U PRESTONICI se svakog dana u proseku rodi 46 beba, a prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje 17 žena dnevno namerno prekine trudnoću! U svim beogradskim bolnicama lane su urađena 6.174 abortusa, međutim, broj neželjene dece značajno je veći, ističu u GZZZ, jer su podaci nepotpuni.

Iako je svaka ustanova dužna da dostavi prijavu o svakom pojedinačnom prekidu trudnoće, privatne klinike to nerado i neredovno čine. Čak devet privatnih ordinacija prijavilo je da su za 12 meseci uradili manje od šest prekida trudnoće, što je izuzetno mali broj. Pojedine privatne ustanove navele su da je tokom cele prošle godine zabeležen samo jedan prekid trudnoće!

- Privatne klinike nam ne dostavljaju prave podatke i zato dobijamo lažnu sliku da se broj abortusa smanjuje - smatra dr Jasna Ristić, rukovodilac Centra za statistiku u Gradskom zavodu. - Do 1991. godine su se u Beogradu na jedno živorođeno dete obavljala dva prekida trudnoće, da bi se poslednjih godina na pet beba obavio jedan abortus. Broj prekida trudnoće koje se zvanično registruje bio bi odraz adekvatnog planiranja porodice i korišćenja savremenih metoda i sredstava kontracepcije da su podaci tačni. Abortus je i dalje najčešći način kontracepcije i planiranja porodice.

NAJMLAĐA 13, NAJSTARIJA 57 GODINA - PROSEK starosti žena koje prekidaju trudnoću je 32 godine - priča dr Ristić.
- Najmlađa je imala 13, a najstarija 57 godina i skoro 70 odsto su u braku. Najveći broj sugrađanki koje prekidaju trudnoću su u dobnoj grupi od 25. do 34. godine, dok su devojke mlađe od 20 godina zastupljene sa 3,5 odsto. Maloletnice čine tek nešto manje od dva odsto.

Dr Ristić napominje da je predrasuda da uglavnom mlade devojke namerno prekidaju trudnoću. Praksa pokazuje da je više žena koje su već rađale i koje zato ne žele više dece. Svaka treća žena koja je prekinula trudnoću već ima dva potomka. Kod 57 odsto njih je u pitanju prvi abortus. Jedna sugrađanka koja ima jedno dete, prema evidenciji GZZZ, prošle godine je 11. put abortirala. Lane je zabeležen i slučaj žene koja je majka četvoro mališana, a 18. put je prekinula trudnoću.


CENA OD 11.000 DO 20.000 DINARA

PREKIDI trudnoće se obavljaju u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u KCS, GAK "Narodni front", KBC "Zvezdara", KBC "Zemun", Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", na Vojnomedicinskoj akademiji i u 16 privatnih zdravstvenih ustanova.

Abortus u državnim bolnicama u Beogradu košta od 11.000 do 16.000, a u privatnim više od 20.000 dinara.

BROJKE

* 6.174 abortusa urađeno prošle godine

* 256 abortusa 2012. prijavile privatne ustanove

* 92 odsto pobačaja do desete nedelje trudnoće