U Junkovcu popisuju kuće za raseljavanje

B. CARANOVIĆ

31. 05. 2013. u 23:30

RK "Kolubara", uprkos radovima na sanaciji, uveliko priprema izmeštanje 37 domaćinstava zbog pojave klizišta. "Kolubara": Neće biti oštećeni, čak će im se preseljenje više isplatiti

RUDARSKI basen "Kolubara" pokrenuo je hitan popis domaćinstava u selu Junkovcu, koja su najugroženija klizištem na severnom krilu površinskog kopa. Iako ekipe ovog preduzeća bez prestanka, tokom 24 časa, pokušavaju da saniraju klizište i zaustave kretanje zemljišta - naselje će uskoro sigurno biti izmešteno!

Klizište se nedavno pojavilo na površinskom kopu Polja "D", na kom su poslednjih 20 godina odlagani glina, pesak i druge otpadne mase. Deo starog odlagališta je počeo da kliza, najverovatnije usled kiša, nekontrolisanog priliva površinskih i podzemnih voda.

Zbog najave da će da ih rasele, meštani sela Junkovca su poslednjih dana očajni i strahuju za domove i egzistenciju.

- Nema razloga za brigu, jer svako od njih će biti isplaćen - kažu iz RK "Kolubara". - Niko od njih neće da bude oštećen, čak će im se više isplatiti da ih uklonimo. Ranija iskustva pokazuju da je uvek bilo dobro obeštećenje, na zadovoljstvo sugrađana. Prvih 11 kuća će najverovatnije biti vrlo brzo raseljeno, a zatim i preostalih 26.

PRVE KUĆE UDALjENE 150 METARA - DOMAĆINSTVA najbliža zoni klizišta u Junkovcu nalaze se na razdaljini od 150 do 200 metara. U ovom trenutku, nije moguće predvideti period kada bi mase jalovine došle do najbližih kuća, jer se klizište konstantno sanira - kažu u "Kolubari". - Ovi meštani nemaju razloga za brigu, jer su sve stručne službe RB "Kolubara" angažovane na sanaciji.

Uprkos neprekidnom radu deset buldožera koji poravnavaju zemlju, klizište se ne zaustavlja. Brzina kretanja jalovinskih masa u zoni klizišta nije promenjena. Iako se u "Kolubari" nadaju da neće doći do hitne evakuacije, rukovodstvo je ipak donelo odluku da se počne sa popisom domaćinstava. Od pre dva dana na terenu su dve ekipe stručnih službi kojima su se u petak priključila još tri tima Gradskog zavoda za veštačenje "Beograd". Svi zajedno sa stručnim službama RB "Kolubara" intenzivno će raditi na popisu 11 domaćinstava najbližih zoni klizišta.

ISELjENjE BILO PLANIRANO ZA 2015.

- PLANIRANO je da se popis radi svakoga dana, i vikendom, dokle god dnevna svetlost to dozvoljava - kažu u RK "Kolubara". - Naknadno će biti popisano i ostalih 26 domaćinstava u ovom delu sela Junkovac. Plan da se ove kuće rasele postoji odavno, ideja je bila da se sa tim počne za dve godine, ali je pokretanje klizišta sve ubrzalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije