Sahranjen Milorad Unković

M. T. K.

ponedeljak, 15. 07. 2013. u 19:37

Сахрањен Милорад Унковић
U prisustvu porodice, saradnika i prijatelja na Novom groblju sahranjen nekadašnji gradonačelnik prof. dr Milorad Unković

Nekadašnji gradonačelnik Beograda prof. dr Milorad Unković, u ponedeljak je sahranjen na Novom groblju. Tim povodim, u Starom dvoru održana je komemoracija, gde su profesoru Unkoviću, odali počast članovi porodice, funkcioneri grada Beograda, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci.

Na trag koji je ostavio kao prvi čovek prestonice, podsetila je zamenica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić. O danima iza katedre, ispred kolega i studenata, govorio je rektor univerziteta "Singidunum" Milovan Stanišić.

- Po shvatanjima, bio je vizionar, koji ni u vreme najveće krize, početkom devedesetih godina prošlog veka, nije gubio nadu - rekla je Tatjana Pašić. - Zabeleženi su njegovi predlozi o slobodnoj carinskoj zoni na Dunavu između Beograda, Pančeva i Smedereva, gde bi se stranim kompanijama moglo prodavati uređeno infrastrukturno zemljište za izgradnju nove poslovne zone. Sanjao je istorijski san o silasku Beograda na reke.

Pašićeva je podsetila da je za mandata Milorada Unkovića promenjen koncept stambene izgradnje: plodno zemljište je čuvano za poljoprivredu, stanovi su se gradili u starom jezgru, a vredne zgrade su obnavljane.

BIOGRAFIJA

Milorad Unković rođen je u selu Rast, u opštini Nevesinje, 1945. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Bio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u SRJ, a funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavljao je od 1990. do 1993. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije