prvi je počeo Fakultet bezbednosti, na čijoj internet-stranici se mogu videti odluke o kažnjavanju, sa obrazloženjem i izrečenom kaznom.

Na ovoj visokoškolskoj ustanovi studenti su kažnjeni zbog korišćenja "bubica" prilikom polaganja ispita, kao i zbog prepisivanja sa unapred pripremljenih "puškica". Disciplinska komisija je izrekla meru - privremeno udaljavanje sa nastave u trajanju od 15, odnosno 16 nastavnih nedelja. Reč je dobrim studentima, kojima je to bio prvi prekršaj i koji su se pokajali zbog onoga što su učinili. Tokom trajanja kazne, studentima miruje status na fakultetu.

Korišćenje "puškica", "bubica" i drugih nedozvoljenih sredstava spada u težu disciplinsku povredu. Baš kao i polaganje ispita umesto drugog, prepravka i upisivanje podataka u javnu ispravu koju izdaje univerzitet, krađa imovine, izazivanje tuče, širenje nacionalne i verske mržnje, upotreba alkohola i opojnih droga... Lakše povrede su kršenje reda na predavanjima i ispitima, namerno nanošenje materijalne štete ako ona ne prelazi 50.000 dinara, vređanje nastavnika...

DUPLO MANjE "VARALICA" SUDEĆI po rezulatatima ankete Marketing radionice Ekonomskog fakulteta, beogradski akademci manje varaju na polaganju. I dok se prošle godine 39,9 odsto njih izjasnilo da ne koristi nedozvoljena sredstava na ispitu, ove godine, navodno, 60,3 odsto akademaca nije varalo.

Za lakše povrede discipline izriču se opomena i ukor, dok su sankcije za teže disciplinske povrede - strogi ukor, privremeno udaljavanje i isključenje sa fakulteta i Univerziteta. Privremeno udaljavanje sa Univerziteta ne može biti kraće od 15, niti duže od 30 nastavnih nedelja.

ISKLjUČENjE SA FAKULTETA

DVA stroga ukora ili jedno privremeno udaljavanje, za disciplinske povrede učinjene u toku prethodnog studiranja, pri prvoj narednoj težoj disciplinskoj povredi povlače meru isključenja sa Univerziteta. Ona se izriče u izuzetno teškim slučajevima namernog dovođenja prisutnih u životnu opasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije