Zbog klizišta vanredna situacija u Junkovcu

B. Caranović

06. 06. 2013. u 23:20

Počelo hitno raseljavanje domaćinstava iz sela u lazarevačkoj opštini zbog pojave klizišta. Za 11 porodica obezbeđen privremeni smeštaj, nadoknada će biti isplaćena po hitnom postupku

NA teritoriji sela Junkovac, u Lazarevcu, u četvrtak je proglašena vanredna situacija, zbog pojave klizišta na kopu Polja "D", pre desetak dana, Rudarskog basena "Kolubara" i hitnog raseljavanja 11 najugroženijih porodica. Prema rečima Milorada Grčića, direktora RB "Kolubara", odlukom o vanrednoj situaciji, zakonski je omogućeno da preduzeće ubrza proces eksproprijacije kuća i isplatu novčane nadoknade vlasnicima koji se iseljavaju.

Krizni štab opštine Lazarevac i predsednik RB "Kolubara" dobili su u četvrtak potvrdu iz Skupštine Beograda da mogu da proglase vanrednu situaciju.

- Niko nije ugrožen, obezbeđen je privremeni smeštaj za svih 11 porodica u objektima u Vreocima, koji su već ranije eksproprisani, na terenu koji u nekom skorijem periodu nije namenjen za eksploataciju - rekao je Grčić. - Svi će biti isplaćeni po hitnom postupku, tri ekipe Gradskog zavoda za veštačenje su popisale imovinu i građani neće biti ostavljeni na cedilu. Svi će moći da reše svoje stambeno pitanje, bez obzira na to da li već imaju stan u kom žive.

NEĆE U PRIVREMENI SMEŠTAJ? U JUNKOVCU, starom rudarskom naselju u kome je 1974. godine zatvorena rudarska jama, živi oko 900 stanovnika.Predsednik Saveta MZ Junkovac Svetomir Milčanović, rekao je da su zasada samo dve porodice od 11 najugroženijih prihvatile da pređu u privremeni smeštaj. Nijednoj od 37 porodica tog sela nije ugrožena bezbednost, a njihova stoka je prebačena kod rođaka i prijatelja.

U privremenom smeštaju trenutno su samo dve porodice, dok su ostale same rešile problem. Osim ovih 11 familija, u narednih nekoliko meseci biće raseljeno i preostalih 26 domaćinstava, koja su na udaru klizišta. Zahvaljujući neprekidnom radu mehanizacije proteklih osam dana, usporena je brzina kretanja klizišta i izmeštene su tri trafostanice. Meštani Junkovaca i Mirosavaca nisu ostajali bez struje.

Prema Grčićevim rečima, reč je o starom problemu, još iz 2005. godine, a 2009. inženjeri Kolubare upozoravali su da može doći do problema na tom području. Na njemu su godinama odlagane jalovinske mase, koje su verovatno pod uticajem kiša i podzemnih voda uticale da se zemlja pokrene i ugrozi najbliže kuće. Na ovom delu bilo je planirano raseljavanje, ali tek u narednih nekoliko godina. Nepredviđeno pokretanje klizišta ubrzalo je porces eksproprijacije.

- U "Kolubari" je oformljena komisija koja će da prouči geološki sastav tla, i ako se ispostavi da je nešto nestručno rađeno, nećemo sakriti od javnosti - rekao je Grčić.


NIJE UGROŽENA PROIZVODNjA UGLjA

PREMA rečima Milorada Grčića, direktora RB "Klubara", nijednog sekunda nije ugrožena proizvodnja uglja na poljima "B" i "D", kao ni snabdevanje termoelektrana potrebnim količinama lignita. Od uglja koji se proizvodi u RB "Kolubara" dobija se oko 55 odsto električne energije u Srbiji, zbog čega je "Kolubara" glavni oslonac nacionalne energetske bezbednosti zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije